Vércukorszint mérés: 8 tipp az ujjbegy fájdalmának csökkentésére

Főoldal / Egyéb / Vércukorszint mérés: 8 tipp az ujjbegy fájdalmának csökkentésére
A vércukorszint figyelemmel kísérése kritikus eleme a cukorbetegség kezelésének, hiszen azok, akik rendszeresen mérik a vércukorszintjüket, jobb eredményekkel rendelkeznek, mint azok, akik kizárólag csak a gyógyszeres kezelésre támaszkodnak. Ám a rendszeres mérés egy idő után fájdalmakat is okozhat.

Szerencsére azonban vannak olyan módszerek, melyekkel csökkentheti a vércukorszint mérés okozta fájdalmat. Ha ujjbegyei a sok szurkálástól fájnak, próbálja ki az alábbi fájdalomcsillapító tippeket!

Teszteljen az ujja oldalán!

A vércukorszint méréshez nem feltétlenül szükséges az ujjbegyet szúrnia – itt a szúrás kifejezetten fájdalmas lehet! Legközelebb az ujjbegy helyett az ujj oldalát szúrja meg! Itt jobb a véráramlás, így kevésbé fájdalmas a tesztelés.

hirdetések

Melegítse fel a kezeit!

Ha a kezei hidegek, akkor a tesztelés fájdalmasabb, mintha az meleg kézen történne. Egyszerűen csak dörzsölje össze a kezeit a vércukorszint mérés előtt, vagy melegítse fel az ujjait egy melegvizes kézmosással! Ezáltal az ujjak véráramlása jobb lesz, és kevésbé fájdalmasnak fogja érezni a szúrást.

Állítson az ujjbegyszúró lándzsa mélységén!

Ha a tűszúrás túl fájdalmas, előfordulhat, hogy a lándzsa úgy van beállítva, hogy túl keményen vagy túl mélyre szúrjon. Tapasztalja ki, hogy kell beállítani az ujjbegyszúró lándzsa erejét és mélységét! Ha kell, kérjen segítséget a nővértől, orvosától! Amennyiben különösen érzékeny a szúrásra, próbálkozzon gyermekek számára kifejlesztett eszközzel!

Hagyja az alkoholos törlőkendőt!

Amennyiben eddig rendszeresen alkoholos törlőkendővel vagy vattával fertőtlenített szúrás előtt, váltson szappanos kézmosásra! Az alkohol feszíti a bőrt, így a vérminta vételt nehezebbé és fájdalmasabbá teszi.

Cserélgesse az ujjait!

Cukorbetegség esetén könnyű beleragadni abba a szokásba, hogy mindig ugyanazt az ujját és ugyanazon a helyen szúrja. Ez bőrkeményedéshez és hegesedéshez vezethet, még akkor is, ha úgy érzi, a vastagabb bőr miatt enyhébb a fájdalom. Ehelyett mindig másik ujját szúrja, annak az oldalán! Noha a hüvelykujj is opció lehet, ezt a mindennapi tevékenységek során annyit használjuk, hogy tovább tarthat a fájdalma.

Használjon új lándzsát!

Minden lándzsa éles az elején, ám ha sokakhoz hasonlóan Ön is újból és újból használja, eltompul. Ez nem zavar mindenkit, de hozzájárulhat az ujjbegyfájdalomhoz. Cserélje a lándzsát minden vércukorszint ellenőrzésnél, hogy lássa, csökkenti-e ezzel a fájdalmat. Sokszor az apró változtatások is sokat számítanak!

Szerezze meg a legjobb vércukorszint mérőt!

A különböző vércukorszint mérők különböző mélységben mérnek. Gondolja át, hogy nem cseréli-e le a jelenlegi, kényelmetlen vércukorszint mérőjét egy jobbra! Győződjön meg arról is, hogy pontosan használja a készüléket! 

Kísérletezzen új testrészekkel!

A helyes vércukorszint mérési rutin elsajátítása eltarthat egy ideig. Lehetséges, hogy alternatív testrészeket szeretne kipróbálni a vércukorszint tesztelésére, hogy az ujjait pihentesse egy kicsit. Ez lehet a tenyér, a comb, a kar vagy egy másik testrész is – kérdezze meg orvosát, mit javasol!

 

Cs.K. (everydayhealth)