A hólyaghurut fájdalmas, de nem fertőző

Főoldal / Intim zóna / A hólyaghurut fájdalmas, de nem fertőző
Gyakori vizelési inger és fájdalmas vizelés: sok nő ismeri a hólyaghuruttal járó problémát. Néhány tippünk segíthet megelőzni, de súlyosabb esetben általában csak az antibiotikum segíthet.
A hólyaghurut leggyakoribb tünete a gyakori, sürgős vizelési inger, illetve az ürítés közben jelentkező fájó, égető érzés. Enyhébb esetekben a betegség bő folyadékbevitellel, melegen tartással és pihenéssel otthon is kezelhető, viszont ha a tünetek két napon belül sem javulnak, feltétlenül forduljon orvoshoz, mivel ilyenkor a gyulladást antibiotikummal kell kezelni.
 
hirdetések
 
„A betegség 95%-ban a nőket érinti” – állítja Christian Albring, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Szövetség tagja. Ennek egyik oka, hogy a nők húgycsöve rövidebb, mint a férfiaké, így a kórokozók könnyebben jutnak el a hólyaghoz, a másik a húgycső végbélhez való közelsége. Férfiak esetében a húgyhólyagfertőzés szinte mindig együtt jár a prosztata gyulladásával.
 
A hólyaghurutot – orvosi nevén akut cystitis – többnyire baktériumok okozzák. Leggyakoribb oka a baktériumoknak a bélből a húgyhólyagba jutása, de más kórokozók is kiválthatják a fájdalmat. Közösülés során a mozgással a hüvelyi baktériumok a hólyagba kerülhetnek, a kórokozók így nem közvetlenül a partnertől származnak. A baktériumok a húgycsövön keresztül behatolnak a húgyhólyagba, irritálják annak falát, és gyulladást váltanak ki. 

Folyadékfogyasztással megelőzhető

A hólyaghurut rizikófaktorai közé nem csak a hideg és nedves környezet tartozik, de a menopauzával járó hormonális változások (ösztrogénhiány), a gyengült immunrendszer és az olyan anyagcsere betegségek is, mint a diabétesz. A nemi szervek területén fellépő ismételt fertőzések – mint például a gombás fertőzés – okozta nyálkahártya károsodás további kockázati tényezőt jelentenek. Ezen kívül sok nő az életkor előrehaladtával egyre kevesebb folyadékot fogyaszt, így a kórokozók egyrészt nem ürülnek a szervezetből a vizelettel, másrészt a hólyag nyálkahártyáját a koncentráltabb vizelet jobban irritálja.
 
Meg kell említeni még az úgynevezett honeymoon cystitis-t, azaz „nászutas betegséget”, mely azoknál a nőknél jelentkezik, akik a megszokottnál gyakoribb szexuális életet élnek. Ilyenkor a nemi szervek nyálkahártyájának gyulladását az állandó mechanikai igénybevétel okozza, ami megkönnyíti a baktériumok húgyutakba jutását. A betegség megelőzhető az aktust megelőző, illetve az azt követő hólyagürítéssel, ami segíti az esetlegesen meglévő baktériumok kiürülését a szervezetből.

Mikor forduljon orvoshoz?

A krónikus hólyaghurutban szenvedő kismamáknak, férfiaknak és gyerekeknek, akárcsak a nőknek az első tünetek jelentkezésekor ajánlott orvoshoz fordulniuk. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha a vizeletben vér van, vagy alsó háttáji fájdalomra panaszkodnak. Ilyenkor az orvos általában antibiotikumot ír fel. A terápia nélkül fennáll annak a veszélye, hogy a baktériumok a hólyagból a húgyvezetéken át a vesébe jutnak, ami tartós vesekárosodást okozhat.
 
Normális esetben az antibiotikumos kezelés 3-10 napot vesz igénybe. A betegnek feltétlenül be kell tartania az orvos utasításait, és a gyógyszert mindaddig szednie kell, ameddig azt felírták – különben a fertőzés kiújulhat. Az antibiotikumot javasolt lefekvés előtt bevenni, így a hatását az éjszaka folyamán teljes mértékben kifejtheti. 

Nem valószínű, hogy a WC-től fertőződik meg

Nem valószínű, hogy a WC ülőke, amit korábban hólyaghurutos beteg használt, fertőz. A WC ülőkén található baktériumok nem kerülhetnek fel a testnyílásba. Ugyanígy nem igaz az urológusok szerint az a széles körben elterjedt feltételezés, hogy húgyhólyagfertőzést lehet kapni a medencében úszástól. Szakértők szerint a vízben található klór elpusztítja a baktériumokat. Ugyanakkor lehetséges, hogy az úszás után nem átváltott nedves fürdőruha lehűti a genitális régiót, melynek védekező mechanizmusa így meggyengül, ami hozzájárulhat a hólyaggyulladás kialakulásához. Ez az oka annak, hogy nem szabad hideg felületen ülni sem! 

Megelőzés

A húgyhólyagfertőzés elvileg megelőzhető a megfelelő folyadékbevitellel és a hólyag rendszeres ürítésével. Ezen kívül a hideg téli napokon ne hordjon túl szoros alsóneműt, hogy megvédje az alhasi területet a fagypont alatti hőmérséklettől. A lábát is tartsa melegen, valamint figyeljen a higiéniai szabályok betartására: az anális területet mindig elölről hátrafelé kell tisztítani, hogy megakadályozza a bélbaktériumok húgycsőbe jutását!
 
(Cs.K., Forrás: spiegel.de)