Honnan tudhatom, hogy székrekedése van a gyerekemnek

Főoldal / A fájdalom / Honnan tudhatom, hogy székrekedése van a gyerekemnek
A székrekedés fájdalmas tünetekkel járhat: a túlzott gázképződés görcsöket okozhat, a felgyülemlett széklet pedig fájdalmas székeléshez vezethet. Csecsemőkorban az emésztőrendszer fejlődésével sok tünet felmerülhet, ám nem biztos, hogy a székrekedésre következtetünk. Gyermekeknél pedig előfordulhat, hogy a téma kellemetlensége miatt nem beszélnek a problémáról. Honnan tudhatja, hogy kisbabája, kisgyermeke székrekedéstől szenved?

hirdetések

Először is: azt nevezzük székrekedésnek, mikor a széklet felgyülemlik és nehézségek adódnak az eltávozásánál. A széklet állaga és mennyisége életkoronként és gyermekenként változó. Az újszülötteknek naponta többször is van széklete, mely híg és mustárhoz hasonló állagú. Ez főleg az anyatejjel táplált babákra igaz, míg a tápszeres kicsik széklete sötétebb és keményebb. Amikor a szilárd étel bevezetésre kerül a gyermek étrendjébe, a széklet állaga és az ürítés gyakorisága is változik. Az is előfordulhat, hogy semmiféle kellemetlenséget nem tapasztal a gyermek, ha csak két- háromnaponta van széklete, ám jobb lenne, ha ez napi rendszerességgel történne.

A baba székrekedésének tünetei

  • Az újszülöttek esetében a széklet kevesebbszer, mint naponta egyszer, nehézségekkel jön.
  • A széklet szárazon, keményen és fájdalmasan a távozik.
  • Kavicsszerű a széklet és kisbabája lábait a hasához emelve, elvörösödve erőlködik.
  • A széklettel együtt vér is távozik.
  • A kemény, ritka széklet mellé gyakori hasi fájdalom társul.

Hogyan alakul ki?

Normál esetben emésztés közben a szervezet vizet és tápanyagokat vesz fel – az emészthetetlen salakanyagból pedig széklet képződik. Hogy a széklet távozása könnyen menjen, elegendő víznek kell lennie a salakanyagban és az izmoknak is megfelelően kell mozogniuk. A túl kevés víz vagy az izmok mozgásának erőtlensége okozhatják a székrekedést.

Székrekedés oka csecsemőknél

Az új ételek bevezetése, vagy az anyatejről tápszerre, illetve a tápszerről tejre való átállás is kiválthatja a problémát. Próbáljon ki különböző márkájú termékeket, hátha egy másik tápszer segít a panaszokon. Emellett itasson több folyadékot gyermekével!

Székrekedés oka gyerekeknél

  • Érzelmi okok. A székrekedés vagy hasmenés kialakulásához hozzájárulhat, ha gyermeke valamilyen számára negatív élményen megy keresztül vagy érzelmi mélyponton van, mivel ilyenkor a belek működése megzavarodik.
  • Folyadék hiánya. Itasson gyermekével napi 2-3 pohárral több vizet vagy híg gyümölcslevet.
  • Kevés rost. A friss gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék szükségesek gyermeke étrendjébe.
  • Újdonságok. Székrekedésre adhatnak okot még az eddig még ki nem próbált ételek, tejek, illetve a különféle tápszerek is. Utóbbi esetnél érdemes naponta egy plusz pohár vizet itatni gyermekünkkel.

Hosszan tartó probléma

A székrekedés egy ördögi körré válhat, hiszen a kemény széklet távozása fájdalmas, így a gyerekek megpróbálhatják visszatartani – ami a székletet csak keményebbé, a kiürülését pedig még fájdalmasabbá teszi. Sőt, minél tovább feszíti a széklet a beleket, annál többet veszít a mozgásért felelős izomtónus a feszességéből.

Ezért fontos, hogy értésére adja gyermekének, hogy nem természetes dolog visszatartani azt, aminek ki kell jönni.

 

Fordította: B. Cs. Forrás: www.askdrsears.com