Dohányzás: a fájdalomcsillapító hatástalanságát is okozhatja!

Főoldal / Akut és krónikus / Dohányzás: a fájdalomcsillapító hatástalanságát is okozhatja!
Kutatások bizonyítják, hogy a krónikus fájdalommal küzdők magasabb arányban dohányoznak, mint a lakosság további része, annak ellenére, hogy a dohányzás súlyosbítja a fájdalmat és befolyásolja a fájdalomcsillapítást.

Mi az oka, hogy a krónikus betegek többet dohányoznak?

Úgy tűnik, a dohányzás sokak számára egyfajta fájdalomcsillapító módszerként működik, ugyanis bizonyítottan növeli a cigarettafogyasztást, ha a fájdalom fokozódik. A krónikus betegségben szendvedők a náluk fellépő fájdalom miatt hajlamosabbak depresszióra és szorongásra, és kutatók feltételezése szerint ezért is dohányoznak többet. 

hirdetések

A fájdalomcsillapításban részesülő, krónikus fájdalomban szenvedő betegek több mint fele dohányzik, ami nagyon magas arány az összlakosság körében a dohányzók számához képest.  Azok, akik egész életükben krónikus nyaki- vagy hátfájdalommal küzdöttek, nagy valószínűséggel régi dohányosok.

Krónikus fájdalom és dohányzás: a 22-es csapdája

Sajnálatos módon azok a betegek, akik a fájdalommal való megbirkózáshoz a fájdalomcsillapítás mellett a dohányzást választják, ördögi körbe kerülnek. A dohányzás számos módon befolyásolja a fájdalomkezelést. Mivel a krónikus fájdalom továbbra is fennáll, sőt, talán tovább erősödik, sokan egyre többet cigarettáznak, hogy megbirkózzanak a fájdalommal. Emellett a dohányosok általában kevésbé reagálnak a krónikus fájdalom kezelésére, mint például a fájdalomcsillapító terápiákra.

 

Orvos szakértők szerint a dohányzás az alábbi módokon zavarhatja a krónikus fájdalom kezelését:

  • Fájdalmas betegséget okoz vagy súlyosbítja a már meglévőt – A dohányzás hihetetlenül káros a szervezetre, és krónikus fájdalmat okozó betegségek kialakulásához vezet. Így például a dohányzás okozza a krónikus hát-és nyakfájást, csontritkulást és a porckorongok állapotának romlását. A dohányzóknál kb. háromszorosa a derékfájás valószínűsége, mint a nemdohányzók esetén. Emellett a dohányzás ízületi fájdalmat, arthritist okoz.
  • Növeli a fájdalomérzékenységet és észlelést – Kutatások bizonyították, hogy a dohányosok sokkal élesebben érzékelik a fájdalmat. A dohányzás hatással van az idegrendszerre, növeli a fájdalomérzékenységet és észlelést.
  • Befolyásolja a fájdalomcsillapítók hatását - Kutatások szerint a dohányosoknak több gyógyszerre van szükségük a fájdalom csillapítására. Akár általános fájdalomcsillapítókról, akár narkotikumokról van szó, nagyobb dózisra van szükségük, mint a nemdohányzóknak.

Hogyan szokjon le?

A dohányzásról való leszokás hihetetlenül előnyös a krónikus fájdalom kezelése szempontjából. Íme, néhány tipp a leszokáshoz:

  • Tűzzön ki egy napot a leszokáshoz! – Ha előre kitűz egy napot, az időt ad a felkészülésre. Ne válasszon se túl közeli, se túl késői napot! A legjobb egy kb. 2 héten belüli időpont.
  • Kérje a család és a barátok támogatását! – Mondja el nekik, melyik napon tervezi letenni a cigarettát, és kérje támogatásukat! Figyelmeztesse őket, hogy egy ideig ingadozhat a hangulata és ingerlékenyebb lehet – kérjen érte előre elnézést! Tudassa velük, mivel segíthetik az Ön leszokását!
  • Készüljön fel a nagy napra! – Szabaduljon meg a lakásban és az autóban tartott összes cigarettától, hamutartótól, öngyújtótól! Figyelje, mely tevékenységek váltják ki Önnél a cigaretta utáni vágyat, és próbálja meg elkerülni azokat, vagy találjon ki a dohányzást helyettesítő pótcselekvést!
  • Használjon nikotinos termékeket! – A nikotinos tapasz, rágógumi vagy inhaláló mind segíthet leküzdeni a sóvárgást! Beszéljen orvosával arról, mely termékek kombinációja lehet a legjobb az Ön számára!

Ha megérti, hogy a dohányzás milyen mértékben rontja a krónikus fájdalmat, akkor meglesz a motivációja is a leszokáshoz, egyszer és mindenkorra!

 

Cs.K. (everydayhealth)