Légzési nehézség

Főoldal / Mellkas / Légzési nehézség
Légzési nehézség, köhögés? Nem csak vírus, szívelégtelenség is okozhatja.
A szisztolés szívelégtelenség jellemző tünetei a légzési nehézség, légszomj és a szinte folyamatos köhögés. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, melyek azok a jelek, amelyek megkülönböztetik ezt a betegséget a koronavírus okozta panaszokról és mikor kell kardiológushoz fordulni.

A szívelégtelenség négy fázisa

Amikor a szív izmainak gyengesége vagy más probléma miatt a szív nem képes elég hatékonyan pumpálni a vért, szisztolés szívelégtelenség lép fel. A betegségnek négy stádiuma, fázisa van:
 
1. fázis
Még nincsenek tünetek, amelyek akadályoznák a teljesítőképességet, de már kimutathatóak a betegség jelei.
 
2. fázis
Enyhébb jelek mutatkoznak, a betegek nehezebben viselik a nagyobb megterhelést és gyakran vannak szívet érintő komplikációk is.
 
3. fázis
Ilyenkor már rendszeresen mutatkoznak tünetek, a gyengeség, a nehézlégzés, a gyakori vizelés a mindennapi tevékenységet erősen befolyásolja.
 
4. fázis
Ebben a fázisban a legkisebb tevékenység is komoly megterhelést jelent, nyugalomban is mutatkoznak a tünetek. Gyakran kórházi ellátást igényel.
 
hirdetések

Milyen tünetek utalnak szívelégtelenségre?

A szisztolés szívelégtelenségnek számos oka és rizikófaktora van, amelyek közül a leggyakoribbak a születési szívrendellenesség, a magas vérnyomás és koleszterinszint, az elhízás, a koszorúér betegség, korábbi szívinfarktus, szívritmuszavar, csökkent vesefunkció és idősebb életkor. Mindazoknak, akik e tekintetben veszélyeztetettnek számítanak, fel kell figyelniük az alábbi tünetekre:
 
  • Légzési nehézség: ez a probléma nem csak fizikai aktivitás, de akár pihenés vagy éppen lefekvés során is jelentkezhet, a tüdőben felgyülemlő folyadék miatt.
  • Állandó, megmagyarázhatatlan köhögés: egyes esetekben rózsaszínes vagy vért tartalmazó köpet is megfigyelhető.
  • Ödéma a lábon, bokán, kézen, hason: az ödéma mindig a gravitációnak megfelelően alakul ki, tehát ha a beteg áll vagy ül, akkor az alsó végtagokon, de fekvő helyzetben a " mélyebben fekvő területen".
  • Gyors súlygyarapodás: ennek oka a folyadék-visszatartás.
  • Hányás, étvágytalanság.
  • Kimerültség: ez az érzés gyakran független attól, hogy mennyit pihent a beteg.
  • Változás a gondolkodásban: a háttérben a felborult elektrolit-háztartás áll.
Vagyis a szívelégtelenség tünetei közt nem szerepel a láz, a szaglás elvesztése, az influenzaszerű panaszok, és az egyik látható tünet, az ödéma megjelenése is árulkodó jel lehet, amely megkülönbözteti ezt a betegséget a koronavírus okozta betegségtől.

Kezdeti stádiumban távkonzultációban is segíthet a tanácsadás

Szívelégtelenség esetén a legfontosabb a lépés az ok kiderítése. Ugyanis lehet az ok akár ritmuszavar, infarktus utáni  pumpafunkció zavar, vagy szívbillentyű elégtelenség – elsődlegesen azt kell kezelni. Tehát elengedhetetlen a pontos diagnózis és csak azt követő lehet a gyógyszeres, vagy  sebészi, vagy elektrofiziológiai kezelés és az életmódváltás. Ez utóbbi kiemelkedő jelentőségű, hiszen az életmódbeli változtatásokkal csökkenteni lehet a tünetek mértékét, javítani az életkilátásokat és az életminőséget. Táplálkozási szempontból a legfontosabb a túlzott sóbevitel csökkentése, a zsíros, vörös húsok felváltása fehér húsokra és halakra, az alkohol visszaszorítása. Fontos a testsúlyt is normalizálni, ami alapvetően egy zöldségekre, gyümölcsökre, kevesebb fehérlisztre és cukorra épülő étrenddel sikerülhet. A fogyás önmagában is megkönnyíti a szív munkáját. Fizikai aktivitás szempontjából igénylendő a szakszerű iránymutatás, edző, mozgásterapeuta, gyógytornász bevonásával, de még a koronavírus járvány alatt is biztonsággal kivitelezhető például egy tempósabb gyaloglás (lehetőleg maszkban és kesztyűben), és a könnyű otthoni átmozgatás, torna – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - A kikérdezést és a részletes életmódbeli tanácsokat akár távkonzultáció során is meg tudjuk tenni, és kezdeti stádiumban már ez utóbbiak bevezetésével is javíthatjuk a szív pumpafunkcióját és csökkenthetjük a testben keringő folyadék mennyiségét, ami pedig enyhítheti a szívre nehezedő nyomást. A szívbetegeknek pedig fokozottan érdemes betartani a vírushelyzetre vonatkozó előírásokat, hiszen ők a fokozottan veszélyeztetett csoporthoz tartoznak. 
 
Forrás: KardioKözpont