Diabéteszes neuropátia

Főoldal / Egyéb / Diabéteszes neuropátia
Bizsergés, érzéskiesés, fájdalom is utalhat diabéteszes neuropátiára.
A cukorbetegek jelentős részét érinti a diabéteszes neuropátia, az elhanyagolt esetekben jelentősen súlyosbodó idegi károsodás. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa az idegfájdalmakkal, érzéskieséssel járó betegség fő típusaira, és a kezelés kiemelt jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bizsergés, érzéskiesés, túlérzékenység is tünet lehet

A diabéteszes neuropátia gyakran érzéskiesést, bizsergést okoz a végtagok törzstől távoli részein. A cukorbetegség egyik korai szövődményének számít a neuropátia, ami azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Vezető tünetei a fájdalom és az érzéketlenség. 
 
További tünetek lehetnek: 
  • Viszketés, bizsergés, szúrásszerű érzés az érintett ideg lefutása mentén. Előfordul, hogy csak átmeneti, de állandósulhat, mozgásra fokozódhat.
  • Gyengeség, érzéskiesés. Az érintett terület mentén elhelyezkedő izmok gyengülésük miatt még mozgásképtelennek is tűnhetnek.  
  • Érintésre és hidegre jelentkező túlérzékenység, ami miatt még a finom nyomás is zavaró, sőt fájdalmas lehet.

A diabéteszes neuropátia 4 fő típusai

A neuropátiának több típusa létezik, hiszen sokszor „csak” az ún. szomatikus perifériás idegek érintettek, de az is előfordulhat, hogy a belső szerveket (pl. szívet, húgyhólyagot, beleket) ellátó idegek is károsodnak. 
 
Íme, a négy fő típus:
 

Perifériás neuropátia

 

A kezeket, lábakat érintő szövődmény a leggyakoribb típus. A lábujjakban, kézujjakban kezdődő fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség kiterjedhet a lábakra, a karokra. Előrehaladott állapotban kialakulhat izomgyengeség, a hideg-meleg érzékelés hiánya, egyensúlyzavar.

 
Autonóm neuropátia
 
A belső szervek beidegzésének károsodása, ami érintheti a szívet, az izzadságmirigyeket, a nyelőcsövet, a gyomrot, a beleket, a húgyhólyagot és az ivarszerveke. Egészen szerteágazó tünetek alakulhatnak a hányingertől, hányástól a hasmenésig, ám a beszéd és a nyelés nehezítettsége éppúgy megjelenhet, mint a mellkasi fájdalom, az erős szívdobogás érzés, az intenzív izzadás, az inkontinencia, a szexuális diszfunkció. Feltűnő külső jel lehet az arc és a szemhéj megereszkedése. 
 
Fokális neuropátia
 
Egy-egy ideg károsodása miatt leginkább a fej, a törzs vagy a comb területén jelentkeznek tünetek. Emiatt kialakulhatnak látászavarok, például fókuszálási nehézség, kettős látás, szemfájdalom, ezen kívül a mellkas, a hasfal vagy a medence fájdalma. 
 
Proximális neuropátia
 
Erre utalhat a gyengeségérzés a lábban, fájdalom a combokban, a csípőben vagy a farban, jellemzően csak az egyik oldalon.
A kivizsgálás mindig összetett
 
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a cukorbetegeknek már az első, enyhe tünetek megjelenésekor szakorvoshoz kell fordulni, és tünetmentes időszakban is rendszeres orvosi kontrollra van szükség. A neuropátia kivizsgálása nagyon összetett, éppen a szerteágazó tünetek miatt – ismerteti dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. - Alkalmazhatunk többek közt egy speciális nylonszálat a tapintásérzet felmérésére, kalibrált hangvillát a vibrációs érzés megfigyeléséhez, a verítékezést, a fájdalom- és a hőérzetet külön is tudjuk vizsgálni. Cukorbetegeknél a személyre szabott kezelés az alapbetegség gondos karbantartásán túl gyógyszerekre és fizikoterápiára épül. 
 
A cél, hogy lassítsuk a folyamatot, az életminőség romlását és próbáljuk megelőzni a súlyos komplikációkat, például a lábamputációt.