Terhesség és migrén

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / Terhesség és migrén
Migrénes fejfájás a terhesség alatt.

Ismert tény, hogy a migrén sokaknál a terhesség alatt enyhül, esetleg meg is szűnik, míg másoknál súlyosabb tünetekkel, gyakrabban lép fel, mint azelőtt. Lehetséges az is, hogy az élet folyamán először a terhesség ideje alatt jelentkezik. Ha Ön is az utóbbiak közé tartozik, akik rendszeresen szenvednek a migrénes tünetektől, cikkünkből megtudhatja, hogyan birkózzon meg a kellemetlen tünetekkel.

 

A migrén okai

 

A migrén kiváltásának pontos okait folyamatosan vizsgálják,de máig nem teljesen tisztázottak a háttérfolyamatok. Lényeg az, hogy az idegpályákban, az ingerületet továbbító neurokémiai anyagokban és az agy véráramlásában is változásokat történnek. Egyes kutatók szerint bizonyos agysejtekben  olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek ingerlik az agy felszínén található ereket,ennek hatására az érfal kitágul és ez  fájdalmat stimulál.
Úgy vélik, az ösztrogén is szerepet játszik a migrénben, s ezzel magyarázható, hogy a terhesség, menstruáció, és a menopauza is megváltoztatja a nők migrénes fejfájás mintáját.

 

Kövesse a kiváltó okokat fejfájás napló segítségével!

 

A terhesség alatt bekövetkező hormonváltozás nem az egyedüli dolog, ami migrénes fejfájást okozhat. A legtöbb nőnél több különböző tényező kombinációja váltja ki a migrént. Például a stressz, az étkezés kihagyása vagy az alváshiány mind okozhat migrént. Lehet, hogy valami egyik nap nem okoz gondot, másnap ellenben  fejfájást vált ki.
Egyes migrének órákig tartanak, míg mások, ha kezeletlenül maradnak, akár 3 napig  is tarthatnak. 3 napnál hosszabb ideig tartó fejfájást már nem tartanak migrénnek.

 

A fejfájás napló segít nyomon követni a migrén kiváltó okait, illetve segít az orvosnak is eldönteni, hogy mely kezelés a legmegfelelőbb a tünetek enyhítésére. Emellett segít felismerni egyfajta fejfájás mintát, ami alapján eldönthető, milyen triggereket érdemes kerülnie amíg terhes.

 

hirdetések

 

Ha migrén lép fel, figyeljen az alábbiakra, és jegyezze fel:

 

 • A konkrét tüneteket: Hol érzi a fájdalmat pontosan? Milyen jellegű az? Van-e más kísérő tünet? (pl. hányinger, zaj-, szag- és/vagy fényérzékenység)
 • A fejfájás tartama, azaz a kezdetétől a végéig eltelt idő.
 • A fejfájás előtti 24 órában fogyasztott ételek és italok listája
 • Bármilyen változás a környezetben (pl. új helyre utazás, időjárás változás, újfajta étel kipróbálása)
 • Bármilyen kezelési mód, amit kipróbált, illetve, hogy az enyhítette vagy súlyosbította a fejfájást
 • Milyen gyógyszert, vagy egyéb gyógyhatású szert vett be?

 

A leggyakoribb, fejfájást kiváltó ételek:

 

 • csokoládé
 • koffein
 • monosodium glutamát és/vagy nitrát tartalmú élelmiszerek
 • aspartam (édesítőszer)

 

Vizsgálatok

 

Fejfájást okozhat a preeclampsiának nevezett terhességi szövődmény is, ezért először ennek lehetőségét kell kizárni.
Kismamáknál az neurológus, vagy egyéb fejfájás kezelésében járatos orvos általában a fejfájás napló és a kórtörténet alapján diagnosztizálja a migrént. A CT és radiológiai vizsgálatok a fejfájás egyéb okainak kizárására nem ajánlottak a terhesség alatt a magzat esetleges kockázata miatt.

 

Házi praktikák migrén esetén

 

A migrén elleni legjobb védekezés az egészséges életmód. Íme, néhány tipp a terhességi migrén kezelésére:

 • Kerülje az ismert triggereket (tünet kiváltó tényezőket), például bizonyos ételeket
 • Rendszeres időközönként étkezzen
 • Igyon sok vizet
 • Pihenjen sokat
 • Fontolja meg a relaxációs technikák alkalmazását.
 • Fájdalom esetén próbálja ki a jeges borogatást, masszázst és pihenjen egy csöndes, elsötétített szobában

 

Migrén gyógyszeres kezelése terhességben

 

Amennyiben terhes, vagy éppen a teherbeesését tervezi, kezelőorvosa valószínűleg azt tanácsolja, hogy hagyja abba a gyógyszerek szedését, kivéve, ha feltétlenül szüksége van rá. Fontos mérlegelni a gyógyszer potenciális hatását a születendő gyermekre. Bizonyos esetekben ezt a döntést az adott gyógyszerrel kapcsolatos legújabb kutatások alapján kell meghozni.

 

A migrénes fejfájás kezelését vagy megelőzését szolgáló számos készítményt kerülni kell a terhesség alatt, mivel összefüggésbe hozhatók bizonyos születési rendellenességekkel. Más gyógyszerek pedig olyan terhességi szövődményekkel járhatnak, mint például vérzés, vetélés, vagy intrauterin növekedési visszamaradottság, mely utóbbi rendellenesség során a magzat méhen belüli növekedése nem megfelelő ütemű.

 

 • A paracetamol terhességi használatát alacsony kockázatúnak tartják
 • A nem szteroid gyulladásgátlók – beleértve az aszpirint is – vérzést és vetélést okozhat, ha a fogantatás környékén alkalmazzák. Emellett a harmadik trimeszterben való alkalmazásakor fennáll annak kockázata, hogy szívbetegséget okoz a születendő gyermekben. Amennyiben a szülés előtt alkalmazzák, szülésnél túlzott vérveszteséget okozhat az anyánál.
 • A legtöbb nem szteroid gyulladáscsökkentő vonatkozásában - beleértve az ibuprofent is – nincs elegendő kontrollált humán kutatás a terhesség alatti minden kockázat felmérésére.
 • A narkotikum fájdalomcsillapítók használatát kerülni kell. Mind az anyában, mind a babában függőséget alakíthat ki hosszabb ideig történő használatuk.
 • Az ergotaminok kifejezetten a migrénes fájdalom kezelésére szolgálnak, ám terhesség alatt a használatuk nem ajánlott, mivel születési rendellenességet okozhatnak, különösen, ha az első trimeszterben szedi a kismama. Emellett ezek a gyógyszerek stimulálhatják a méhösszehúzódásokat és koraszüléshez vezethetnek.
 • A triptánok kifejezetten a migrénes fájdalomra vannak, s bár nem ismert, hogy születési rendellenességet okoznának, az ezzel kapcsolatos kutatások többségét állatokon és nem embereken végezték. Emellett a kutatók figyelmeztetnek a triptánok és az általános antidepresszánsok kombinálásával járó veszélyekre is, melyek közé tartozik az életveszélyes „szerotonin szindróma” is. Ugyanakkor sok orvos szerint biztonságos mindkét gyógyszer együttes alkalmazása. Beszéljen orvosával arról, milyen hatással lehet ez a kombináció Önre és születendő gyermekére!
 • A migrén specifikus tüneteinek enyhítésére a terhesség alatt más gyógyszerek is léteznek. Az antiemetikumok például segítenek a migrénhez kapcsolódó hányás és hányinger csillapításában. A migrénre használt készítmények többségét azonban nem vizsgálták megfelelően a terhesség alatt, ezért biztonságuk vagy a magzatra gyakorolt hatásuk nem megállapított.

 

Megelőző migrén kezelés

 

Ha súlyos, ismétlődő migrén rohamai vannak, a megelőző kezelés megállíthatja a jövőbeli rohamokat, vagy csökkentheti azok súlyosságát. A megelőzésre használt gyógyszerek közül sokat eredetileg más állapotra, például magas vérnyomásra használtak.

 

Keressen fel egy neurológust, aki terhes nők kezelésére specializálódott! A legalacsonyabb dózisú gyógyszert fogja felírni, mely használata mellett valószínűleg beszélgetés terápiát is ajánl. A migrén kezelésére szolgáló, viszonylag biztonságosan alkalmazható gyógyszerek közé tartoznak a béta-blokkolók, valamint a kalciumcsatorna-blokkolók.
Terhesség esetén mindig beszéljen orvosával, mielőtt valamilyen gyógyszert, gyógynövényes terméket vagy más természetes étrend kiegészítőt kezdene szedni!

 

Alternatív megelőző módszerek

 

Ha nem tud, vagy nem akar gyógyszert szedni, érdemes megfontolni bizonyos eszközök alkalmazását. Ilyen a Cefaly, mely egy hordozható, fejpánt szerű eszköz, ami elektromos impulzusokat ad a homlokbőrnek. Ez stimulálja a migrénes fejfájással kapcsolatba hozható idegeket. A Cefaly-t naponta egyszer, kb. 20 percig kell használni, használat során pedig bizsergő, masszírozás jellegű érzést biztosít.

 

A SpringTMS olyan mágnes, amit a tarkóra kell helyezni a fejfájás első tüneteinek jelentkezésekor. Osztott másodperces mágneses impulzust ad ki, mely az agy egy részét serkenti. Általában nincs mellékhatása az eszköz használatának.

 

A gammaCore egy olyan kézi hordozható eszköz, ami nem invazív vagus ideg stimulátor. Amikor a nyakon a vagus idegre helyezik, enyhe elektromos stimulációt ad az idegeknek a fájdalom enyhítése céljából.

 

Forrás: www.webmd.com
Lektorálta: Dr. Szappanos Zsuzsanna