A nőgyógyászati daganatok fájdalmas tünetei

Főoldal / Intim zóna / A nőgyógyászati daganatok fájdalmas tünetei
Számos nő kockáztatja az életét azáltal, hogy nem figyel a nőgyógyászati daganatok tüneteire, vagy nem mer beszélni azokról nőgyógyászával.

Egy felmérés szerint minden ötödik nő úgy véli, hogy 5 ráktípus - a méh, a petefészkek, a méhnyak, a szeméremtest és a hüvely daganatos megbetegedése – a szexuális szabadossághoz kapcsolódik. A kutatás szerint a nők 40%-a érezte úgy, hogy a nőgyógyászati rákok esetén nagyobb a megbélyegzettség érzése, mint más daganatos megbetegedéseknél. Ez az a stigma a szakemberek figyelmeztetése szerint, ami távol tartja a nők egy részét attól, hogy nyíltan beszéljenek háziorvosukkal a betegség tüneteiről. Minden negyedik válaszadó úgy nyilatkozott, hogy azért nem beszél a tünetekről az orvosával, mert nem akar a szexuális történetéről beszélni.

Az alábbiakban 5 nőgyógyászati rák időnként kínos és fájdalmas tüneteit soroljuk fel, hogy mielőbb szakemberhez forduljon azokkal!

hirdetések

Méhtestrák

Ezt a betegséget, mely a méh nyálkahártyáját érinti, gyakran nevezik endometriális ráknak is, és a negyedik leggyakoribb női ráktípus. Sajnos a megbetegedések száma évről évre emelkedik, mivel az életmódbeli változások egyre több nőt tesznek ki a kockázatnak.

A méhtestrák, ha a betegség korai szakaszában ismerik fel, szinte mindig gyógyítható, ezért rendkívül fontos, hogy a nők tisztában legyenek vele, milyen tünetekre kell odafigyelni, és mielőbb beszéljenek egy szakorvossal, ha észlelik magukon. A betegség legkorábbi tünetei a:

 • hüvelyi vérzés menopauza után
 • hüvelyi vérzés a menstruációs ciklusok között

Ha bármilyen rendellenes vérzést tapasztal, mielőbb keresse fel orvosát! Amennyiben a rendellenes vérzés folytatódik, vagy súlyosbodik, mindenképp menjen vissza az orvoshoz és számoljon be a tüneteiről! Nem minden esetben jeleznek ezek a tünetek komoly problémát, de fontos kivizsgáltatni a háttérben meghúzódó okokat!

A méhtestrák kialakulásának kockázatát az alábbi tényezők növelik:

 • 50 év feletti életkor
 • túlsúly – a 25 feletti testtömeg-indexszel rendelkezőknél jelentősen nő a kockázat
 • cukorbetegség

Mint minden betegségnél, életmódbeli változtatásokkal ebben az esetben is csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata. Az egészséges életmód, mely magába foglalja a rendszeres testmozgást, ami megakadályozza a túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, jelentősen csökkenti a méhrák kockázatát. Emellett egyes szakértők szerint a kombinált fogamzásgátló tabletták alkalmazása is segíthet, ám a legfontosabb, hogy minél előbb felismerjék a betegséget.

Petefészekrák

Petefészek daganata esetén a betegség a petefészekben és annak környékén található sejtekből származik. A petefészekrák az ötödik leggyakoribb halálozási ok a nőknél, és több halálesetért felelős, mint az összes többi nőgyógyászati rákbetegség együttvéve!

A jó hír, hogy korai szakaszban diagnosztizálva a túlélési eredmények jók. Azonban mivel a petefészekrák tünetei hasonlóak több, általános betegség tüneteihez, nehéz diagnosztizálni. Ennek eredményeképp sokaknál nem ismerték fel a betegséget egészen addig, míg a tovább nem terjedt más szervekre is, ami csökkenti a gyógyulási esélyeket.

Fontos mindemellett megjegyezni, hogy a petefészken talált tumorok többsége jóindulatú. A még menstruáló nők petefészkén talált tumorokból átlagosan minden ötödik rákos, míg a klimaxon átesett nőknél minden második tumor rosszindulatú.

A legtöbb esetben a petefészekrák az 50 év feletti nőket érinti, ám minden évben egyre több fiatalabb nőnél is diagnosztizálják a betegséget. A kulcs a tünetek korai felismerése és komolyan vétele:

 • tartós hasi és kismedencei fájdalom
 • tartós puffadás
 • étkezési nehézségek és gyors teltségérzés
 • húgyúti tünetek: a szokásosnál gyakoribb vizelési inger

Ezek a jelek figyelmeztethetnek, ha gyakoriak (havi több mint 12 alkalom), állandóak vagy újak. Előfordulhat, hogy a tünetek nem a petefészekrák jelei, ám a betegség korai szakaszában sok nő tapasztalja ezeket.

Méhnyakrák

A méhnyakrák a nők bármely korosztályát érintheti, ám leggyakoribb a 30-45 évesek között. A betegség nagyrészt megelőzhető a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel, ahol a rákmegelőző állapotban lévő sejteket figyelik, melyek jelenléte arra figyelmeztet, hogy a rák kialakulásának kockázata fokozott, ha a beteget nem kezelik.

HPV oltással a legtöbb méhnyakrákos megbetegedés kialakulása megelőzhetővé válhat, ám a rendszeres szűrésnek továbbra is fontos szerep jut.

 

Mint minden nőgyógyászati daganat esetén, itt is növeli a túlélési esélyeket a korai felismerés. A leggyakoribb korai tünetek a következők:

 • szokatlan hüvelyi vérzés, különösen szex után, vagy menopauza után
 • tartós hüvelyi folyás, mely lehet véres vagy kellemetlen szagú

Szinte az összes méhnyakrákos megbetegedésért a szexuális úton terjedő HPV vírus fertőzés a felelős. A legtöbb nő élete során valamikor megfertőződik HPV vírussal, de gyakran a vírusfertőzés elmúlik magától. Ha azonban a szervezetnek nem sikerül a vírust leküzdenie, fennáll a veszélye a kóros sejtburjánzásnak, ami idővel rákká fajulhat. A kockázat csökkentése érdekében:

 • rendszeresen vegyen részt a szűrővizsgálatokon
 • oltassa be magát HPV ellen
 • ha dohányzik, szokjon le róla
 • használjon óvszert

Még ha negatív is a méhnyakrák szűrés eredménye és be is van oltva HPV ellen, fontos, hogy ismerje az esetleges tüneteket.

Szeméremtest danagatok

A szeméremtestet éintő daganatok a legritkább nőgyógyászati megbetegedések közé sorolhatók. Az esetek 80%-ában a 60 év feletti korosztályt érintik. Ugyanakkor a betegség rákot megelőző formája, a szeméremtest intraepithelialis neoplasia (CIN), amely a méhnyak felszínén növekvő kóros sejtek elvenezése, általában a 30-50 év közöttieknél diagnosztizált. A leggyakoribb tünetei a következők:

 • tartós viszketés vagy fájdalom
 • megvastagodott, kiemelkedett, vörös, fehér vagy sötét foltok a szeméremtest bőrén
 • nyílt seb vagy kinövés a bőrön
 • égő fájdalom vizeletürítéskor
 • hüvelyi folyás vagy vérzés
 • alakját vagy színét megváltoztató anyajegy a szeméremtesten
 • csomó, duzzanat a szeméremtesten

Noha mindezek a tünetek lehetnek más betegség jelei is, elengedhetetlen, hogy felkeresse orvosát, ha tapasztalja őket magán! A HPV elleni vakcina jelenti a legnagyobb védelmet a betegség ellen, mivel a szeméremtest danagatok számos formájáért ez a vírus a felelős.

Hüvelyrák

A hüvelyrák nagyon ritka formája a nőgyógyászati daganatos megbetegedéseknek, leggyakrabban az idősebb, 60 év feletti nőket érinti, 40 éves kor alatt rendkívül ritka.

A vaginális epitheliális neoplasia a betegség rákmegelőző formája, arra utal, hogy fokozott a rákos megbetegedés kockázata. Ugyanakkor ez a betegség csak akkor vált ki rákot, ha kezeletlenül marad.

A méhnyakrák szűrés segít felismerni bármilyen kóros elváltozást a méh nyálkahártyáján, a HPV elleni oltás pedig a hüvelyi rákot is okozó HPV vírus ellen nyújthat védelmet. A hüvelyrák korai tünetei a következők:

 • a menstruációs ciklusok közötti vérzés, vagy vérzés a menopauza után
 • vérzés szex után
 • kellemetlen szagú vagy véres hüvelyi folyás
 • fájdalmas szex
 • csomó vagy kinövés a hüvelyben
 • nem múló hüvelyi viszketés

A hüvelyrákos nők fele azonban semmilyen tünetet nem tapasztal, a szűrővizsgálatokon való részvétel ezért is nagyon fontos!

 

(Cs.K. Forrás: dailymail Lektorálra: Dr. Osikóczki Orsolya)