Jó-e a csípős paprika torokfájás ellen?
Közkeletű vélekedés: egy tányér csípős babétel, vagy egy tüzes indiai curry-s fogás csodákat művel, egyszóval a pikáns ételek megoldást jelentenek, ha kapar vagy fáj a torkunk.
Sokan egyfajta léggúttísztítónak látják a chilit és a társait, melyek elpusztítják a különböző kórokozókat. Prof Michael Deeg, a német fül-orr-gégész szakorvosok egyesületnek tagja szerint ez tévedés. Aki ezt az „eljárást” alkalmazza, csupán becsapja a szájüregében található érzőidegeket: a csípősség elnyomja a torokfájást, de nem szünteti meg azt - mondja Deeg.
A hatás a chili- és egyéb csípős paprikákban, fűszerekben megtalálható kapszaicinnek köszönhető, melyet 1876-ban „fedeztek fel”. A kapszaicin színtelen, szagtalan anyag, vízben oldhatatlan (ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni).
Csípős étel, fűszer fogyasztása után, több folyamat indul el a szervezetben: endorfin, azaz „boldogsághormon” szabadul fel, mely kellemes érzést okoz, azonkívül a kapszaicin idegvégződésekre gyakorolt hatása miatt a torok, a szájüreg és a garat egy időre érzéketlenné válik, ezért tapasztalható a fájdalom enyhülése. Rövid idő elteltével azonban a hatás elmúlik, s a fájdalom visszatér.
(WEBBeteg - forrás: focus.de)
A téma korábbi hírei