Fejfájás

A fejfájás okai és típusai. Mikor kell orvoshoz fordulni?

Fejfájás okai a fej hátsó részén

 

A fej hátsó részén, tarkótájon, vagy a nyakizomban jelentkező fejfájást különböző betegségek és sérülések okozhatják. Ezek lehetnek krónikus fejfájások, melyek közül gyakori a tenziós fejfájás, vagy a migrén ritkább változata, a cervikális migrén, vagy krónikus nyaki fájdalom. A hirtelen kialakuló nyaki fájdalom sürgős beavatkozást igényelhet. Az okok közül legsúlyosabb a vérzés, a gyulladásos betegségek, és a koponya trauma.

 

A fejtetői fejfájás okai

 

A fej tetején jelentkező fejfájás, bár zavaró lehet, de sok esetben nincs ok aggodalomra. Ahány ember, annyiféle fejfájás lehetséges.
Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért fontos, ha gyakran jelentkezik, forduljunk orvoshoz.
Fontos, hogy ismerjük a fejfájás különböző típusait, hogy képesek legyünk azonosítani, hogy mi is okozhatja.

 

hirdetések

 

A fejfájás típusai:

 

Tenziós fejfájás és migrén

 

A tenziós fejfájás a fejfájás leggyakoribb formája. A fájdalom annak ellenére jóindulatú, hogy gyakran szinte állandó nyomásérzetként írják le a fej teteje körül, a fej „mintha satuba lenne”. Ugyanez az érzés jelentkezhet tarkótájon is. A fájdalom jellemzően szimmetrikus, a fej mindkét oldalán jelentkezik, enyhe vagy közepes intenzitású, és nem jár egyéb kísérő tünetekkel. Nincs hányinger, hányás, fény- vagy hangérzékenység.
A migrénes fejfájás heves, éles, lüktető fájdalmat okoz, többnyire fél oldalon. Néhány esetben azonban a fájdalom elsősorban a tarkónál lép fel. A fájdalom kezelés nélkül fokozódik, súlyos hányinger, hányás fény- és hangérzékenység kíséri.

 

Krónikus fejfájás

 

A tensiós fejfájás krónikussá alakul át, ha több hónapig, akár évekig is fennáll.
A krónikus fejfájás tünetei hasonlíthatnak a tenziós fejfájáséra és gyakran a fej tetején okoznak kellemetlen érzést. Az életmód tényezői, például a stressz és az alváshiány befolyásolhatják a krónikus fejfájás kialakulását. Minden esetben fellelhető valamilyen pszichés zavar a háttérben.

 

Nyaki fejfájás

 

A nyaki fájdalmat leggyakrabban a nyakizmok feszülése, görcsös merevsége okozza, mely a tarkó felé sugárzik. A fájdalom kialakulhat szimmetrikusan, mindkét oldalon, de gyakori a féloldali merevség is. Ilyenkor a fej, nyakmozgások is korlátozottak. A fájdalom súlyosbodik bizonyos nyakpozíciók, különösen a fej hátrafelé billentése, vagy a fej forgatása közben. A fájdalom hátterében a gerinc problémái, meszesedés is lehetséges, vagy trauma is okozhatja. Leggyakrabban a nyaki gerinc helytelen tartása, mozgásszegény életmód, és stresszek váltják ki.

 

Occipitalis neuralgia

 

A neuralgia a nervus occipitalis nevű ideg irritációjára utal, ami súlyos fájdalmat okoz a fej hátsó részén, az ideg kilépési pontján, ahol a koponyacsont nyílásán keresztül a bőrfelszín alá jut. A neuralgiás fájdalomra jellemző a hullámzás, néha igen erős, néha enyhül. Az occipitalis neuralgia oka több olyan folyamat lehet, mely az ideget összenyomja, kóros működését kiváltja. Ez lehet nyaki daganat, a közeli vérerek rendellenes lefutása, arthritis, sérülés, és a fej tartós kényszertartása is. Ebben a betegségben az agyban nincsenek elváltozások. A nyaki és az izomlazító gyógyszerek jelentik az elsődleges kezelést, speciális gyógyszerekre is szükség lehet, de néhány esetben műtéti megoldás lehetséges.

 

Hideg hatásra jelentkező fejfájás

 

Nagy melegben hideg ital, vagy fagylalt fogyasztása hideg-inger fejfájást okozhat, melyet helytelenül „agyfagyásnak” neveznek.
Ez a fajta fejfájás egy éles, súlyos fájdalom, amely a fej tetejét érinti, és csak néhány másodpercig tart. Ilyenkor konkrétan reflexes úton az agy elülső részében értágulat lép fel. Ez megszűnik, miután az erek a hideghatás megszűntével az erek összehúzódnak.

 

Alvás közben jelentkező fejfájás

 

A rossz alvó testtartás fejfájást okozhat, más néven a hipnikus fejfájást. A gerinc problémái az alvás során előtérbe kerülhetnek, ami ébredés után fejfájást okozhat a fej tetején. A fekhely helyes kialakítása, atesttartás módosítása segíthet a fejfájás elkerülésében.

 

Fájdalomcsillapító függőség okozta fejfájás

 

Túl sok gyógyszer rendszeres használata tartós, tenziós típusú fejfájást okozhat. A gyakori fejfájással küzdő embereknek kerülniük kell a fájdalomcsillapító gyógyszerek túlzott fogyasztását, mert lehet, hogy ezek miatt jelentkezik sokszor a fejfájás.

 

Alváshiány okozta fejfájás

 

Az alvás vagy a fizikai kimerültség hiánya fejfájást okozhat, még akkor is, ha valaki nem hajlamos fejfájásra.
A fájdalom hosszan tartó, tompa fájdalom. Alvással a tünetek megszűnnek.

 

Mozgás közben jelentkező fejfájás

 

Néhány embernél a fejfájást okozhatja hirtelen intenzív edzés, futás vagy szex.
Bizonyos körülmények között, mint például a testmozgáskor, a fejfájás elkerülhető a bemelegítéssel.

 

Magas vérnyomás okozta fejfájás

 

A rendkívül magas vérnyomás fejfájást okozhat a fej tetején. Olyan érzés, mintha a haj egy nagyon szoros copfba lenne, ami húzza a fejbőrt is.
A fájdalom olyan intenzív, hogy az emberek gyakran a sürgősségire mennek miatta.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

 

Bárki, akinek a fejfájása az otthoni kezelés ellenére nem szűnik meg, orvoshoz kell fordulnia.
A súlyos fejfájást jelenteni kell az orvosnak a diagnózis megállapítása érdekében. Fontos, hogy tisztában legyünk a súlyosabb szövődményekkel.

 

Az alábbi tünetek esetén érdemes orvoshoz menni:

 

  • súlyos vagy tartós fejfájás, ami idővel fokozódik
  • fejfájás, amely idősebb korra alakul ki
  • fájdalom, ami a mozgás vagy a köhögés miatt rosszabbodik
  • fejfájás, és mentális képesség változásai
  • fejfájás, és hangulatingadozás
  • fejfájás, amely akadályozza az alvást
  • fejfájás az immunrendszer gyengeségben vagy rákban szenvedőknél

 

Forrás: medicalnewstoday.com
Forrás: livestrong.com
Lektorálta: Dr. Szappanos Zsuzsanna