Mitől alakul ki orrvérzés?

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / Mitől alakul ki orrvérzés?
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést.

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

Mitől alakul ki orrvérzés?

Az orrnyálkahártya jó vérellátottságú, az erek közel helyezkednek el a nyálkahártya felszínéhez, emiatt igen sérülékenyek. Orrvérzés akkor jelentkezik, ha az artéria vagy véna esetleg kisebb hajszálerek megsérülnek vagy elpattannak. Az erezettség mennyiségétől és a károsodás mértékétől függően az orrvérzés lehet erősebb vagy gyengébb és tarthat rövidebb, hosszabb ideig is.

 

Orrvérzés jelentkezhet akár egy erősebb orrfújás miatt is. Ilyenkor nem feltétlenül erős, lehet, hogy csak a zsebkendőben látunk rózsaszínes színezetű orrváladékot. Az orrot ért ütés hatására is kialakulhat, de az orr dörzsölése, piszkálása során is megsérülhetnek a hajszálerek. Jellegzetes tünet magasvérnyomás betegség, véralvadási zavarok és az érfal betegségei esetén, daganatos elváltozás is állhat a háttérben, ezért gyakori orrvérzés esetén egyéb szakorvosi vizsgálatokra is szükség lehet.

hirdetések

Nátha, vagy megfázás?

Az orrcsepp, orrspray használata is okozhat gyakori orrvérzést.Náthás megbetegedés esetén a gyakori és erős orrfújások is okozhatnak orrvérzést. Ez szintén jelentkezhet allergia, szénanátha következtében is, ám van még több körülmény, ami hozzájárul az ilyenkor gyakori orrvérzésekhez.

 

Nátha esetén az orrnyálkahártya lohasztó orrspray-k túlzásba vitt használata idővel fokozott orrnyálkahártya vérbőséghez, szárazsághoz vezet, duzzanat alakul ki, a hajszálerek tartósan kitágulhatnak, emiatt sérülékenyebbé válhatnak. Allergia esetén az antihisztamin készítmények orrszárazságot idézhetnek elő, emiatt a nyálkahártya szintén sérülékenyebb lehet, gyakoribb orrvérzések jelentkezhetnek.

Orrvérzés: egyéb kiváltó okok a háttérben

Ha sem allergia, sem pedig nátha nem áll fenn, akkor a gyakori orrvérzések fül-orr-gégészeti eredetű kiváltó oka lehet krónikus orrnyálkahártya-gyulladás is. Ez egyébként egy fel nem ismert légúti allergia tünete is lehet – teszi hozzá dr. Augusztinovicz Monika. A kivizsgálás során az orvos ellenőrzi, hogy nincs-e egyéb olyan tényező, ami miatt megváltozhat az orrjáratok szellőzése, mint például az orrsövényferdülés vagy az orrpolip.

 

Érdemes még megemlíteni az elsősorban serdülő fiúkban rendkívül ritkán előforduló juvenilis orrgarati angiofibromát, amely erős orrvérzést okozhat. Az orr hátsó részében növekvő ér eredetű elváltozás ugyan jóindulatú daganat, de térfoglaló hatása miatt roncsolhatja a körülvevő szöveteket, tartós orrlégzési gátoltságot okozhat, ezért mielőbb fontos kezelni. Visszatérő orrvérzés esetén tehát a fül-orr-gégészeti kivizsgálást nem érdemes halogatni, mert komolyabb betegségeket is jelezhet.

(www.fulorrgegekozpont.hu)