Hüvelykujj fájdalom

Főoldal / Egyéb / Hüvelykujj fájdalom
A hüvelykujj fájdalmat számos, a háttérben meghúzódó egészségügyi probléma okozhatja.

A kezelés a kiváltó októl függ, de általában a fájdalomcsillapító gyógyszerek és a fizikoterápia hatásos megoldás.

 

Hüvelykujj ízületi fájdalom

 

A hüvelykujj fájdalmának hátterében számos betegség állhat.

 

Rheumatoid arthritis – Autoimmun megbetegedés, melyre jellemző a kéz kisízületeinek, köztük a hüvelykujj ízületeinek a gyulladása. A tünetek közé tartozik a markolás erősségének, illetve a hüvelykujj mozgásának gyengülése.

 

A hüvelykujj egyéb ízületi gyulladása összefügghet a csontritkulással (mely befolyásolja az ízületeket és a csontokat is)  Az ízületi gyulladás okozta hüvelykujj fájdalom égő, szúró jelleg lehet.

 

Carpalis alagút szindróma – A hüvelykujj fájdalmát okozhatja a carpalis alagút szindróma is, mely a csukló, az ujjak vagy a kéz ízületeinek gyengeségével, zsibbadásával, bizsergésével vagy égő érzésével járó betegség. Az állapot körülbelül a lakosság 6%-át érinti, és nőknél gyakoribb az előfordulása.

 

hirdetések

 

Sérülés vagy húzódás – A hüvelykujj sérülése leggyakrabban valamilyen kontakt sport vagy esés során következik be, mikor az ízületek vagy ínszalagok húzódnak vagy egyéb módon sérülnek. Az állapot általában duzzanattal és merevséggel jár. A hüvelykujj ujjpercei súlyos sérülés esetén akár el is törhetnek, ami intenzív, mély, belső fájdalmat okoz.

 

A hüvelykujj túlzott használata – Akárcsak bármely más ízületet, a hüvelykujj ízületét is túl lehet terhelni. Ilyenkor az ízület érzékeny és fájdalmas, melegnek és bizsergőnek érezheti azt.

 

De Quervain tenosynovitis – Az állapot a csuklónak a hüvelykujj felé eső oldalán jelentkező gyulladása, amit leggyakrabban a hosszú ideig tartó videójáték használat okoz.

 

A hüvelykujj ujjbegy területén érzett fájdalom

 

A hüvelykujj ujjbegy fájdalmát okozhatja arthritis, carpalis alagút szindróma, de a lágyszövet (szalagok vagy inak) sérülése is az ujjbegyben A mindennapi tevékenységből adódó bőrgyulladások és vágások is járhatnak fájdalommal. 

 

Csukló és hüvelykujj fájdalom

 

A kiváltó ok lehet a De Quervain tenosynovitis, a carpalis alagút szindróma vagy ízületi gyulladás.

 

A hüvelykujj fájdalom diagnosztizálása

 

A hüvelykujj fájdalom hátterében álló megbetegedés a tünetek függvényében többféleképpen diagnosztizálható. Általános módjai a következők:

  • röntgen vizsgálat
  • EMG (idegvezetés sebességének vizsgálata)
  • ultrahang vizsgálat
  • MRI

 

Kezelés

 

Házi praktikák – Ha a lágyrész sérülése vagy az ízületek túlerőltetése miatt tapasztal fájdalmat, fontolja meg a hüvelykujj pihentetését. A fájdalmas területen alkalmazott jegelés enyhíti a fájdalmat és a duzzanatot.

 

Ha carpalis alagút szindrómáról van szó, a kéz pihentetése, tehermentesítése hozhat javulást.

 

A vénymentesen kapható, nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen, diclofenac vagy paracetamol csökkenthetik az ízületi fájdalmat.

 

Orvosi kezelés – Ha a házi praktikák nem működnek, forduljon orvoshoz! A kezelés a fájdalom okától függően lehet fizioterápia, szteroid ízületi injekció,  vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszer vagy műtét a sérült ín vagy ízület gyógyítására.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

 

Azonnal forduljon orvoshoz, ha úgy véli, hogy a hüvelykujj vagy csukló valamelyik csontja eltört. Ha nem tudja mozgatni a hüvelykujját, vagy ha sérülés után a duzzadtnak, deformáltnak tűnik, sürgősségi ellátásra van szüksége.

 

Ha az ízületi fájdalom korlátozza a mindennapi tevékenységekben, vagy az ízület mozgástartományának csökkenését, zsibbadást tapasztal, problémája van a tárgyak megszorításával vagy reggelente éles fájdalommal ébred, mielőbb keresse fel orvosát!

 

Forrás: www.healthline.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó