Krónikus fájdalom nőknél

Főoldal / Akut és krónikus / Krónikus fájdalom nőknél
Határozott különbség van a férfiakat és nőket érintő krónikus fájdalom esetén. Kutatások bizonyítják, hogy a nők sokkal gyakrabban és intenzívebben élik meg a krónikus fájdalmat, mint a férfiak, emellett a nők és a férfiak a fájdalomkezelő terápiákra és a fájdalomcsillapító készítményekre is másképpen reagálnak.

Egyes krónikus fájdalommal járó kórképek a nőknél sokkal gyakrabban fordulnak elő. Egy 2009-ben, a Pain Research and Management című szaklapban megjelent tanulmány szerint a nőknél a fibromyalgia 4-7-szer gyakoribb, mint a férfiaknál, mely különbség a szakemberek szerint a két nem közötti biológiai különbségekre vezethető vissza. 

hirdetések

Ennek ellenére a női fájdalom gyakran nem megfelelően kezelt, illetve kezelés során sokkal kevésbé agresszív módszerekkel próbálkoznak náluk az orvosok, mint a férfiaknál.

Miért gyakoribb a krónikus fájdalom nők esetében?

Szakemberek szerint számos oka lehet ennek, illetve hogy a férfiaktól eltérő módon reagálnak a gyógyszeres kezelésre is. A leggyakoribb lehetséges okok a következők:

Nemi hormonok

Az orvosok szerint szoros összefüggés van a fájdalom érzékelés és a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) között. A női nemi hormonok többek között például olyan neurokémiai változásokat képesek okozni, melyek hatására a fájdalomérzékelés intenzívebbé válik. A progeszteron egyes bomlástermékei akadályozzák a gátló neurotanszmitterek működését. Mikor ez történik, az idegek sokkal érzékenyebbek, szinte ki vannak hegyezve. Emellett bizonyos fájdalmak, mint például a migrén is, a menstruációs ciklus függvényében is változnak. 

Az agy szerkezete és kémiája

Kutatások bizonyítják, hogy a nők központi fájdalomprocesszorai ugyanolyan mértékű fájdalom esetén nagyobb aktivitást mutatnak, mint a férfiaké.

Genetika

Számos krónikus fájdalommal járó betegség köthető genetikai hajlamhoz, és ezek feltételei nemenként változnak. 

Biológiai különbségek

A nők többek között a biológiájukhoz köthető fájdalmas állapotok (pl. menstruáció, terhesség, szülés) miatt is gyakrabban éreznek fájdalmat.

Nemi szerepek

Egyes orvosok szerint a nők azért is panaszkodnak többet fájdalomra, mert a társadalom sokkal inkább bátorítja őket az érzéseik kifejezésére, mint a férfiakat. Emellett sokkal inkább odafigyelnek magukra és a testük jelzéseire, mint a férfiak.  

Nemi különbségtétel és fájdalomkezelés

Kutatások szerint valós különbség létezik abban, hogy az orvosok hogyan kezelik a női és a férfi fájdalmat. Az orvosok egy része hajlamos a nők fájdalomra való panaszát kevésbé komolyan venni, mint a férfiakét, illetve a fájdalomcsillapítás során gyakran kevésbé agresszív, így kevésbé hatékony módszert alkalmaznak a női betegeknél, mint a férfiaknál. 

 

Egy közelmúltban készült felmérés szerint például 22%-kal gyakrabban ajánlották a térdműtétet az arthritisz kezelésére a férfi betegeknek, mint a nőknek, noha az eljárás határozott és végleges módszer az ízületi gyulladás kezelésére, ha az egyéb terápiás módszerek kudarcot vallottak. 

 

A nemi különbségtétel leggyakoribb okai a következők:

  • A tradicionális társadalmi attitűd szerint a nők túlérzékenyek, ez pedig hatással van arra, ahogy az orvosok a panaszaikat értelmezik és kezelik. Előfordulhat, hogy az orvos feltételezése szerint a nő fájdalma csak saját magának bebeszélt, így nem vizsgálja ki megfelelően azt.
  • A férfiak a saját fájdalmukat jobban tudják kommunikálni az orvos felé ahhoz, hogy a doktor megértse annak jellegét, intenzitását, súlyosságát. Ehhez hozzájárul az is, hogy sokkal több férfi orvos foglalkozik fájdalomkezeléssel, mint női, noha a női betegek száma többszöröse a férfiakénak. 
  • Nőknél sokkal gyakoribbak az olyan krónikus fájdalommal járó egészségügyi problémák, amiket nehezebb diagnosztizálni. Ilyen például a fibromyalgia is, melyet gyakran mentális és hormonális problémaként is kezelnek, mielőtt kiderül, miről van szó. 

Hogyan juthatnak a nők hatékonyabb fájdalomkezeléshez? 

Amennyiben úgy érzi, hogy fájdalmát nem megfelelően kezelik,  

  • beszélje meg aggodalmát orvosával! Fontos, hogy őszintén tudjon beszélni orvosával arról, hogy úgy érzi, nem veszik a fájdalmát komolyan, csak azért, mert nő. 
  • váltson orvost! Ha az őszinte kommunikáció nem használ, gyakran a véleménynyilvánítás legjobb módja, ha orvost vált. 
  • keressen egy kifejezetten fájdalomcsillapításra szakosodott orvost, vagy támogató csoportot! Gyakran már egy másik nézőpont is sokat segít. 

A legfontosabb, hogy a fájdalmának okát diagnosztizálják és kezeljék. Ne szégyelljen az Önt megillető orvosi ellátáshoz, kezeléshez és elbánáshoz ragaszkodni!

 

(Fordító: Cs.K. Forrás: Everydayhealth Lektorálta: Dr. Földi Ildikó)