Aranyeres panaszok

Főoldal / Intim zóna / Aranyeres panaszok
Megnehezíti a mindennapokat, fájdalmas és kellemetlen orvoshoz fordulni miatta: ez az aranyér. Az aranyérbetegség egyes adatok szerint a felnőtt társadalom minden harmadik tagját érinti, igaz, hogy a páciensek egy része csupán időszakos panaszokkal küzd. Az ötvenéves kort betöltött felnőttek esetében azonban már ötven százalékos a betegség előfordulásának aránya a statisztikai adatok szerint.

hirdetések

Mit nevezünk aranyérbetegségnek?

A betegség lényege, hogy az aranyér normális, szabályszerű működése megbomlik, zavart szenved. Ennek során az érgomolyagba befolyó vér elvezetésének elégtelensége alakul ki, az érgomolyag ennek következtében kitágul. A székletürítés lefelé mozgató hatására a kötőszövetes elemek meglazulnak és előreesnek. Emiatt felléphet vérzés, seb keletkezhet, amely felülfertőződhet és begyulladhat, a székelés pedig ezek miatt fájdalommal jár.

Az aranyérbetegség kialakulásának okai

Az aranyérbetegség kiváltója a legtöbb esetben a vénás pangás kialakulása az érintett területen. A pangás kialakulásához hozzájárul a rendszeres hasprés fennállása, a rostszegény étkezés, huzamosabb ideig fennálló ülőmunka, krónikus székrekedés, sőt a szülés közbeni fokozott erőlködés is kiválthat aranyeres panaszokat. Elhízottsággal küzdő betegeknél a hasűri nyomás állandó jelleggel magasabb, amely a végbél környékén érvényesül leginkább. További tényező lehet a genetikai alapon előforduló kötőszöveti gyengeség is.

Az aranyérbetegség kezelési lehetőségei

Az aranyérbetegség kezelési tervét minden esetben a kórkép súlyossága határozza meg, illetve az, hogy külső vagy belső aranyeres problémáról van-e szó. Az kezelés lényege, hogy a székletürítés gyakoriságát, illetve a széklet optimális állagát megfelelő módon állítsák be. Mind a gyógyszeres, mind a diétás kezelést az aranyérbetegség első stádiumában e két cél határozza meg. Ajánlható mindezek mellett fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő ülőfürdők alkalmazása is. Kúpok, kenőcsök alkalmazhatók a fájdalom csökkentésére, a vérzés gátlására és érzéstelenítésre.

 

Dr. Gocs Nelli, szakgyógyszerész