Orrdugulás

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?
Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

A hormonális rhinitis

A hormonális rhinitisz az ún. nem allergiás rhinitisek közé tartozó kórkép. Ez esetben is az orrnyálkahártya gyulladásos állapota áll fenn, ám míg a tünetekért az allergiás rhinitis esetében az allergiát kiváltó növény pollenszórása a felelős, a hormonális rhinitis metabolikus és endokrin állapotokhoz kapcsolódik. A terhesség, pubertás, menstruáció, orális fogamzásgátlók használata vagy egyéb hormonális állapotok (pl.pajzsmirigy-alulműködés) során bekövetkező hormonális változások okozhatják – magyarázza dr. Moric Krisztina. A hormonális rhinitis vezető tünete a főként fekvő testhelyzetben erősödő orrdugulás, valamint az orrfolyás, ám az allergiás rhinitisben megjelenő tüsszögés és az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei kevésbé okoznak panaszokat az érintetteknek. Másik jelentős különbség, hogy a hormonális rhinitisszel diagnosztizált páciensek esetében az antihisztaminok hatástalannak bizonyulnak tüneteik enyhítésében, ezek ugyanis a hisztamin hatását blokkolják. Ezért is van jelentősége az allergiavizsgálatoknak ilyen esetben, hiszen ha nem-allergiás rhinitis okozza a tüneteket, akkor az antihisztaminok használata felesleges – hangsúlyozza a szakember.
 
hirdetések

Hormonális rhinitis a várandósság idején

A krónikus rhinitistől eltérően a terhességi rhinitis egy átmeneti állapot, amely a második trimeszterben jelentkezik, és akár a baba világrajöveteléig is fennállhat. Bár még nem tudjuk pontosan, mi állhat a hátterében, de a tüneteket valószínűleg a hormonális ingadozások, az ösztrogén és a progeszteron emelkedett szintje idézheti elő. Ezek a hormonok fokozott vérbőséget váltanak ki az orrnyálkahártyákban, ami orrdugulást és orrfolyást okoz. Sajnos a terhességi rhinitist a már meglévő allergiás állapotok vagy környezeti tényezők is súlyosbítják – teszi hozzá Moric doktornő. A legtöbb esetben a terhességi rhinitis teljesen ártalmatlan állapot, ami nem jelent kockázatot az anyára vagy a babára nézve, de a kismama hétköznapjait és életminőségét jelentősen befolyásolhatja (pl. megnehezíti az alvást). Mivel ebben az érzékeny időszakban a hagyományos orrcseppek vagy orrspray-k használata nem javasolt, így elsősorban a tengervizes orrspray, a párásító alkalmazása és a megfelelő hidratálás enyhítheti a panaszokat, illetve hatékony lehet az ágy fejének 30-45 fokos szögben történő megemelése is. Azoknál a betegeknél, akiknél a terhesség alatt jelentős hátsó garatfali csorgás is jelentkezik, jótékony hatású a sóoldattal történő orrmosás is.
 
Megfelelő kezelést csak akkor tudunk biztosítani, ha a pontosan tudjuk, hogy a páciensnél mely formája van jelen a rhinitisnek. Ehhez fontos a beteg részletes beszámolója, a tünetek jelentkezésnek időpontja és körülményei és a társuló egyéb panaszok is. Mivel a nem-allergiás rhinitis tünetei az orrmelléküregek krónikus gyulladását is jelezhetik, ezért a pontos diagnózishoz további vizsgálatok is szükségesek lehetnek – mondja dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont szakembere.