A szédülés okai

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / A szédülés okai
Kivel ne fordult volna már elő, hogy hirtelen, egy pillanatra megszédült?

Különböző okai lehetnek, ha a szédülés, vagy orvosi nevén vertigo kellemetlen érzése gyakran ismétlődik vagy hosszabb ideig is megmarad. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa ezeket foglalta össze az alábbi cikkben.

Mintha forogna a világ

A vertigo során az ember úgy érzi, mintha forogna vele a világ. Ha ezt érezzük, igyekszünk mielőbb valami biztos kapaszkodót keresni, vagy leülni és úgy megvárni, míg elmúlik. Ha nyugalomban maradunk, segít, a helyzetváltoztatás vagy a fej mozgása rontja a panaszokat, súlyosabb esetben hányinger, hányás is jelentkezhet.

A szédülés okai

A szédülésnek több kiváltó oka is lehet.A vertigo hátterében több kiváltó ok is szerepelhet, ezért kivizsgálása során több szakorvos bevonására is szükség lehet. A szédülés oka lehet kardiológiai eredetű, például hirtelen vérnyomás esés vagy elégtelen szívpumpa funkció is állhat a háttérben. Szemészeti probléma vagy a nyaki gerinc területének rendellenességei a közre játszhatnak a megjelenésében. Neurológiai eltérések – például stroke, sclerosis multiple – is gyakran szerepelnek a kórokok között, de fül-orr-gégészeti probléma – mint a belső fül gyulladása, az egyensúlyszerv nem megfelelő működése - is okozhatja.

hirdetések

  • BPPV esetén a szédülés jellegzetesen fekvő helyzetben jelentkezik, ha a beteg a másik oldalára fordul. Ilyen esetben gyakran a belső fülben található kalcium-karbonát kristályok leszakadása okozza a szédülést.
  • A vertigo okai lehet a belső fül gyulladása is, ilyenkor a panaszok igen hevesen és hirtelen jelentkeznek.
  • Ha fülzúgás, halláscsökkenés is társul a szédülés mellé, akkor felmerül a Meniére-betegség gyanúja.
  • A hallóidegen kialakuló jóindulatú daganat is okozhat szédülést, ilyen esetben akusztikus neurinómáról beszélünk.
  • A vestibularis migrén nagyon kellemetlen, néhány órától kezdve akár néhány napon át tartó tüneteket is okozhat. A fej gyors mozgatása, de a gépjármű vezetés vagy a tévében látott mozgás is kiválthatja.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Visszatérő panaszok esetén javasolt a vertigo okainak mielőbbi kivizsgálása. A gyakori szédülés rontja az életminőséget, az érintetteknél idővel szorongás is megjelenhet a hirtelen, kiszámíthatatlanul kialakuló szédülés miatt.

A kellemetlen tünet akár komolyabb betegségekre is figyelmeztethet, éppen ezért az orvos felkeresését az alábbi szédüléshez társuló tünetek esetén semmiképp ne halogassuk: - erős fejfájás, homályos látás, beszédzavar, hallásvesztés, zsibbadás, mellkasi fájdalom.

(www.fulorrgegekozpont.hu)