Fájdalomcsillapítás COPD esetén

Főoldal / Nyak, torok / Fájdalomcsillapítás COPD esetén
A fájdalom csillapítása fontos része a krónikus obstruktív tüdőbetegségben, vagyis COPD-ben szenvedők kezelésének, néha mégsem kap elegendő figyelmet. Noha a COPD nem okoz tüdőfájdalmat, mellkasi fájdalmat okozhat, a betegséggel járó olyan tényezők következtében, mint például a köhögés, légzési nehézség vagy érzelmi szorongás. Kutatások szerint a COPD-ben szenvedő betegek 45%-a tapasztal mérsékelt vagy erős fájdalmat!
A fájdalom szintje attól függ, mennyire súlyos a COPD, így az előrehaladott COPD-ben szenvedők gyakran jelentős fájdalomra panaszkodnak. Ez leggyakrabban a váll, nyak, felkar és a mellkas területét érinti. A betegséggel járó fájdalom, szorongás, álmatlanság és légzési nehézség mind negatívan befolyásolják a beteg életminőségét.

hirdetések

A COPD-s fájdalom okai

Közvetlen és közvetett okai is vannak annak, miért tapasztalnak a COPD-vel küzdő betegek fájdalmat. A fájdalom elsődleges oka az, hogy a betegség miatt a tüdők felfúvódnak, mint egy lufi, ezáltal nyomást gyakorolnak a mellkasra, gerincre és rekeszizomra, idegekre. Ez a típusú fájdalom önmagában is súlyos, de járás, köhögés, fizikai terhelés hatására erősödhet.
 
Másik gyakori oka a COPD-s fájdalomnak a csontritkulás, azaz a csontok súlyos elvékonyodása. A COPD-vel küzdő betegek 20%-a csontritkulásban is szenved! Ennek oka lehet a COPD gyulladás, a betegség kezeléséhez használt szteroidos gyógyszerek, a dohányzás, a helytelen táplálkozás és az inaktivitás is. A csontritkulás következtében jelentkező csontfájdalom, bordák repedése vagy csonttörések gyakori okai a COPD-s betgek fájdalmának. Emellett a csontritkulás fokozza az expandált tüdő okozta hátfájás kockázatát is!
 
Az extrém COPD-s köhögő rohamok a mellkasi izmok izomhúzódását okozhatják, de akár bordatöréshez is vezethetnek, különösen csontritkulás esetén.
 
Mindezen felül a COPD miatt minden egyéb fájdalmat is sokkal intenzívebben élhet meg, mint a betegségben nem szenvedők. Ennek hátterében az állhat, hogy a légszomj szorongást okozhat, ami viszont csökkentheti a fájdalomtűrő képességet és növeli az érzékenységet.

A COPD-s fájdalom csillapítása

A COPD-s fájdalom csillapítása a fájdalom okától és a betegség előrehaladottságától függ. A COPD-s oszteoporózist fel kell ismerni és megfelelően kell kezelni. 
Az enyhe vagy mérsékelt fájdalmak kezelésére vénymentes fájdalomcsillapítók vagy vényköteles, nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása ajánlott. A mérsékelt vagy súlyos fájdalom kezelésére az alábbiak javasoltak: 
 
Légzés rehabilitáció – Ez a legjobb kezelési módszer a megnövekedett tüdővolumen okozta mellkasi fájdalom kezelésére. A légzés rehabilitáció erősíti a mellkasfali izmokat és csökkenti a fájdalmat. Ez a terápia magába foglalja a fizikai kezelést, az érzelmi támogatást, légzéstornát és a helyes légzés megtanulását. Csökkenti a szorongást és növeli az izomerőt valamint az állóképességet. 
 
Ópiát gyógyszerek – A legerősebb fájdalomcsillapító, kiterjedt, végstádiumú betegségben. Ezek narkotikus kábító fájdalomcsillapítók, melyeket éppen ezért óvatosan kell alkalmazni, de hatékonyan csökkentik a fájdalmat, valamint a légszomjat előrehaladott COPD esetén. Nagy dózisban ezek a gyógyszerek veszélyesen csökkentik a légzést, de a legkisebb hatásos adagban alkalmazva anélkül csökkentik a COPD-s fájdalmat, hogy felmerülne a függőség kockázata, de függőséget okozhatnak. 
 
Antidepresszánsok – A COPD-ben szenvedő betegeknél gyakori a fájdalom által kiváltott érzelmi stressz, ami ellen az antidepresszáns gyógyszerek hatásosak lehetnek. A beszédterápia és egyéb a támogató kezelések is sokat segíthetnek.
 
A COPD és fájdalom közötti kapcsolatot egyre inkább elismerik, azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a betegek a lehető legjobb segítséget kapják. Amennyiben Ön COPD-ben szenved, és jelentős fájdalmai vannak, beszéljen orvosával! Ha érzelmi problémái vannak a fájdalommal való megbirkózásban, kérjen segítséget! Működjön együtt orvosával annak érdekében, hogy megtalálják a fájdalom kiváltó okát, és a legjobb fájdalomcsillapító kezelésben részesülhessen!
 
(CS.K., Forrás: everydayhealth.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)