Depresszió és fájdalom

Főoldal / Egyéb / Depresszió és fájdalom
Depresszióhoz, mentális zavarokhoz is vezethet a fájdalom?

Nem ritka az sem, hogy egy lelki trauma állandósul, aminek következtében egy régi fájdalom-emlék is rögzül.

 

A hat hónapnál tovább tartó fájdalom esetében krónikus fájdalomról beszélünk, ami sokat vizsgált, és kutatott, de a mai napig rejtélyes betegség.  Ez egy-egy testrészre vetítődik ki. A nyaki-, háti-, gerinc-, váll-, csípő-, térd-, fej-, lábszár, vagy más mozgásszervre, melyek közül a legmakacsabb a nyaki-, és az ágyékgerinc fájdalma. A krónikus fájdalom szindróma kiindulópontja általában egy sérülés következménye, s az azzal járó betegség, vagy halmozott tünet együttes. A krónikus fájdalom részben, vagy teljesen tönkreteheti a beteg életminőségét. Depresszióhoz, szorongáshoz, más mentális zavarhoz vezethet. Fokozza a rossz közérzetet, ha a tartós fájdalom miatt kialvatlanná válik a beteg, s napközben nem tud koncentrálni, fejfájással, dekoncentráltsággal, szédüléssel is küszködik, vagy ha eleve munkaképtelenné válik a krónikus fájdalom miatt, ami mozgásának, járástávolságának beszűkülésével is járhat. Ha ebből az ördögi körből minél korábban segítik ki a pácienst, annál nagyobb esélye lesz a fájdalom-emlék elmúlásának.

 

A Strasbourgban elsajátított ismereteknek köszönhetően a professzor a fájdalomcsillapítás speciális technikáját elsőként alkalmazta Magyarországon, mely nemzetközi hírűvé, szakmai körökben is elismertté vált.

hirdetések

Dr. Embey-Isztin Dezső professzor érdeklődésünkre elmondta:

 

Hatalmas szakmai munka, speciális tanulás, képzés van abban, hogy az Országos Onkológiai Intézetben alakult meg elsőként hazánkban a fájdalom ambulancia. Intézetünk ambuláns rendelőiben jól felszerelt műtők létesültek - kizárólag fájdalomcsillapítást végzünk idegblokádokkal – fektető, és szükség esetén fekvőbeteg elhelyezés biztosításával. Természetesen a fő profil a daganatos betegek fájdalomcsillapítása, de minden típusú, nem daganatos eredetű, krónikus fájdalomtól szenvedő betegek is kérik a segítségünket.

 

Kiket fogadnak az egyedülálló fájdalom ambulancián?

 

A daganatos betegek az országon belül bárhonnan jöhetnek, természetesen fogadjuk őket, érdekükben előzetes bejelentkezés, előjegyzés alapján. Esetükben a fájdalomcsillapítás, a segítő tevékenység egyénenként változhat a betegség típusától függően. Van egy speciális idegblokád, amellyel az ülő-, és a szemérem csontban levő áttét okozta fájdalmat lehet kitűnően enyhíteni. Ezt egyedül mi végezzük a világon - felelte kérdésünkre Dr. Embey-Isztin Dezső professzor.

 

Miként tudják kezelni a krónikus fájdalommal fordulnak érkező betegeket?

 

Elvileg a nem daganatos betegeknek nem az intézetünkben kellene ellátást kérniük, de mivel sok olyan beavatkozást végzünk, amelyet máshol nem tudnak kivitelezni, a páciensek előbb-utóbb nálunk jelentkeznek. A krónikus fájdalom leggyakoribb okai: daganatok, mozgásszervi betegségek, neuropátiás fájdalmak, balesetek, műtétek következményeinek fájdalma, érszűkület okozta fájdalom, ischias, krónikus mozgásszervi fájdalmak, autoimmun betegségek, migrénes fejfájás, arcidegzsába, agyvérzés utáni kórkép, gerincsérv, porckorong degeneráció, ideggyulladás, övsömör, a lábszárfekély gyógyításának elősegítése. A népbetegségnek számító mozgásszervi fájdalmak nagyon gyakran az elhízás, a mozgásszegény-, és kényelmes életmód, vagy az említett baleseti sérülések következményei.

 

Hol találhatók még hazánkban fájdalom ambulanciák?

 

Majdnem minden kórházban működik „fájdalom ambulancia”, de ezek sokszor csak papíron léteznek. Ezeket az ambulanciákat aneszteziológiai osztályok szervezik, egy- két  beavatkozást végeznek, válogatnak a betegekből, és sajnos egyáltalán nem felelnek meg az előírt követelményeknek. Több évtizedes, állandó tanulásra van szükség ahhoz, hogy minőségi munkát tudjunk végezni. A magas szintű neuroanatómia, farmakológia ideggyógyászat, mozgásszervi betegségek angiológia, regionális anesztezia, ezen belül olyan idegblokádok, amelyeket az aneszteziológusok nem ismernek, szakszerű ismerete nélkülözhetetlen a valódi fájdalomambulancia működéséhez, a szakorvosok gyógyító tevékenységéhez

 

Úgy tűnik, hogy a fájdalomtól agyongyötört betegek számára az egyetlen, lehetséges mentsvár épp ezért az Országos Onkológiai Intézet nagyhírű fájdalomambulanciája.

 

Valóban, sokszor mi vagyunk a végállomás. Ambulanciánkra sokszor évekig feleslegesen szenvedő betegek jelentkeznek, és „nevetséges”, hogy néha egyszerű gyógyszer rendelésével „csodát” lehet elérni. Nagyon gyakran csak azt az egyetlen gyógyszert nem rendelik a kollegák, ami segíthet. Helyette 10-20 más készítménnyel próbálkoznak eredménytelenül. Természetesen, ha indokolt valamilyen speciális idegblokád kezelés, akkor jogos, hogy hozzánk küldik a betegeket. Sok száz ember szenved naponta kínzó fájdalom miatt, amelyen lehetne segíteni. Ha viszont mégsem küldik a kollégák hozzánk őket, akkor nincs mit tennünk. Egyébként nagyon gyakran nem is az orvosok irányítják intézetünkbe a pácienseket, hanem a betegek javasolják szenvedő betegtársuknak, hogy keressenek meg bennünket.

 

Forrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértők: Dr. Oláh István neurológus, Dr. Embey-Isztin Dezső, aneszteziológus szakorvos