Mi okozhatja a mell fájdalmát?

Főoldal / Mellkas / Mi okozhatja a mell fájdalmát?
A női mellfájdalomnak (mastalgia) számos oka lehet, bár legtöbbször hormonális eredetű. Honnan tudhatjuk, hogy a fájdalom hátterében hormonális vagy ciklustól független okok állnak?
A  fájdalomérzet, az érintésre való érzékenység, illetve a kitapintható csomók a mellben mind ijesztő tünetek a nők számára. A legtöbben ilyenkor azonnal szívinfarktusra vagy mellrákra gyanakodnak, pedig a mellfájdalmat leginkább a menstruációs ciklus során bekövetkező hormonális változások okozzák.
 
Mellfájdalom (mastalgia) alatt az orvosok a mell mirigyállományának fájdalmát értik, és nem a szegycsont mögött jelentkező fájdalmat, ami például gyomorégés vagy angina pectoris (szíveredetű mellkasi fájdalom) esetén jelentkezik.
 
A női mellfájdalmat két fő csoportba: ciklusfüggő és nem ciklusfüggő fájdalomra lehet osztani.
 

Ciklusfüggő mellfájdalom

 
Ez a típusú fájdalom a havi ciklus során bekövetkező hormonális változásokkal van összefüggésben – a mellfájdalom gyakran a menstruációt megelőző tünetek (premenstruációs szindróma) keretében jelentkezik. A ciklus második felében a mellek kissé megnagyobbodnak, melynek hatására egyik vagy mindkét mell érzékenyebbé, feszültebbé, fájdalmasabbá válhat.
 
Hol található csomó a leggyakrabban?

 

A mellrák leggyakrabban az emlők külső-felső negyedében fordul elő, az esetek csaknem felében. Az emlőbimbóhoz közeli területen 20-25, a külső-alsó negyedben 10, a belső-felső negyedben 10-15, a belső-alsó negyedben 5-10, a hónalj felé eső területen szintén 5-10 százalék a daganat előfordulásának aránya.

 

Forrás: WEBBeteg

A mellfájdalom részben egy jóindulatú mellszöveti elváltozás eredményeként is jelentkezhet. Ez leginkább a menopauzában lévő, vagy azon átesett nőket érinti. Ennek hátterében a hormonhiány vagy az ösztrogén vízvisszatartó hatása is állhat – ami a mellek feszülését okozza.
 
A ciklusfüggő mellfájdalom legtöbbször a menstruáció előtt, vagy annak jelentkezésével elmúlik, akárcsak a mellek korábban tapasztalt duzzadtsága vagy azok feszülése. A mellek fájdalma ezekben az esetekben nem betegség tünete, és nem számít a mellrák kockázati tényezőjének sem.
 

A ciklustól független mellfájdalom

 
Okozhatja:
A ciklustól független mellfájdalomnak gyakran elhúzódó, szúró jellege van.
 

Az okok diagnosztizálása

 
A diagnózis általában valamilyen képalkotó eszköz – ultrahang, mammográfia, röntgen – segítségével történik, valamint vérvizsgálatra is sor kerül, hogy az orvos pontos képet kapjon a beteg hormonális állapotáról. Szükség esetén szövettani mintavételre is szükség lehet a daganat kizárása céljából.
 
A fájdalomnapló vezetése sokat segíthet abban, hogy kiderüljön, ciklusfüggő, vagy attól független oka van-e a mellfájdalomnak.
 

A mellfájdalom kezelése

 
A mellfájdalom terápiája annak kiváltó okától függ. A ciklusfüggő mellfájdalmat nem mindig kezelik. Ha nagyon erős fájdalmat tapasztal, az orvos nem-steroid gyulladáscsökkentő, vagy hormonkészítmények alkalmazását javasolhatja.
 
A ciklustól független mellfájdalom esetén a háttérben meghúzódó betegséget kell kezelni.
 

Tippek a mellfájdalom enyhítésére

 
A ciklusfüggő mellfájdalmat nem kell szükségszerűen hormonkészítményekkel kezelni. Gyakran az étrendi változtatások, a túlsúly csökkentése, több testmozgás, meleg fürdő vagy egy jól illeszkedő, megfelelő tartást biztosító (sport) melltartó is segít a panaszok enyhítésében.
 
(Cs.K., Forrás: experto.de - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)