Idegi eredetű fájdalom

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / Idegi eredetű fájdalom
Bármely testrészt érinthetik az idegi eredetű fájdalmak.
Neuralgiáknak nevezzük azokat a komoly, sokszor éles fájdalmakat, amelyek a sérült vagy irritált idegek miatt alakulnak ki. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa az idegi fájdalmak tüneteire, lehetséges okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
 
 

A neuralgiák számos ok miatt kialakulhatnak

 
 
A neuralgiák oka annyira szerteágazó lehet, hogy csak alapos kivizsgálás során derül fény rájuk. Idegi fájdalmakhoz vezethetnek többek közt:
 
  • egyes fertőzések, például Lyme-kór, övsömör, HIV,
  • csontok, erek, izmok, esetleg daganatok közvetlen nyomása az idegekre,
  • a háttérben állhat cukorbetegség (diabétesz) vagy vesebetegség.
 
Amikor nincs kimutatható ok a neuralgiák hátterében, úgynevezett idiopathias formáról beszélünk, ami meglehetősen gyakori. A komoly fájdalmakkal, mozgásbeszűküléssel járó neuralgiák befolyásolhatják a mindennapokat, jelentősen rontják az életminőséget. A szakorvosok aszerint osztályozzák őket, hogy mely testrészeket érintik. Eszerint beszélhetünk az alábbi kategóriákról:
 
Az idegi fájdalmak kezelése összetett neurológiai feladat.Arcidegzsába, amely az arcon okoz igen erős fájdalmat.
 
hirdetések
 
A herpes zoster vírus okozza az övsömör jellegzetes bőrtüneteit, és a nagyon erős fájdalmat.
Occipitalis neuralgia, ami a tarkótájon jelentkezik.
 
Perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelzi.
Bordaközi fájdalom esetén a mellkas, vagy a has területére egy sávban kisugárzó, intenzív, neuralgiás típusú fájdalom lép fel.
 
A diabéteszes neuropátia gyakran a kezek és a lábak érzéketlenségével vagy égő fájdalmával hívja fel magára a figyelmet.
 
A neuropátiák fájdalmat, érzéketlenséget, zsibbadást, izomgyengeséget esetleg akaratlan izommozgásokat okozhatnak.
 
 

A kezelés általában összetett

 
 
Az idegi fájdalmak kezelésére a neurológus képes.- Fontos, hogy az érintettek mindenképpen forduljanak orvoshoz, és ne gondolják azt, hogy néha megfoghatatlan, bizonytalan tüneteiket nem fogják komolyan venni – hangsúlyozza dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. - Gondos kivizsgálás, kikérdezés, és műszeres vizsgálatok után fel tudjuk állítani az adott neuralgia diagnózisát. Ez már fél siker a kezelés felé vezető úton, amely ugyanis erősen függ a neuralgia típusától és az aktuális állapottól. Amennyiben közepes erősségű tünetek jelentkeznek, helyileg ható krémek, lokális blokádok segíthetnek, illetve a fájdalmak gyors enyhítésében hasznosak lehetnek a szteroid injekciók. Komolyabb fájdalmak és egyéb panaszok esetén elrendelhetünk vényköteles szereket, és szóba jöhetnek műtétek az érintett idegek felszabadítására, és a két eljárás kombinációja is. Sokszor teljes „fájdalom menedzsmentre” van szükség, melynek részeként olyan életmódbeli okokat is kezelni kell, mint például a perifériás neuropátia hátterében gyakran álló alkoholbetegség. A lényeg, hogy van remény azoknak a betegeknek, akiket az életük szinte minden területén korlátoznak a tüneteik, hiszen megfelelő kezeléssel és kellő kitartással visszanyerhető a jóval magasabb szintű életminőség.