6 szokatlan ok, ami az osteoarthritis fájdalmát súlyosbíthatja

Főoldal / Izom, ízület / 6 szokatlan ok, ami az osteoarthritis fájdalmát súlyosbíthatja
Az alváshiány, a tehetetlenség érzése, a krónikus dehidratáció és az elégtelen folyadékfogyasztás is súlyosbíthatja a fájdalmait!

Az egészséges életmód – alacsony intenzitású, rendszeres testmozgás, az egészséges étrend, valamint az egészséges testsúly megőrzése – segít az osteoarthritis fájdalom kezelésében.


A betegséggel járó fájdalomnak gyűrűző hatása lehet: a szervezet egyik részén jelentkező kellemetlen érzés a test egy másik részén is okozhat fájdalmat. Azonban nem minden ízületi fájdalom osteoarthritis, lehet, hogy az ízületi gyulladás valamilyen másik formájáról, vagy egy más betegségről van szó.

hirdetések

Az osteoarthritis (OA) az ízületi porcok olyan kopásos betegsége, mely leggyakrabban a térd, csípő, kéz és gerinc ízületeiben jelentkezik. Egyes becslések szerint a betegség a 65 év feletti korosztályban minden harmadik embert érint.


A betegség elsődleges tünete az ízületek fájdalma, melynek oka, hogy az érintett területen a porc elhasználódik, elvékonyodik, így a csontok közötti területek „párnázottsága” jelentősen csökken, ezáltal pedig a csontok az idegvégződésekben gazdag ízületek szélét dörzsölhetik. Azonban nem ez az egyetlen dolog, ami az osteoarthritis fájdalmat okozza! Íme, 6 kevésbé ismert tényező, ami a fájdalmat kiválthatja, vagy a már meglévőt súlyosbíthatja.

1. Lyme-kór

A fertőzött kullancs csípése által okozott gyulladásos betegség, a Lyme-kór jelentősen súlyosbíthatja az osteoarthritis fájdalmat, és az ízületek duzzanatát is okozhatja, emellett extrém fáradtnak érezheti magát. A Lyme-kór tünetei közé tartozik egy vagy több ízület fájdalma, duzzanata, gyulladása (különösen a térdekben), láz, fejfájás és letargia.


Ha felmerül kullancscsípés lehetősége, beszéljen orvosával, aki vérvétellel ellenőrizheti a Lyme-kór meglétét és megfelelő kezelést ajánl!

2. Alváshiány és fokozott fájdalom túlérzékenység

Egyre több összefüggésre derül fény a rossz alvási szokások, alváshiány és a fájdalomra való túlérzékenység között.


A fájdalom önmagában megváltoztathatja a központi idegrendszer működését, fokozott idegrendszeri izgatottságot, valamint fájdalom-túlérzékenységet okozva. Ez az úgynevezett centrális szenzitizáció. Azok, akiknél a centrális szenzitizáció megfigyelhető, kisebb provokáció hatására nagyobb (általában 10-szer erősebb) fájdalmat éreznek, mint mások. Az ilyen személyeknél a fájdalom nem csak az ízületben, hanem kiterjedtebb területen jelentkezik. A túlzott fájdalom miatt ez is összefüggésbe hozható az alváshiánnyal és a hangulatingadozásokkal.

3. Izomgyengeség

Az ízületek körüli izomgyengeség súlyosbíthatja az osteoarthritis fájdalmat, ezért az alacsony intenzitású, izomépítő mozgásformák végzése különösen fontos a betegek számára. A fekvő kerékpár például a négyfejű combizmot (a comb elülső részén található izom) építi anélkül, hogy megerőltetné a térdeket.  Az intervallum edzés – mely során a gyors és lassú testedzés váltakozik – nem csak kiváló kardio program, de az izmok vérellátását is növeli, így erősíti azokat.


A köredzés – mely során az erősítő és aerob mozgásformák váltakoznak – előnye pedig az, hogy az izomépítéssel egyidőben rengeteg kalóriát is éget!

4. Pszichés hatások, a tehetetlenség érzése

Az, hogy valaki hogyan reagál a fájdalomra, nagymértékben attól is függ, milyen pszichés állapotban van. A Rheumatic Disease Clinics-ben megjelent tudományos vizsgálat eredménye szerint az osteoarthritis fájdalmat két pszichológiai tényező teszi még súlyosabbá: az egyén önnön hatékonyságába vetett hit hiánya és a túldramatizálás.


Az egyén önnön hatékonyságába vetett hit nem más, mint az az önbizalom, mely segít elhinni, hogy képesek vagyunk bizonyos feladatok elvégzésére. Azok, akiknél ez fokozottabb, jobban tolerálják és kezelik a fájdalmukat. Ezzel szemben azok, akik hajlamosak a fájdalmaikra összpontosítani, folyamatosan azon rágódni, azt túldramatizálni, erősebb fájdalmat és érzelmi stresszt élnek át, mely aztán kihat a fizikai állapotukra is. Éppen ezért, fontos megtanulni, hogyan küzdhetünk meg a nehézségekkel, mivel az növeli az önbizalmat, a hatékonyság érzetet, és javítja a fájdalom kezelését is.

5. Kompenzációból adódó fájdalom

Az osteoarthritis betegeknél gyakori, hogy több ízület is érintett. Például a láb fájdalma gyakran előfordul azoknál, akiknek a térdben van ízületi gyulladásuk. Ennek oka az, hogy a szervezet rendszerként működik, így ha probléma van a térdben, az a mozgás, és a láb stabilan tartása, az egyensúly révén más ízületekre is kihat, azokban károsodást, fájdalmat provokálhat.


Ez a fajta kompenzációs fájdalom nem csak a térdet és lábat, hanem egyéb testtájakat is érinthet. Ha például Önnek a dereka fáj, nagyobb stressz és terhelés érheti a csípőt. Ilyenkor a kompenzációs fájdalom kezelésére elsősorban az alap problémát – ebben az esetben a derekat - kell kezelni, a kompenzációs fájdalom csillapítása mellett.

6. Kiszáradás, elégtelen folyadékfogyasztás

A kiszáradás komoly problémát jelenthet az osteoarthritis betegek számára, ezért erre komolyan oda kell figyelni, különösen a nyári hónapokban. Az ízületi porc nagy részét víz alkotja, így az ízületek és izmok megfelelő működéséhez fontos, hogy megfelelően hidrált maradjon!


Hogyan csökkentheti a fájdalmat?


Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a hetente három alkalommal végzett megfelelő testmozgás az izmokon kívül az ízületek körül elhelyezkedő szalagokat is rugalmasan tartja, míg a túlsúly súlyosbítja az osteoarthritist, így fontos, hogy rendszeres testmozgással elérje és/vagy megtartsa az ideális súlyát!


A jó edzésprogram egyaránt tartalmaz izomerősítő és izomépítő, kardio és nyújtó feladatokat is, melyek segítik fenntartani és javítani az ízületek rugalmasságát.


Emellett egy gyulladásgátló étrend, mint például a mediterrán diéta szintén sokat segíthet a betegek fájdalmának csökkentésében. Ebben hangsúlyozott a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a sovány fehérjeforrások fogyasztása.


Korlátozza a cukor fogyasztást és fogyasszon minél több halat, kurkumát, diót és mandulát!


Fontos, hogy megfelelően diagnosztizálják az ízületi fájdalmát, hiszen nem minden ízületi fájdalom osteoarthritis! Lehet, hogy bursitis, ínhüvelygyulladás vagy más típusú arthritis okozta fájdalom gyötri!


(Cs.K., Forrás: everydayhealth, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)