8 hiba, amit a fájdalomcsillapítóval kapcsolatban elkövethet

Főoldal / Fájdalomcsillapítás / 8 hiba, amit a fájdalomcsillapítóval kapcsolatban elkövethet
Akár receptre kapható, akár vénymentes fájdalomcsillapító gyógyszerről van szó, számos hibát vagyunk hajlamosak elkövetni. Összeszedtük a leggyakoribbakat.

1. Ha egy hat, kettő még hatásosabb

Az orvos olyan dózist ír fel, amiről úgy véli, a legkisebb kockázat mellett a legjobb hatást nyújtja. Az általa ajánlott dózis megduplázása vagy triplázása nem fogja gyorsítani a gyógyulási folyamatot, ám súlyos mellékhatásokkal járhat.

hirdetések

Az első fájdalomcsillapító nem fog 5 perc múlva hatni, mint ahogy azt Ön szeretné! Azonban ez nem jelenti azt, hogy újabbat kellene bevenni. Sőt, egyes fájdalomcsillapítók esetében, ha az elsőre rövid időn belül egy újabbat vesz be, azzal lassítja az első hatását. Más esetekben könnyen a sürgősségin találhatja magát.

 

Amennyiben elegendő időt hagyott a fájdalomcsillapítónak, hogy hasson, ám mégsem múlik a fájdalma, beszéljen erről orvosával! Mindig kérdezze meg tőle, hogy bevehet-e még egy fájdalomcsillapítót, illetve mennyi a maximális adag, amit 24 órán belül alkalmazhat!

2. Alkohol

A fájdalomcsillapítók és az alkohol általában fokozzák egymás hatását, ezért is áll a fájdalomcsillapítók betegtájékoztatójának többségében, hogy ne fogyassza alkohollal! Ez nem csak a tömény szeszes italokat jelenti, hanem a likőröket, borokat és söröket is! 

 

Sokan úgy vélik, a gyógyszerrel járó alkoholfogyasztási tilalom csak a tömény italokra vonatkozik, és nyugodtan ihatnak egy sört vagy bort. Pedig fájdalomcsillapító mellé az alkohol semmilyen formája nem megengedett!

3. Gyógyszerkölcsönhatás

Mielőtt bármiféle gyógyszert bevenne, gondolja át, milyen egyéb gyógyszereket, gyógynövény készítményeket vagy étrend-kiegészítőket fogyaszt! Eme gyógyszerek vagy táplálék-kiegészítők némelyike kölcsönhatásba léphet a fájdalomcsillapítóval, növelve a mellékhatások kockázatát.

 

A legjobb, ha orvosának beszámol minden gyógyszerről, gyógynövényről és étrend-kiegészítőről, mielőtt felírná a gyógyszert. Ha vény nélkül kapható gyógyszert vesz, beszéljen a gyógyszerésszel!

4. Vezetés gyógyszer hatása alatt

Mindenki másképp reagál a különféle gyógyszerekre. Ami az egyik beteget álmossá teszi, az a másiknál nem jár ilyen hatással. Éppen ezért előbb mindig otthon próbálja ki a gyógyszert, hogy lássa, Önnél milyen mellékhatásokat okoz.

5. Vényköteles gyógyszerek megosztása mással

Sajnos nagyon gyakori, hogy a betegek megosztják a gyógyszerüket rokonaikkal, barátaikkal, munkatársaikkal. Ez nagy hiba, különösen fájdalomcsillapító esetén. Amelyik gyógyszer az egyik betegnek jó, az a másiknál allergiás reakciót vagy gyógyszerkölcsönhatást okozhat, mely akár végzetes is lehet.

6. Nem beszél a gyógyszerésszel

Nem mindig egyszerű a betegtájékoztató értelmezése, még akkor sem, ha a kis betűkkel nincs gondja. Amennyiben bármilyen kérdése van a vény nélkül kapható gyógyszerről, kérdezze a gyógyszerészt! Azért van az üzletben, hogy pontos, hiteles tájékoztatást nyújtson, illetve, hogy Ön a megfelelő gyógyszerhez jusson!

7. Lejárt gyógyszerek felhalmozása

Nem árt tudni, hogy a nedves helyen (pl. fürdőszoba szekrényben) tartott gyógyszerek szavatossága hamarabb lejár. Sokan úgy vélik, hogy a nemrégiben lejárt gyógyszerrel nincs semmi gond, pedig előfordulhat, hogy nem hat már, vagy a lebomlási folyamat során keletkezett melléktermék hatása miatt a beteg kórházba kerül.

 

A gyógyszerfelhalmozás másik veszélye, hogy esetleg valakit rossz döntésre sarkallhat. A kamaszoknál például gyakori a fájdalomcsillapítókkal való visszaélés.

8. A gyógyszer kettévágása

Előfordulhat, hogy a gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogy kellene nekik, ha nem a megfelelő módon választják ketté azokat. Egyes gyógyszereknél megjelölték a helyet, ahol kettétörhetők, de a jelöletleneket egyben kell lenyelni. Ellenkező esetben a gyógyszer íze kellemetlen lehet, hiszen a bevonat sérülhet rajta, emellett a hatóanyag sem a megfelelő mennyiségben jut be a szervezetbe.

 

(Cs.K., Forrás:  WebMD)