Végbélfájdalom - A szakértő válaszol

Főoldal / GYIK / Végbélfájdalom - A szakértő válaszol
Húszéves lány vagyok és többször tapasztaltam, hogy a ciklus közepén, illetve menstruáció napjaiban fáj a végbelem.

 Menstruáció és végbélfájdalom

"Húszéves lány vagyok és  többször tapasztaltam, hogy a ciklus közepén, illetve menstruáció napjaiban fáj a végbelem. Minden hónapban a 14. nap körül fájdogál az alhasam, mintha fel lennék fázva, nagyon ritkán pici köztes pecsételő vérzésem is van, a végbél fájdalom is ekkor jelentkezik rendszerint. Ilyenkor szinte nem tudok ülni sem normálisan. Nem tart sokáig. Széklet normális, nem véres, végbélnyílás nem viszket. Mindenképpen csak a ciklus közepén vagy menstruációkor de nem mindig. Régebben ezt nem tapasztaltam, pár hónapja mozgás szegény életmódom van, lehet köze hozzá? Mire utalnak a tüneteim?"

Kedves Hölgyem!

Több problémára is gondolhatunk ilyenkor, ezért az első feladat lenne, hogy elmenjen nőgyógyászatra. Ez azért fontos, mert a panasz mindig a ciklushoz köthető.

hirdetések

Milyen tünetekkel jár az endometriosis?

Az endometriosis lehet enyhe, mérsékelten súlyos vagy súlyos, és kezelés nélkül idővel romolhat. Endometriosis esetén egyes esetekben egyáltalán nem alakulnak ki tünetek, és a betegséget csak egy teljesen más ok miatt végzett műtét során fedezik fel.

Egyrészt egy vizsgálat a ciklus közepén, amikor valószínűleg peteérés van, és a menses első napján, amikor a fájdalom ilyen intenzíven jelentkezik, mert akkor könnyebben találhatják meg a pontos eredetet, és ezután ennek megfelelően, szükség esetén proktológiai vizsgálatra is el kell menni, ahol a végbelet is ellenőrzik, ez pedig sebészeten van.

 

Ami szóba jön, egy "egyszerű" fájdalmas menses, ami időnként többféle gyógyszerrel fájdalomcsillapítást, vagy akár fogamzásgátlóval történő kezelést is igényelhet.

 

Előfordulhat még, hogy egy régebbi felszálló fertőzés miatt összenövések vannak az alhasban, és a méh fájdalmával, esetleges húzódásával keletkezik a fájdalom, hiszen ilyenkor akár a belekhez is ki lehet tapadva a petefészek, a petevezető, vagy a méhe is.

 

Ezen túl ami felmerül az endometriosis. Ezt alátámasztja az a különösen jellegzetes tünet, hogy a ciklussal mindig összefügg a fájdalom.

 

Szépen sorban kell ezeket a lehetőségeket ellenőrizni, de a nőgyógyászat és a proktológia biztosan jó, ha benne van a sorban.

 

Addig, amit megtehet, hogy odafigyel a táplálkozásra, rostdús ételeket eszik, és újra bevezeti a mozgást.

 

Szedjen kalciumot és magnéziumot, és próbáljon meg már a vérzés előtti 2-3 napban fájdalomcsillapítót szedni, hátha segít.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes