Mi a teendő akut gyomornyálkahártya gyulladás esetén?

Főoldal / Has, gyomor / Mi a teendő akut gyomornyálkahártya gyulladás esetén?
Súlyos hasi fájdalom, hányinger és hányás – csak néhány azon tünetek közül, melyek gyomornyálkahártya gyulladásra utalnak. Mi áll a betegség mögött és mit tehet a tünetek enyhítésére?

A gyomorhurut nem az idegességtől van!

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a gyomorhurutjukat a stressz és az idegesség okozta. Az igazság az, hogy az akut betegséget – amit gastritisnek is hívnak – valamilyen mérgezés okozza. Ez lehet túlzott alkoholfogyasztás, gyógyszer, sérülés, sugárkezelés, vegyszer, romlott étel vagy vírusfertőzés eredménye, de okozhatja romlott vagy mérgező gomba is.

Az akut gastritis jellemző tünetei

Az akut gyomorhurut tüntetei a kiváltó októl függenek. A hirtelen hasi fájdalom mellett általános gyengeség, puffadás, émelygés és hányás is jellemzően észlelhető panasz. Néha rossz lehelet, lepedékes nyelv és láz is tapasztalható. Ezeknek a tüneteknek egy nap múlva el kell múlniuk! Ha mégsem így történik, orvoshoz kell fordulni!

Hogyan enyhíthet a tünetein?

Az első teendő gyulladt gyomornyálkahártya esetén a koplalás és az ágynyugalom. Ez nem fog nehezére esni a tapasztalt a fizikai gyengeség miatt sem, illetve mert a tünetek elveszik az étvágyat. Egy-két nappal később az állapota jelentősen javulni fog.

 

Az egyéb teendők közé tartozik a meleg vizes borogatás vagy a meleg vizes palack alkalmazása, melyek enyhítik a hasizmok feszülését. Emellett segíthet a kamillából, borsmentából vagy cickafarkból főzött tea fogyasztása is a fájdalmak enyhítésében. Napi 3-4 alkalommal fogyasszon belőlük kis kortyokban egy csészényit étkezések között!

Gyógyszeres kezelés

Az állandó gyomorgörcsök enyhítésére a Buscopan drazsé vagy kúp ajánlott. Ha a hányáson, hányingeren kívül nincs más tünete, a metoklopramid vagy domperidon hatóanyagú készítmények hasznosak. Azonban ezek alkalmazása előtt mindenképpen beszéljen orvosával!

 

A tünetek homeopátiával történő enyhítésére a Schüssler sók segíthetnek, melyek nyugtatják a gyomrot, a hányingert és a nyelv lepedékességét, valamint a gyomorgörcsöket is.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha romlott étel fogyasztása (nem megfelelően hőkezelt hús, konzerv, méz) miatt fennáll a botulizmus gyanúja, azonnal kórházba kell menni! Az ilyen mérgezés a szemizom bénulásával kezdődik, mely tünete a kettős látás, valamint nyelési nehézségek, émelygés és hideg veríték is jelentkezik. Kezelés nélkül ez a betegség egy héten belül halálhoz vezet!  További tünetek közé tartozik a vékonybél bénulása és a székrekedés.

 

Ha arra gyanakszik, hogy mérgező gombát evett, azonnal hívja a mentőket! Egyes gombák fogyasztása végzetes is lehet! Ha gyomorvérzésre utaló jeleket tapasztal, vagy megmagyarázhatatlan, erős fájdalmai vannak, forduljon mielőbb orvoshoz!

 

Egyéb ételek okozta akut gastritis miatt nem kell kórházba menni, javasolt pár napos pihenés és diéta.

 

(Cs.K. - Forrás: experto.de - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)