Császármetszés utáni összenövések

Főoldal / Has, gyomor / Császármetszés utáni összenövések
Császármetszés utáni összenövések is okozhatják a hasi fájdalmat.

 

A császármetszés általi szülés számtalan rizikót és szövődményt hordoz magában, mégis egyre több manapság a nagy hasi műtét során született gyermek. Az egyik leggyakoribb szövődménye a beavatkozásnak az összenövések keletkezése. Hogy ez pontosan mit takar, milyen tünetei vannak, illetve, hogy milyen veszélyeket rejt magában, arról dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

 

Mik azok az összenövések?

 

A hegesedés, sebgyógyulás természetes folyamat, melyet általában mi is figyelemmel tudunk kísérni bőrünkön. Igen ám, de sokan nem gondolnak bele, hogy ugyanaz a folyamat játszódik le a testen belül is. Így tehát nem meglepő, hogy pl. hasi műtét vagy komolyabb kismedencei gyulladás, fertőzés (pl. Chlamydia) esetén is végbemennek hegesedési folyamatok. Sajnos előfordulhat - nem is ritkán-, amikor a regenerációba hiba csúszik, és összenövések (adhaesio) keletkeznek szervek, szövetek között, melyek akadályozhatják az adott szerv normál működését.

 

hirdetések

 

 

Az összenövések - ahogy már említettük- műtétek után igen gyakran kialakulnak. Így a nagy hasi műtétnek számító császármetszés után is, melyre azért érdemes felhívni a figyelmet, mert ma már szinte minden 3.nő így hozza világra gyermekét. A probléma sok esetben észrevétlen marad, de előfordulhat - főleg a komolyabb összenövések esetén-, hogy krónikus fájdalmat generál, de akár a második gyermek fogantatásának elmaradásáért is felelős lehet. Ugyanis az összenövések a méhben is keletkezhetnek, így egyfajta spirálként fizikai útját állhatják a terhességnek (vagy méhen kívüli terhességet eredményeznek), illetve petevezeték elzáródást is okozhatnak.

 

Az összenövések tünetei:

  • Krónikus fájdalom, mely fájdalomcsillapítók hatására sem javul
  • Meddőség, méhenkívüli terhesség
  • Emésztési panaszok
  • Székelési problémák
  • Bélelzáródás (legsúlyosabb esetben)


Érdemes tudni, hogy az összenövések gyakran tünetmentesek, illetve a szülés után hónapokkal, évekkel produkálnak tüneteket!

 

Laparoszkópia: diagnosztikus és terápiás jellegű is egyben

 

Amennyiben a fent említett panaszokkal küzd valaki, érdemes összenövésre is gondolni, főleg, ha császármetszés (vagy egyéb hasi műtét) szerepel a kórelőzményben- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Sajnos ultrahanggal nem lehet látni az elváltozásokat, így mindenképp komolyabb, invazív beavatkozás szükséges. Méhtükrözéssel a méhen belüli állapotok szépen kivehetők, valamint a laparoszkópiával nem csak maguk az felfedezhetők az összenövések, hanem meg is szüntethetők. Plusz jó oldala a hagyományos, nyitott hasi műtéttel szemben az, hogy így az újabb összenövések is elkerülhetők, hiszen egy újabb feltáró műtéttel bár el lehet távolítani az összenövéseket, ám fennáll a veszélye újabbak keletkezésének.
 

Forrás: Nőgyógyászati központ