Asztma és nyaralás

Főoldal / Mellkas / Asztma és nyaralás
Ne hagyja otthon a gyógyszereit!
A nyári vakáció és a gondtalan pihenés könnyen arra csábíthat, hogy elengedjük a gyeplőt, és megfeledkezzünk asztma kezelési tervünkről. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont allergológus és klinikai immunológus, gyermek tüdőgyógyász szakembere azt tanácsolja az érintetteknek, hogy nyáron is az előírtak szerint szedjék asztma gyógyszereiket még akkor is, ha nincsenek tüneteik.

A gyógyszer soha nem mehet szabadságra a beteg nélkül!

Az asztma előfordulásának, morbiditásának és mortalitásának csökkentését célzó nemzetközi egészségügyi irányelveket kidolgozó szervezet, a Global Initiative for Asthma (GINA) szerint az asztma kezelésének a teljes asztmakontroll elérésén és fenntartásán kell alapulnia. Az asztma kezelésében alkalmazott gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. A fenntartó kezelés a jó állapot fenntartásához, illetve az állapotromlás megelőzéséhez szükséges; míg a rohamoldó készítmények a tünetek hirtelen rosszabbodása esetén használandók. A tartós tünetmentesség és a jó életminős érdekében fontos tehát, hogy a betegek előírásszerűen szedjék ezeket a gyógyszereiket – mondja dr. Mezei Györgyi, aki úgy tapasztalja, hogy nyaralás idején erről időnként meg-megfeledkeznek a páciensek. Sokan idegenkednek a gyógyszerek hosszú távú szedésétől, ám az asztma elleni készítmények abbahagyása rendkívül veszélyes lehet. Az angolszász nyelvterületen drug holiday-ként („otthon pihentetett gyógyszer”-ként) ismert jelenség arra utal, amikor a krónikus betegek csökkentik vagy felfüggesztik a folyamatos gyógyszerszedést, ami állapotromlást eredményez. A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy egy nyugodt, pihentető nyaralás csak akkor lehet teljes, ha a gyógyszereinket is magunkkal visszük, és rendben beszedjük.
 
hirdetések
 
A betegek gyógyszereinek beállítására, illetve a gyógyszerek módosítása az orvossal történő személyes egyeztetés során kerül sor. A személyre szabott terápia segítségével csökkenthető az asztmás roham kialakulásának és a betegség szövődményeinek kockázata.

Mi minden zavarhatja meg a nyaralást?

Dr. Mezei Györgyi szerint a nyaralás tervezésekor számításba kell venni azt is, hogy a környezetváltozás is befolyásolhatja a betegek asztmás tüneteit. Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek az asztmájukat provokáló tényezőkkel, allergénekkel és lehetőség szerint kerüljék el ezeket. A magasabb hőmérséklet vagy pollenkoncentráció, a párás-szeles időjárás, a nyaralás során elfogyasztott ételek és italok, az utazással járó stresszhelyzetek, de egy váratlan vírus is felerősítheti a tüneteket.
 
A veszélyeztetett asztmás betegeknek roham esetén az asztma kezelési tervükben található, a kezelőorvosukkal egyeztetett teendőket és gyógyszereket kell alkalmazni. Mindemellett fontos felismerniük a fenyegető, sürgős orvosi ellátást igénylő tüneteket is, ezért az utazás megtervezésekor ne feledkezzenek meg az elérhető orvosi ellátások felméréséről sem!

Ezeket csomagolja el az útra – a szakértő tanácsai

Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont szakembere azt tanácsolja, hogy az asztmások mindig tartsák maguknál gyógyszereiket a kézipoggyászában, és az utazás során is ügyeljenek azok helyes tárolására.

Mit érdemes magunkkal vinni az útra?

  • Asztma kezelési terv (amit érdemes a mobiltelefonra is elmenteni)
  • Inhalátorok és az asztmára szedett egyéb gyógyszerek
  • Térfogatnövelő belégzési segédeszköz
  • Csúcsáramlásmérő (ha van)
  • Allergia elleni gyógyszerek (pl. antihisztamin tabletták, kortikoszteroid orrspray)
  • Nedves törlőkendők (asztal, tálca és egyéb felületek tisztítására)
  • Saját antiallergén matrachuzat és párna (a poratkák elleni védelem miatt)
  • Maszk
 
Forrás: Tüdőközpont