Gyakori panasz túlterhelés esetén a csonthártyagyulladás

Főoldal / Sportfájdalmak / Gyakori panasz túlterhelés esetén a csonthártyagyulladás
A csonthártyagyulladás (periostitis) elsősorban sportolók körében fordulhat elő. Kocogóknál és csapatsportokat űzőknél nagyon gyakran a sípcsont csonthártyája gyullad be. Emellett a betegség érintheti a könyököt, a csuklót, a térdet vagy a sarkat is.

A csonthártyagyulladás oka általában túlterhelés, de bakteriális fertőzés is állhat a hátterében. Tipikus tünet a fájdalom és az érintett területen kialakult duzzanat. A túlterhelésre visszavezethető csonthártyagyulladás esetében rendkívül fontos a kímélés. A bakteriális fertőzés pedig antibiotikumokkal kezelhető.

hirdetések

Mi okozza a csonthártyagyulladást?

A csonthártya egy kötőszövetes burok, ami a csontok felszínét szinte teljesen befedi. Mivel a csonthártyában a vér- és nyirokerek mellett számos ideg is található, a gyulladás rendszerint fájdalommal jár.

A csonthártyagyulladásnak különféle okai lehetnek. Különösen gyakori ok a túlterhelés, például a sportban. Kiváltó tényezőként szóba jöhet:

  • a túl intenzív vagy mértéktelen edzés,
  • az edzés körülményeinek megváltozása, például, ha a sportoló más talajtípuson kezd edzeni,
  • változás a technikában,
  • nem megfelelő lábbeli viselete vagy rosszul illeszkedő talpbetét,
  • lábboltozati rendellenességek.

Kórokozók okozta csonthártyagyulladás

A túlterhelés mellett kórokozók, így vírusok vagy baktériumok is okozhatják a csonthártya gyulladását. Gyakran csontvelőgyulladás szövődményeként lép fel.

 

A kórokozók egy seben keresztül vagy műtét során is bekerülhetnek a szervezetbe. Másrészt az is lehetséges, hogy a kórokozók valamely más betegség kapcsán a szervezet egy másik pontjáról a véráramon keresztül jutnak el a csonthártyáig. Ez többek között szifilisz, tuberkulózis és tífusz során következhet be.

Melyek a csonthártyagyulladás tipikus tünetei?

Függetlenül attól, hogy hol alakul ki, a csonthártyagyulladás mindig fájdalommal jár, ami főként mozgás közben vagy nyomásra jelentkezik. Előfordulhat, hogy nyugalomban is fáj, de sokkal gyakoribb, hogy nyugalomban inkább alábbhagy a fájdalom, ám a legközelebbi sporttevékenységgel összefüggő terhelés során ismét előtör. A fájdalmas területen a bőr kivörösödhet és meleg tapintatú lehet.

 

A fájdalom mellett a csonthártyagyulladásra jellemző tünet még az érintett terület duzzanata és gyakori a szabad mozgásának a korlátozódása is.

Hogyan kezelhető a csonthártyagyulladás?

A kezelés mindig a kiváltó okra irányul. Ha bakteriális fertőzés áll a panaszok mögött, akkor azt általában antibiotikummal kezelik. Ha túlterhelés az ok, akkor elsősorban a pihentetés a legfontosabb. Emellett hűtéssel és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel enyhíthető a fájdalom. Ritka esetben a gyulladt csonthártyarész sebészi eltávolítása válik szükségessé.

 

A csonthártyagyulladás rendkívül hosszadalmas betegség, több hónapig is eltarthat, amíg a fájdalom teljesen megszűnik. Hosszabb tünetmentes időszak után is megtörténhet, hogy hirtelen újra fellép a fájdalom. Ez elsősorban akkor fordulhat elő, ha túl korán kezdte folytatni az edzést.

 

Általában a gyulladás megszűnte után csak lassan és fokozatosan ajánlott újra elkezdeni edzeni: kezdetben ne túl sokat és ne túl gyakran eddzen. Ha fájdalom lép fel, hagyja abba a tréninget. Kitérőképp kipróbálhat más sportágakat is: például az úszást kocogás helyett. Ha a csonthártyagyulladás ellenére folytatja az edzést, a gyulladás krónikussá válhat.

Mikor forduljon orvoshoz?

Intenzív vagy állandóan visszatérő panaszok esetén mielőbb forduljon orvoshoz, hogy egyéb betegségek lehetőségét kizárhassák és kiderítsék, hogy pontosan mi okozta a csonthártyagyulladást. A pontos diagnózishoz általában olyan képalkotó eljárásokra van szükség, mint például röntgenvizsgálat, mágneses rezonanciás vizsgálat (MR) vagy csontszcintigráfia.

 

(B.M. Forrás: www.gesundheit.de Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)