Időskori szemölcs

Főoldal / Egyéb / Időskori szemölcs
Fontos megkülönböztetni a melanómától.
Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

Az időskori szemölcs eleinte érdes foltnak tűnik

Bőrgyógyászok számára már ránézésre is kiderül egy képletről, hogy az úgynevezett időskori szemölcs, de a laikus eleinte csak egy kisebb, érdes felületű foltot érzékelhet. Idővel azonban ez a képlet megvastagszik, szemölcs-szerűvé válik, jellemző rá a viaszosnak tűnő felület, a kerek, ovális forma, és a színváltozás: a fehéres folt idővel megsötétedik, egészen barnává, akár feketéssé válik.
 
A seborrhoeás keratózis majdnem bármely testrészen megjelenhet, kivéve a talpat, a tenyeret és a nyálkahártyát. Igen gyakran az arcon, a mellkason, a háton, a vállakon, a fejbőrön tűnik fel, és bár jellemzően nem okoz fájdalmat vagy más tünetet, időnként előfordul, hogy viszket, irritálttá válik, esetleg beakad a ruházatba.
 
hirdetések
 

Miért alakul ki?

Kialakulásának okait vizsgálva elmondható, hogy az időskori szemölcsöt nem baktérium vagy vírus okozza és nem is fertőző. Vannak azokban ismert rizikófaktorai:
  • neve is utal rá, hogy időskorban a leggyakoribb,
  • akinek a családjában többeknek van seborrhoeás keratózisa, annak is nagy esélye van rá, hogy az életkor előrehaladtával nála is megjelenik,
  • a terhesség és a hormonterápiák is növelik a kialakulás valószínűségét,
  • világosabb bőrszín esetén is nagyobb a valószínűsége a kialakulásnak,
  • és bár nem közvetlenül a napfény okozza, gyakrabban jelennek meg a napfénynek kitett bőrfelületeken.

Fontos tudni, pontosan miről van szó

Bár az időskori szemölcs önmagában teljesen veszélytelen jelenség, mégis érdemes bőrgyógyásznak megmutatni azt, elsősorban azért, hogy kiderülhessen, valóban arról-e szó. A diagnózis legtöbbször már a megtekintés alapján felállítható, mégis előfordulhat, hogy rosszindulatúság gyanúja esetén biopsziára is sor kerül. A seborrhoeás keratózis ugyanis hasonlíthat a melanómára, amit nyilvánvalóan kezelni kell. Ezen kívül az időskori szemölcsöt meg kell különböztetni az aktinikus keratózistól is, ami főként a napfénynek kitett helyeken alakul ki, és az előzővel ellentétben rákmegelőző állapotnak számít – foglalja össze dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa.
 
Ha tehát megszületik az időskori szemölcs diagnózisa, az eltávolítás nem feltétlenül szükséges, de ha a képlet valamilyen ok miatt zavaró, több eljárás is rendelkezésre áll. Szóba jöhet a folyékony nitrogén fagyasztás, a lézeres eltávolítás, a bőrképlet sebészi kimetszése, az éles kanállal (Volkmann-kanál) vagy elektrokauterrel történő eltávolítás. Ugyanakkor házilag nem érdemes „lekaparni” a zavaró szemölcsöt, mert nem csak vérzés, de gyulladás, fertőzés is kialakulhat a szakszerűtlen megoldás miatt, ráadásul így nem derülhet ki, nem volt-e rosszindulatú a képlet. 
 
Forrás: Dermatica
Címkék: Időskor, szemölcs