A fájdalmas nyelés lehetséges okai -a leggyakoribbtól a legritkábbig

Főoldal / Nyak, torok / A fájdalmas nyelés lehetséges okai -a leggyakoribbtól a legritkábbig
A fájdalmas nyelés viszonylag gyakori, időről időre minden korosztály megtapasztalja. A tünetet bármi okozhatja a torokfertőzéstől egészen a fogfájásig.

A nyelési nehézséghez társult fájdalom általában valamiféle fertőzés vagy allergiás reakció jele is lehet. Keresse fel orvosát, ha a fájdalom olyan súlyos, hogy zavarja az evést, ivást vagy légzést!

hirdetések

A fájdalmas nyelés okai

Torokgyulladás

A torokgyulladás vírusos vagy bakteriális fertőzés, mely a torok fájdalmát és gyulladását okozza. Különösen gyakori gyerekeknél. Tipikus tünet a hirtelen láz, a piros torok, a fejfájás és a hidegrázás. 

Mandulagyulladás

A mandulagyulladás akkor jelentkezik, ha a mandulák (a torok nyirokszövetei) megfertőződnek. A tünetek közé tartozik a torokfájás, láz, és a mandulák duzzanata. A betegség könnyen felismerhető és kezelhető. 

Savas reflux

A savas reflux tünetei akkor jelentkeznek, ha a gyomor tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, gyomorégést, hasfájást, böfögést és torokfájást okozva.

Esophagitis

Az esophagitis a nyelőcső gyulladása, melyet a savas reflux vagy bizonyos gyógyszerek, esetleg gombafertőzés okozzák. A tünetek közé tartozhat a torokfájás vagy a gyomorégés. 

Szájpenész

A szájpenészt élesztőgomba fertőzés okozza a szájban. Legfőbb tünete a fehér elváltozás a nyelven, szájpadláson, fogínyen vagy a mandulán. 

Torokfájás

Torokfájás alatt a torok olyan mértékű viszketését, irritációját, fájdalmát értjük, mely nyelési nehézséget és fájdalmat okozhat. Egyéb tünetei közé tartozik a szájszárazság, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása és a mandulákon jelentkező fehér foltok. 

Nyelőcsőrák

Nyelőcsőrákról akkor beszélünk, ha a nyelőcső nyálkahártyájából kiindulva malignus (rákos) tumor képződik. A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a nem kívánt súlyvesztés, az emésztési zavarok, gyomorégés, jelentős fogyás, a gyakori fulladás evés közben, hányás, mellkasi fájdalom, illetve az élelmiszer nyelőcsőbe való visszaáramlása. 

CMV nyelőcsőgyulladás

A citomegalovírus (CMV) nyelőcsőgyulladás a nyelőcső súlyos fertőzése. Leggyakoribb tünetei a fájdalmas nyelés, a hasi fájdalom vagy gyomorégés, a hányinger és hányás valamint a láz, hasmenés és vérköpés. 

Herpes oesophagitis

Ezt a vírusos betegséget a herpes simplex vírus okozza. A nyelési fájdalom és nehézség mellett a további tünetek az ízületi fájdalom, hidegrázás, láz és az általános rosszullét. 

Diftéria

A diftéria az orr és torok membránjait érintő bakteriális fertőzés, mely néha akár végzetes is lehet. A leggyakoribb látható tünet a torokban és a mandulákon található vastag, szürke lepedék. Ehhez társulhat még légzési nehézség, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása, láz és hidegrázás, torokfájás és ugató köhögés, általános rosszullét. 

Temporális arteritis

A temporális arteritis olyan állapot, melyben a fejet és fejbőrt vérrel ellátó temporális artériák begyulladnak vagy sérülnek. Egyik fő tünete a halántéktáji (nyomás)érzékenység, melyhez számos további kellemetlen tünet társul. Ilyen lehet többek között a láz, látási -és hallási problémák, szájsebek, vérző íny, rágásnál jelentkező fájdalom, fejfájás, általános rosszullét. 
 

(Cs.K., healthline.com - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)