Szívizomgyulladás

Főoldal / Mellkas / Szívizomgyulladás
Milyen tünetei lehetnek a szívizomgyulladásnak?
A szívizomgyulladás egy viszonylag ritka betegség, de a COVID fertőzés esetleges szövődményeként egyre többet hallani róla. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus nem csak a betegség lehetséges tüneteire, de a diagnosztizálás és kezelés jelentőségére is felhívta a figyelmet.
 

A szívizomgyulladás bármely korosztályt érintheti

 
A szívizomgyulladás nem gyakori betegség, 2017-ben például világszerte 3,1 millió esetet diagnosztizáltak a Lancet című szakmai kiadvány szerint. Aktualitását mégis az adja, hogy a COVID egyik szövődményeként egyre többen találkoznak vele.
 
A megnevezés magáért beszél: a szív izmainak gyulladásáról van szó, aminek következtében gyengülhet és megnagyobbodhat a szív, hegszövetek keletkezhetnek, és egyre nehezebbé válhat a vér keringetése. Ám míg a szív-érrendszeri betegségeket általában az idősebbeket érintő problémának tekintjük, a szívizomgyulladás bárkinél kialakulhat, még gyerekeknél is. Sőt, valójában nagyon gyakran a fiatal, egészséges, atletikus típusú személyek a veszélyeztetettek, a férfiak kétszer nagyobb eséllyel, mint a nők.
 
hirdetések
 

A tünetek sokszor a vírusfertőzésnek tulajdoníthatók

 
A szívizomgyulladás elsődlegesen vírusfertőzések – így például a COVID – következményeként alakulhat ki. Maga a gyulladás már az akut szakaszban megjelenhet, de jóval a fertőzés levonulta után is fennmaradhat. Bakteriális és más jellegű fertőzések, valamint daganatos betegségek is vezethetnek szívizomgyulladáshoz, ahogyan bizonyos mérgezéseknek is lehet ez a következménye. Jóval ritkábban autoimmun betegségek is gyulladáshoz, ami sokkal gyorsabban romló állapotot eredményezhet, de korán felismerve jól kezelhető.
 
A nagy kihívást az jelentheti, hogy a szívizomgyulladás jellemzően nem jár specifikus tünetekkel, vagy akár semmiféle panaszt nem okoz. Ha mégis felmerülnek tünetek, azok sokszor magának a vírusfertőzésnek is betudhatók, vagy éppen más szívbetegségre engednek következtetni.
 

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni az alábbi panaszokkal:

  • influenzaszerű kimerültség,
  • erős szívdobogás-érzés,
  • szívritmuszavarra utaló érzés,
  • légszomj mozgás közben,
  • légzési nehézség fekvés közben,
  • mellkasi fájdalom, mellkasi nyomás, ami testszerte is kiterjedhet,
  • ödémák megjelenése,
  • ízületi fájdalom,
  • zavartság, ájulás. 

Ezért fontos a diagnózis

 
A szívizomgyulladás diagnózisának felállításában is fontos a kikérdezés, hiszen ha tudjuk, hogy a közelmúltban fertőzésen esett át a páciens, már gondolhatunk erre a betegségre is – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. – Ezek után szükség lehet EKG-ra, szívultrahangra, esetleg mellkas röntgenre, ritkán akár MRI-re is a pontos diagnózishoz. És bár a betegek nagy része gyógyulás után teljes életet élhet, mégis fontos lehet a szív munkájának megtámogatása gyógyszerekkel és a felépülésig tartó kíméletes életmóddal - aktívan sportolni még tünetmentes esetben sem ajánlott a gyógyulás időtartama alatt-, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges szövődmények.
 
Ezek kialakulását több tényező is befolyásolhatja, mint például az, hogy mi okozta a szívizomgyulladást, az általános egészségi állapot és az esetleg már meglévő betegségek. Legtöbbször a teljes gyógyulással lehet számolni, de különösen kezeletlen esetben kialakulhatnak szívelégtelenségre utaló tünetek, pericarditis (szívburokgyulladás) és kardiomiopátia (a szívizom elvékonyodása) mely a szív pumpafunkciójának csökkenéséhez és akár szívelégtelenséghez vezet,  szélsőséges esetben hirtelen szívhalált is okozhat. Előrehaladott esetben a kezeléshez ritkán szívátültetésre is szükség lehet.
 
A diagnosztizálás és kezelés mellett pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészséges életmód, a rendszeres mozgás pozitív hatását a szívműködésre – azonban egy vírusfertőzés utáni szívizom-érintettség (vagy annak gyanúja) esetén lehetőleg egy  előzetes kardiológiai állapotfelmérés után.   
 
Forrás: KardioKözpont