A szakértő válaszol - Hogyan győzzük le a szakítással járó fájdalmat?

Főoldal / GYIK / A szakértő válaszol - Hogyan győzzük le a szakítással járó fájdalmat?
"Két évig éltem együtt egy nővel, akiről azt hittem, hogy megtaláltam benne az igazit. De keserű csalódás lett belőle: visszaélt a bizalmammal, többször megcsalt és átvert. Mégis úgy érzem, nem tudok nélküle élni." A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Egy valódi érzelmekkel megélt kapcsolat lezárása sok-sok időt és rengeteg energiát kíván: közeli szerettünk halálakor hasonló fájdalmat élünk meg.

hirdetések

 

Kapcsolatfüggőség

A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.

A folyamat, a "gyászmunka" részeként az elfogadást, a helyzet tudomásul vételét a veszteség, a kétségbeesés, súlyos lehangoltság, depresszió állapota előzheti meg, ami akár néhány hónapig is eltarthat.

 

Az élet színes forgatagába visszatérni ilyenkor szinte lehetetlennek tűnik. Hagyjon most időt magának, hogy az érzései letisztuljanak, hogy a sajgó sebek begyógyuljanak. Ha szükségét érzi, engedjen szabad folyást az érzelmeinek, a könnyeknek - megtisztulást, megkönnyebbülést hoznak.

 

Ha a mindennapjait a múltban, az együtt töltött napokban tölti, észre sem tudja venni az Ön számára pozitív élményeket tartogató pillanatokat.

 

Igyekezzen tartalommal megtölteni a napjait, tudatosan irányítsa a napjait: ne engedje, hogy baráti kapcsolatai meglazuljanak, háttérbe szoruljanak.

 

A lány, aki ennyire mélyen az Ön szívébe lopta magát, nem merte őszintén, nyílt szívvel beismerni érzései kuszaságát. Tartós kapcsolatba, házasságra lépni valakivel, aki önmagával, saját érzéseivel sincs tisztában, veszélyes játék. Mondhatnám úgy is, Ön szerencsére idejében megmenekült egy kétes kimenetelű házasság csapdájából.

 

Kölcsönös bizalom, őszinteség nélkül egy párkapcsolatot fenntartani csak ideig-óráig lehet, mert hogy úgy mondjam "kilóg a lóláb". Tiszta szívét, őszinte szerelmét ne adja bárkinek - ritka kincs. Járjon nyitott szemmel, s hadd emlékeztessem: amikor az Isten becsuk egy ajtót, kinyit egy ablakot.

 

(Forrás: WEBBeteg - Kertész Tímea, pszichológus)