A kézfogás csökkenti a szülési fájdalmat

Főoldal / Egyéb / A kézfogás csökkenti a szülési fájdalmat
Egy egyszerű érintés is empátiát sugároz, ami csökkenti a fájdalomérzetet.
A Colorado Egyetem által végzett kutatás eredményei szerint a partner egy egyszerű érintéssel is empátiát sugároz, ami csökkenti a fájdalomérzetet.
 
 
Bármilyen hihetetlennek is tűnjön, de egy új kutatás során kiderült, hogy egy gondoskodó érintéssel ténylegesen csökkenthetjük szerettünk fájdalomérzetét. Létezik tehát egy legitim, biológiai magyarázat arra, miért olyan erős a késztetés, hogy valaki megfogja a kezünk, mikor fájdalmat érzünk vagy betegek vagyunk.
 
 
A Colorado Egyetem kutatásában a nők arról számoltak be, hogy csökkent a fájdalmuk, ha a partnerük ott volt velük a szobában és fogta a kezüket.
 
 
„A szülőszobában voltam, és nem tudtam, hogyan segíthetnék a feleségemnek” – mondta Pavel Goldstein, a Columbia Egyetem ideggyógyászati kutatója, aki kétségbe vonta az érintés fájdalomcsökkentő hatását. „A feleségem arra kért, hogy fogjam a kezét, ne beszéljek túl sokat, csak ne engedjem e la kezét – és ez nagyon sokat segített neki.”
 
 
Ezt követően Goldstein és csapata laboratóriumi körülmények között újra szimulálták az eseményt, ahol 23, 23-32 év közötti heteroszexuális párt vizsgáltak. Az egyetlen követelmény az volt velük kapcsolatban, hogy egészségesek legyenek, ne szedjenek fogamzásgátlón kívül semmilyen gyógyszert, és olyan komoly kapcsolat legyen köztük, ahol legalább egy éve együtt élnek, és szerelmesek egymásba.
 
 
A nők fájdalmát az alkar melegítésével érték el, és négy különböző szituációban vizsgálták: 
  • egyedül voltak
  • egy szobában a partnerrel, de nem érhettek egymáshoz
  • a partner fogta a kezüket
  • egy idegen fogta a kezüket

hirdetések

A fent említett helyzetek közül a fájdalomérzet az egyedül elviselt fájdalomhoz képest jelentősen csökkent, ha a partner fogta a kezüket. Az idegen érintése vagy a partner érintés nélküli jelenléte csak picit segített.
 
 
A férfiak empátia szintjét is vizsgálták, és megállapították, minél empatikusabb volt a partner, annál inkább csökkent a nő fájdalma.
 
 
Az eredmények alapján Goldstein szerint az érintés eszköz a számunkra az empátia közvetítésére, és egy olyan jellegű kommunikáció, mellyel kifejezhető a szinkronitás.
 
 
Ugyanakkor bár az érintés aktívan közvetíti az érzelmeket, melyeket ki szeretnénk fejezni, nem egy olyan dolog, amire önmagában sokat gondolnánk. Legtöbbünknek senki nem tanította meg, hogyan kell „helyesen” megérinteni valakit. Nem olyan dolog, amit tudatosan használnánk, pedig ha ezen a hozzáálláson módosítanánk, pusztán érintés által erőteljes hatásokat válthatnánk ki.
 
 
A fájdalomcsillapítók használata számos problémát vet fel, ezért is fontos, hogy megtaláljuk a fájdalomcsillapítás egyéb hatásos módszerit. Goldstein szerint sokkal többet kellene az érintésben rejlő pozitív energiát használni, különösen barátok és partnerek között.