Afta: fájdalmas fekély a szájban

Főoldal / A fájdalom / Afta: fájdalmas fekély a szájban
Az afta kerek vagy ovális alakú hólyag, vagy a hólyag felszakadása után keletkező fekély a szájüreg nyálkahártyáján, amelynek kialakulása fájdalommal jár. Esetenként a genitáliák környékén is kialakulhat. Többnyire ártalmatlan, és szövődmények nélkül gyógyul. De mivel kellemetlen, és fájdalmat okoz, nagyon zavaró, főleg, ha időről időre kiújul.

Az afta a szájnyálkahártya leggyakoribb betegsége. Van, akinél nagyon ritkán alakul ki, de előfordulhat, hogy újra és újra kiújul. Sárgás vagy szürkésfehér színű, sokszor gyulladt piros udvar veszi körül. A fájdalmas terület mérete változó, lehet gombostűfejnyi, de akár 3 cm átmérőjű is.

hirdetések

Mi okozza az afta kialakulását?

A mindig visszatérő afta oka nem teljesen ismert. Az aftát feltehetően vashiány vagy bizonyos élelmiszerekkel szembeni érzékenység, pszichés terhelés, esetleg szájüregi mechanikai sérülések (például éles fogszél) okozzák. Családi halmozódás is megfigyelhető. Eddig nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy az aftát vírusok vagy baktériumok okoznák. A legtöbb ember, akinek aftája van, teljesen egészséges, ám nagyon ritkán különböző betegségekkel állhat összefüggésben, ilyen például a Bechterew-kór.

Az afta kezelése

Az afta többnyire nem igényel speciális kezelést. A terápia a tünetek megszüntetésére és a gyógyulási folyamat gyorsítására irányul. Alkalmazhatók fertőtlenítő, fájdalomcsillapító öblögetők, szopogató tabletták vagy gélek. Amíg az afta el nem múlik, kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek fogyasztása fájdalmat okoz, ilyenek például a citrusfélék, a csípős fűszerek és a csokoládé. Súlyos esetben glükokortikoid hatóanyagú gyógyszerek szedésére lehet szükség.

Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

Mivel az afta okai nem pontosan ismertek, nem is lehet teljes biztonsággal megelőzni. Ha azt figyelte meg, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása után alakul ki az afta, például, ha mogyorót vagy paradicsomot evett, akkor ezeket kerülje. Próbálja meg kerülni vagy kezelni a stresszt! Ha az afta nagyon nagy és/vagy gyakran kialakul, esetleg sok jelentkezik egyszerre, mindenképp keressen fel orvost, hogy kivizsgálja az okát, illetve ilyen esetben egyéb betegég gyanúja, pl. rosszindulatú folyamaté is felmerül.

FELTÉTLENÜL FORDULJON ORVOSHOZ, HA:

  • az elváltozások tömegesen jelentkeznek,
  • gyakran kiújulnak: háttérben fogászati betegség vagy az emésztőrendszer betegségei állhatnak,
  • nagy kiterjedést mutatnak,
  • szokatlan, nyugtalanító tünetek jelentkeznek: láz, fájdalmas nyirokcsomó megnagyobbodások, gyógyulásuk elhúzódik,
  • súlyos, immunhiányos betegségekben szenvedők esetében, az ártalmatlan elváltozások is orvosi segítséget igényelnek.
  • Mindenképpen orvosi segítségre van szükség a kiszáradás veszélye miatt, ha a gyermek a fájdalom következtében nem vesz magához sem táplálékot, sem folyadékot!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: onmeda.de)