A szerelmi bánat depresszióba is fordulhat

Főoldal / A lélek fájdalma / A szerelmi bánat depresszióba is fordulhat
Ha a szerelmi boldogságnak vége, gyakran csak gyötrő emlékek maradnak hátra. Majdnem mindenki átéli egyszer életében a szerelmi bánatot. Rendkívül fontos, hogy legyen, aki az összetört szívű szerelmest meghallgatja. Van, akinek szakszerű segítségre van szüksége ahhoz, hogy ne törjön össze és túl tudjon lépni a lelki fájdalmon. Az elhagyott fél önértékelésének és pozitív jövőképének visszanyerésében segíthet a pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta.

A szerelmi bánat depresszióba fordulhat

Néhányan maradandó sérülések nélkül élik meg a szakítást, különválást, elutasítást, másoknak azonban segítségre van szükségük. A szerelmi csalódás vagy egy hirtelen véget érő párkapcsolat súlyos krízishelyzetet okozhat. Sokan cselekvésképtelennek érzik magukat, elveszítik érdeklődésüket és elszigetelődnek. Az érintettek visszautasítják a baráti meghívásokat, a munkahelyükön is csak gyötrődnek, a szociális izoláció veszélye fenyegeti őket. Meglehetősen nagy a depresszió kialakulásának kockázata.

hirdetések

Szívügyekben a társadalmi támogatottság igen csekély. A családtagok pedig sokszor kéretlen tanácsokat osztogatnak vagy túlságosan részrehajlók.

 

A nők gyakrabban fordulnak szakemberhez segítségért, ennek talán az lehet az egyik oka, hogy a férfiak nehezebben beszélnek lelki problémáikról.

 

Mivel a szerelmi bánat rendkívül sebezhetővé tesz, különösen legyünk óvatosak, ha segítséget kérünk! Csak képzett szakemberhez (pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta) forduljunk! Számtalan áldoktor és kuruzsló próbál hasznot húzni a gyanútlan, szerelmi csalódást átélt és lelki betegségekkel küzdő páciensek problémájából.

Nagyon fontos, hogy beszéljünk róla!

A szerelmi csalódás sok esetben csak az utolsó csepp a pohárban, ami már amúgy is megtelt egy halom problémával. Mivel a szerelmi bánat nem betegség, a legtöbb esetben kezelést sem igényel. Ám súlyos esetben szaksegítségre van szükség rendszeres és nyílt beszélgetések kertében. A fájdalom általában idővel magától megszűnik. Nagyon fontos azonban, hogy a szerelmi csalódást átélt ember ez idő alatt se zárkózzon el és sokat beszélgessen barátaival arról, amit érez.

 

(B. M., szakfordító; Forrás: t-online.de)