A diabéteszes neuropathia fájdalmas szövődmény

Főoldal / Egyéb / A diabéteszes neuropathia fájdalmas szövődmény
A cukorbetegség leggyakoribb súlyos szövődménye a diabéteszes neuropathia. Nagyon sok cukorbetegnél alakul ki valamiféle idegrendszeri károsodás, mely állapot diabéteszes neuropathia néven ismert.

Az érintett idegektől függően a diabéteszes neuropathia tünetei a végtagok zsibbadásától és fájdalmától kezdve egészen az emésztőrendszeri-, húgyúti- vagy szívproblémákig terjedhetnek. Míg egyeseknél csak enyhe tünetekről beszélünk, másoknál a diabéteszes neuropathia fájdalmas, bénító, vagy akár halálos kimenetelű is lehet.

hirdetések

Mi okozza a neuropathiát?

Az emberi test idegek által behálózott komplex rendszer. Ezek az idegek kötik össze az agyat/agyi gerincvelőt az izmokkal, bőrrel, és a szervezet egyéb szerveivel. Ezek segítségével érzékeljük például a fájdalmat vagy a hőmérsékletet. A szóban forgó idegek szabályozzák az izmok és egyéb vegetatív funkciók (pl. szív, emésztés, húgyhólyag, vérnyomás, izzadás stb.) működését.

Hogyan függ össze a magas vércukorszint a neuropathiával?

A hosszabb ideig tartó magas vércukorszint kárt okozhat a finom idegrostokban, befolyásolja az idegek azon képességét, hogy jeleket továbbítson, illetve gyengíti a kisebb vérerek falát, melyek oxigénnel és tápanyaggal látják el az idegeket. A diabéteszes neuropathiához hozzájáruló egyéb tényezők az immunrendszer, genetikai tényezők, dohányzás és alkoholfogyasztás.

A vércukorszint kontrollja a kulcsa a diabéteszes neuropathia megelőzésének, illetve a folyamat kialakulásának lassításának.

Kérjük ossza meg tapasztalatait a diabéteszes neuropathiával kapcsolatban!

A diabéteszes neuropáthia

A (poly)neuropáthia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere betegséghez − pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz − társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek). A perifériás idegek szállítják az információt a különböző − a bőrben, izmokban, izületekben és egyéb szövetekben elhelyezkedő − felvevő testecskéktől a központi idegrendszerbe, azaz a gerincvelőbe, illetve az agyba. Ezáltal informálják a központot a szervezet aktuális állapotáról, helyzetéről, működéséről.

(WEBBeteg - Cs.K., fordító, Forrás: mayoclinic, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)