Alternatív terápiák a krónikus fájdalom kezelésére

Főoldal / Akut és krónikus / Alternatív terápiák a krónikus fájdalom kezelésére
Az utóbbi időben egyre elfogadottabbak a krónikus fájdalom kezelésére az olyan testet és lelket együttesen kezelő terápiák, mint az akupunktúra, a masszázs, kiropraktika.

Test és lélek terápia

A test és lélek terápiák célja, hogy segítsék, erősítsék az elmének a test funkcióit és fizikai tüneteit befolyásoló képességét. Ezek a terápiák relaxációs technikákat, meditációt, biofeedback-et, irányított vizualizációt és hipnózist is alkalmaznak. A relaxációs technikák segítenek enyhíteni a krónikus fájdalomhoz kapcsolódó kellemetlenségeket.

 

A vizualizáció egy fontos fájdalomellenőrző technika. Próbálja ki az alábbi gyakorlatot: Csukja be a szemét, és próbálja meg elképzelni a fájdalmát, pontos formát, színt, méretet és mozgást adva neki! Ezután próbálja meg lassan átváltoztatni ezt a képet, egy harmonikusabb, kellemesebb elképzeléssé.

 

Egy másik megközelítés szerint fájdalomnaplót kell vezetnie a fájdalom epizódokról, az azt kiváltó tényezőkről, illetve arról, mi csillapította azt hatásosan.  Rendszeresen nézze át a naplót, hogy észrevegye a lehetséges változásokat!

 

Az Elektromiofágiás (EMG) biofeedback az idegi aktivitás megfigyelésével és tudatosításával figyelmezteti arra, hogy az izomfájdalom hogyan járul hozzá a fájdalomhoz. A terápia segít megtanulni, hogyan szabályozhatjuk, befolyásolhatjuk a különböző testi folyamatokat, illetve hogyan kontrollálhatjuk a fájdalmat.

 

A hipnoterápia és önhipnózis összpontosító technikája segít blokkolni vagy átalakítani a fájdalmat. Egyik önhipnózis stratégia az úgynevezett „kesztyű érzéstelenítés”, mely során a beteg egyik kezét a fájó testrészre helyezve elképzeli, hogy a keze nyugodt, nehéz és zsibbadt, majd azt vizualizálja, hogy ezek az érzések felváltják a fájdalmat az érintett területen.

 

A relaxációs technikák, mint a meditáció vagy jóga bizonyítottan csökkentik a stresszhez kapcsolódó fájdalmat, ha rendszeresen gyakorolja azokat.  A jógában használt enyhe nyújtógyakorlatok különösen hasznosak az izmok erősítésére, anélkül, hogy további megterhelést jelentenének a szervezet számára.

Akupunktúra és krónikus fájdalom

Az akupunktúráról úgy vélik, hogy endorfinok (fájdalmat blokkoló anyagok) kibocsátásával csökkenti a krónikus fájdalmat. Nagyon sok akupunktúrás pont található idegek közelében. Amikor stimulálják ezeket az idegeket, azok tompa fájdalmat vagy teltségérzetet okoznak az izomban. A stimulált izom olyan üzenetet küld a központi idegrendszernek (az agynak és gerincvelőnek), ami endorfinok felszabadulását okozza, melyek blokkolják a fájdalomüzenet agyba való jutását.

 

Az akupunktúra hasznos kísérő terápiája lehet számos fájdalommal kapcsolatos állapotnak, beleértve a fejfájást, deréktáji fájdalmakat, menstruációs görcsöket, kéztőcsatorna szindrómát, teniszkönyököt, fibromyalgiát, osteoarthritist és myofasciát is. Az akupunktúra emellett egy átfogó fájdalomkezelési terápia alternatívája vagy kiegészítő kezelése is lehet. 

Kiropraktika és masszázs

A hátfájás leggyakoribb, nem sebészi kezelési módszere a kiropraktika, ugyanakkor hatékonyságát a krónikus hát-és nyakfájás esetén klinikai vizsgálatok nem támasztják alá meggyőző bizonyítékokkal.

 

A masszázst szintén főleg a hát-és nyaki problémák kezelésére használják. A masszázs csökkenti a stresszt és enyhíti a feszültséget azáltal, hogy fokozza a terület vérellátását. A kezelés emellett csökkentheti azon anyagok jelenlétét, melyek generálhatják vagy fenntarthatják a fájdalmat. A rendelkezésre álló adatok szerint a masszázs ígéretes alternatíva a hátfájás kezelésére, ám végső következtetést a hatékonyságával kapcsolatosan még nem lehet levonni, mert az ezzel kapcsolatos tanulmányok hiányosak.

Terápiás érintés és Reiki

A terápiás érintésről és a Reikiről úgy vélik, az öngyógyító folyamatokat aktiválják, ezáltal csökkentik a fájdalmat. Habár ezek az úgynevezett „energia-alapú” technikák nem igényelnek tényleges fizikai kontaktust, fizikai közelséggel járnak a terápiás szakember és a beteg között.

 

Számos kutatás szerint ezek a terápiák jótékony hatásúak és különösebb mellékhatással nem járnak, ám hatékonyságukról végleges következtetést még nem lehet levonni, a rendelkezésre álló tanulmányok alacsony száma miatt. 

 

Cs.K. (webmd) Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya