7 tipp, mely segít a megfelelő módon felépülni egy sérülésből

Főoldal / Sportfájdalmak / 7 tipp, mely segít a megfelelő módon felépülni egy sérülésből
Egy baleset vagy sportsérülés bekövetkezéséhez a legtöbb esetben elég egy rossz mozdulat vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség. Egy sérülésből azonban sosem könnyű a felépülés, hiszen testileg és lelkileg is nagy terhet ró a betegre a rehabilitáció, amely többnyire lassú, türelmet és kitartást igénylő folyamat. Az alábbi tippekkel könnyebbé és gyorsabbá teheti a folyamatot.

Hallgasson a testére!

Ahhoz, hogy a felépülés a megfelelő legyen, sokkal jobban összhangba kell jönnie a testével, mint eddig bármikor, és oda kell figyelnie annak jelzéseire. A legjobb, amit tehet, hogy dokumentálja is azokat! Így könnyebb észrevenni az apróbb fejlődéseket is, ami megkönnyebbüléssel és reménnyel tölti el.

Több orvosi véleményt is hallgasson meg!

Már bizonyára hallotta, hogy mindig kérjen másodvéleményt! Sérülés esetén ez különösen fontos, sőt, ha kell, kérje ki egy harmadik orvos véleményét is! Mielőtt úgy dönt, megműtteti magát, konzultáljon legalább két sebésszel, és hasznos lehet kikérni egy gyógytornász véleményét is. Minden bizonnyal szeretne tudni minden választási lehetőségről, hogy dönthessen az állapotával kapcsolatos helyzetről!

Fontos, hogy legyen, aki támogatja!

Az egészségügyi szakemberek, terapeuták támogatása mellett, fontos, hogy ebben a helyzetben legyen olyan barátja, családtagja, aki Ön mellett áll. Egy sérülés minden szempontból kihathat az életére, ezért fontos, hogy a tényleges sérülés ellátása mellett a lelkét is kezelje valaki.

Értékelje a kis győzelmeket is!

Lehet, hogy nem minden lépés lesz látványos, de ez a rehabilitációs folyamatban teljesen rendjén van. Egy guggolás, egy súly felemelése, mind egy-egy olyan lépés, ami segít lendületet adni a gyógyuláshoz.

Örüljön az újrakezdés lehetőségének!

Gyakran a sérülés hanyagság vagy túlhajszoltság következménye. Itt az ideje, hogy átgondolja az egészet és kijavítsa a hibát, amely a jelenlegi állapotát előidézte. Itt az ideje, hogy az alapoktól kezdve építse újra magát! Noha a sérülés nem a legideálisabb körülmény, találja meg a pozitívumot benne: fizikailag és lelkileg is újjáépülhet!

Vegye észre, milyen csodálatos a teste!

Akár törött, becsípődött, meghúzódott, megégett vagy megvágott a teste, most épp gyógyul! Még ha műtétre is volt szüksége, a test saját magát is gyógyítja. Az sem kizárt, hogy egy súlyos sérülés után három hónap múlva ismét futni fog! Türelemre, kitartásra van szüksége.

Ne feledje, a felépülésben nincs szabadnap!

Ez nem azt jelenti, hogy nincs pihenőnap, a két dolog különbözik egymástól! A pihenés része a gyógyulásnak, ugyanakkor minden egyes napnak szerepe van a felépülési folyamatban! Ha ezt elfelejti, azzal az újbóli sérülést kockáztatja! Ha szüksége van pár nap szabadságra a teljes felépüléshez, vegye ki, de figyeljen oda magára! A 98% még nem 100%! Legyen türelmes, és ne sürgesse a szervezetét!

(CS. K., fordító; Forrás: mindbodygreen)