A fájdalomcsillapító függőség 7 figyelmeztető jele

Főoldal / Fájdalomcsillapítás / A fájdalomcsillapító függőség 7 figyelmeztető jele
Sokan tartanak attól, hogy a fájdalomcsillapítók rendszeres alkalmazása függőséghez vezethet. Amennyiben a készítményt az orvos a fájdalmai kezelésére írta fel, és Ön azt az előírás szerint alkalmazza, akkor nem kell ettől a problémától tartania.

Vannak, akik azonban rabjává válnak a fájdalomcsillapítónak, ennek több figyelmeztető jele is van.

hirdetések

Sokat gondol a gyógyszerére

A függőség egyik első jele, hogy két dolog egyre többet foglalkoztatja: mikor veheti be a következő adag gyógyszert, illetve hogy a gyógyszerkészlete elegendő-e. Ha túl sokszor figyeli az órát amiatt, hogy beveheti-e a következő adagot, az aggodalomra adhat okot. Amennyiben friss fogorvosi kezelésen esett át, ez normális, de ha a beavatkozás már egy ideje történt, akkor lehetséges, hogy függővé vált a gyógyszertől.

 

Természetesen különbséget kell tenni a gyógyszertől való fizikai függőség és a kóros gyógyszerfüggőség között. Amennyiben fizikailag függ egy gyógyszertől, az azt jelenti, hogy a szervezete hozzászokott, és nagyobb dózisra van szüksége ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érje el. A kóros gyógyszerfüggőség esetén akkor is használja a szert, ha az súlyos problémákat okoz a munkahelyén, az iskolában, a családi vagy társadalmi életében.

Más dózisban szedi gyógyszerét, mint ahogy az orvos felírta

Lehet, hogy több gyógyszert vesz be, mint az orvos javasolta, lehet, hogy gyakrabban alkalmazza. Ha úgy érzi, az orvosa nem értette meg, Ön milyen mértékű fájdalomtól szenved, vagy úgy véli, a fájdalomcsillapítót akkor és annyiszor alkalmazhatja, amikor csak szüksége van rá, még akkor is, ha az orvos nem így javasolta, az figyelmeztető jel.

 

Kitolja két dózis között az időtartamot, vagy kevesebbet szed be, hogy aztán később többet vehessen be a gyógyszerből? Amennyiben saját maga szeretné kontrollálni, hogyan szedi a fájdalomcsillapítót, ahelyett, hogy az orvos utasításait követné, akkor valószínűleg problémája van!

Több orvost is felkeres

Több orvost is felkeres, hogy ugyanazt a vényköteles gyógyszert megszerezze? Amikor abbahagyja az együttműködést az orvosával, és másokat is felkeres, hogy megszerezze a receptet, az annak jele, hogy valami félrecsúszott.

 

Lehet, hogy a célja az, hogy legyen annyi fájdalomcsillapítója, amennyire esetleg szüksége lehet, ám ha ez a mennyiség nincs összhangban azzal, amit az orvos felírt, az aggodalomra adhat okot.

 

Olyan orvost keres fel, akiről köztudott, hogy könnyen ír fel receptet? Hazudott arról, hogy elvesztette a receptet? Ha különböző orvosoknak különböző dolgokat mond a gyógyszer megszerzése érdekében, az igazi figyelmeztető jele annak, hogy függővé vált!

Más forrásokból jut a fájdalomcsillapítóhoz

Úgy érzi, nincs elég gyógyszere, ami a fájdalmát csillapítaná, így megpróbál többet szerezni belőle. Az alábbi gyógyszerbeszerzési módok a függőség lehetőségét vetik fel:

  • interneten rendel gyógyszert
  • ellopja mások maradék vagy rég elfelejtett vényköteles gyógyszerét a gyógyszeres szekrényükből
  • beteg rokonoktól lop gyógyszert
  • mások vényköteles gyógyszerét veszi meg
  • kárt tesz magában, hogy kórházba kerüljön, és újra gyógyszerhez jusson

Régóta használja a fájdalomcsillapítókat

Valószínűleg azért kezdett el fájdalomcsillapítót használni, mert valamije fájt, de ha még mindig használja, annak ellenére, hogy a fájdalom megszűnt, ideje segítséget kérnie.

 

Lehet, hogy azért szedi a fájdalomcsillapítót, mert szereti, ahogy érzi magát tőle, de az is lehet, hogy fizikailag kívánja azt. Bárhogy is, mindkettő komoly jele a függőségnek.

Dühös lesz, ha valaki beszélni kezd az Ön gyógyszerszedési szokásairól

A családja vagy barátja próbált már beszélni Önnel a gyógyszerszedési szokásairól? Ha ebben az esetben védekeznie kellett, vagy dühösnek, ingerültnek érezte magát, valószínűleg problémája van!

Nem teljesen önmaga

Lehet, hogy nem viseli gondját magának úgy, mint korábban, kevésbé foglalkozik a személyes higiéniájával vagy kinézetével. Lehet, hogy sokkal inkább ingadozik a hangulata, mint azelőtt. Úgy érzi, dühösebb? Megváltoztak az étkezési szokásai?

 

Az alvási szokásokban bekövetkező változás is a függőség egy jele lehet. A morfium és kodein függők szinte átalusszák a napot, gyakran egy sötét szobába zárkózva.

 

Hátat fordított a kötelezettségeinek? Nem fizeti a számláit úgy, mint korábban, elhanyagolja a házimunkát, vagy beteget jelent a munkában? Ha hanyagolja a gyermekeit, a feladatait vagy az  életét, ideje segítséget kérni!

Mi a teendő, ha felmerül a gyógyszerfüggőség?

Ha önmagán, vagy valamelyik ismerősén a gyógyszerfüggőség fentiekben említett jeleit tapasztalja, még ha nem is biztos a függőségben, kérjen segítséget és szerezzen még több információt!

 

Könnyű a fájdalomcsillapítót nem megfelelően alkalmazni, még ha azt nem is szándékosan teszi! A kulcs az őszinteség – őszinteség az orvossal, barátokkal, és magunkkal szemben!

 

Ne féljen beszélni orvosával és segítséget kérni tőle! A megfelelő szakemberhez fogja irányítani Önt, hogy mielőbb segítséget kapjon!

 

Cs.K. (webmd)