Hogyan csillapítsuk a fogszabályzó okozta fájdalmat?

Főoldal / Fog, nyelv / Hogyan csillapítsuk a fogszabályzó okozta fájdalmat?
A fogszabályozó viselése nagyon kellemetlen és fájdalmas lehet, különösen az első napokban. Az íny duzzanata mellett akár enyhe vérzést is okozhat átmenetileg. Íme, néhány módszer, mely természetes módon enyhíti a fogszabályzó okozta fájdalmat.

Fájdalomcsillapítók

A vénymentes fájdalomcsillapítók, mint például az ibuprofen hatásosan enyhítik az erősebb fájdalmat is. Beszéljen orvosával az ajánlott adagolásról, és csak akkor alkalmazza, ha feltétlenül szükséges. Egy hét múlva a fogszabályzó viselése okozta fájdalom alábbhagy, majd fokozatosan elmúlik.

 

A helyi érzéstelenítők is hatásosan csökkentik a fájdalmat: kenje be a géllel az ínyét és a száját, ahol a sebek és a hólyagok előfordulnak. Különösen hasznos ezek alkalmazása este, hogy a pihenését ne zavarja meg a fájdalom.

hirdetések

Fogyasszon pépes ételeket az első napokban

Az első napokban valószínűleg nagyon kényelmetlen lesz az ételek megrágása és lenyelése. Ebben az  esetben fogyasszon pépes ételeket a fogszabályzó felhelyezését követő időszakban. Kerülje a szilárd és ropogós ételeket, mivel ezek nem csak fájdalmat okozhatnak, de nehéz őket megrágni. A langyos leves vagy tej fogyasztása fokozza a vérkeringést és csökkenti a fájdalomérzetet. Kerülje a csípős ételeket, illetve a citromos italok vagy gyümölcslevek fogyasztását, mivel savas hatásuk miatt a sebek még jobban fognak fájni.

Bánjon óvatosan a fájdalmas területtel

Az egyik legjobb természetes módszer a hűtés, pl. jégkocka szopogatása segít enyhíteni a fájdalmat és a duzzanatot. Egyen fagyit rögtön azután, hogy feltették a fogszabályzót. Ez elősegíti az íny gyulladásának enyhítését. 

 

Amennyiben nem esik jól a hideg, megpróbálkozhat melegítőpárna használatával is - vagy ennek hiányában melegített sópárnával (egy pamut zsákba helyezzen sót, amit melegítsen néhány percig a mikróban). Ahogyan a hideg, úgy a meleg borogatás is fájdalomcsillapító hatású.

 

A fogak tisztításához használjon puha sörtéjű fogkefét, mely lehetővé teszi a fájdalommentes fogmosást. A fogmosást semmi esetre se hanyagolja el a fájdalom miatt! A tévhittel ellentétben a gyengéd mozdulatokkal történő fogtisztítás is hatékony. Ha korábban is érzékeny volt a foga, a fogszabályzó valószínűleg még érzékenyebbé teszi, így érdemes érzékeny fogakra való fogkrémet választani.

 

Használjon fogvédőt, amely segít elkerülni, hogy a fogszabályzó felsértse a szája bármely részét. Ez különösen akkor javallott, ha rendszeresen sportol.

 

Gargarizáljon sóoldattal! Ehhez egy pohár vízben oldjon fel egy kiskanálnyi sót, amely néhány napon belül segít megszüntetni a fájdalmait.

 

Adjon magának egy kis időt, hogy alkalmazkodni tudjon. A fogszabályozó feltétele után a fájdalom fokozatosan csökkenni fog, amelyhez azonban türelemre is szüksége van.

 

Időnként előfordulhat, hogy a fogszabályzó merevítője nem jól van beállítva. Ha erre gyanakszik, beszéljen fogorvosával a fogszabályzó korrigálási lehetőségeiről. Ha a merevítők túl nagyok, hajlamosak dörzsölni a bőrt, ami fájdalmat és sebesedést okozhat. Kérje meg a fogorvost, hogy vágja a drótot rövidebbre, így az nem irritálja a bőrt. Az éles, kiálló részek eltávolítása, vagy egy apróbb beállítási igazítás itt-ott azonnali enyhülést adhat a fájdalomra!

 

Cs.K. (findhomeremedy.com)