Rektális fájdalom

Főoldal / Egyéb / Rektális fájdalom
Gyakran izomgörcs vagy székrekedés eredményeképp jelentkezik.

Rektális fájdalom alatt a gasztrointesztinális (GI) traktus alsó szakaszán, azaz a végbélben vagy a végbélnyílásban jelentkező fájdalmat értjük. Noha ez a típusú fájdalom gyakori, a kiváltó ok csak ritkán súlyos. Gyakran izomgörcs vagy székrekedés eredményeképp jelentkezik.

 

Időnként a rektális fájdalmat olyan egyéb tünetek is kísérhetik, mint a viszketés, vérzés, váladékozás vagy szúró érzés. Cikkünkből megtudhatja, mi okozza ezeket a tüneteket és mikor kell orvoshoz fordulnia. Ne feledje: noha a kisebb sérülések otthon is kezelhetők, más körülmények antibiotikum vagy egyéb gyógyszeres kezelést igényelnek!

 

Lehetséges okai

 

1. Kisebb sérülés vagy más trauma – Sok esetben a végbél (rectum) vagy a végbélnyílás (anus) maszturbálás vagy szex közben történő anális játék során sérül, de egyéb fizikai aktivitás alatt történő különösen kemény esés vagy sérülés is okozhatja. A rektális fájdalom mellett a kisebb sérülés okozhat vérzést, duzzadást és székelési nehézséget is.

 

2. Szexuális úton terjedő betegség (STD) – Az STD-k a nemi szervekről a végbélre anális szex alatt terjednek. A rektális fájdalmat okozó STD-k a következők:
- gonorrhea
- chlamydia
- herpesz
- szifilisz
- HPV
             
A rektális fájdalom mellett az anális STD-k okozhatnak enyhe vérzést, viszketést, érzékenységet és váladékozást is.

 

hirdetések

 

3. Aranyér – Az aranyér a rektális fájdalom nagyon gyakori oka, mely élete során valamikor négy felnőttből hármat érint. A tünetek attól függően változhatnak, hogy hol helyezkedik el az aranyér. A belső aranyér a végbél belsejében alakul ki, de ha elég nagy, akkor onnan ki is türemkedhet. Az aranyér a rektális fájdalom mellett az alábbi panaszokat is okozhatja:
- viszketés vagy irritáció
- duzzanat az anus körül
- székelési nehézség
- ciszta-szerű dudor a végbélnyílás közelében

 

4. Anális repedések – Az anális repedések (fissurák) apró kis repedések a végbélnyílás bőrszövetében. A probléma meglehetősen gyakori, különösen csecsemőknél és szülést követően a nőknél. A repedések akkor alakulnak ki, mikor a kemény vagy túl nagy széklet felsérti a rectum érzékeny nyálkahártyáját, a gyógyulás pedig lassú, mivel bármilyen további székletürítés tovább irritálhatja és/vagy gyulladásba hozhatja a már sérült szövetet. A rektális fájdalom mellett az anális repedések az alábbi panaszokat is okozhatják:
- élénkvörös vér a székleten vagy a WC-papíron
- viszketés a végbélnyílás körül
- kis darab dudor vagy bőrdarab, amely a fissura közelében alakul ki

 

5. Izomgörcs (proctalgia fugax) – A proctalgia fugax olyan rektális fájdalom, amit a végbél izmainak izomgörcse okoz, és hasonló a Levator-szindróma által okozott fájdalomhoz. Az állapot kétszer annyi nőt érint, mint férfit, és általában 30-60 év között fordul elő. A proctalgia fugax a rektális fájdalom mellett az alábbi panaszokat is okozhatja:
- hirtelen, súlyos görcsök
- néhány másodperctől akár néhány percig is tartó görcsök

 

6. Végbélsipoly (anális fisztula) – A végbélnyílást olyan kis mirigyek veszik körül, melyek a bőr nedvesen és egészségesen tartásához olajokat termelnek. Amennyiben ezek közül a mirigyek közül az egyik eltömődik, annak ürege elfertőződhet. Az ilyen üregek majdnem felel alakul fisztulává, mikor a fertőzött mirigy és a végbélnyílás között kóros összeköttetés jön létre. A végbélsipoly az alábbi panaszokat is okozhatja:
- duzzanat a végbél és a végbélnyílás körül
- székelési nehézség
- véres vagy gennyes széklet
- láz

 

7. Perianális hematóma - A perianális hematómát külső aranyérnek is nevezik. Akkor jelentkezik, ha a végbélnyílás körüli szövetekben vérömleny keletkezik. A perianális hematóma az alábbi panaszokat is okozhatja:
- dudor a végbélnyílásnál
- véres széklet
- nehéz székletürítés
- ülés vagy gyaloglás nehézsége

 

8. Végbélfekély szindróma – Olyan állapot, amely a végbélben fekélyek kialakulásához vezet. A fekélyek olyan nyílt sebek, amelyek vérezhetnek vagy váladékozhatnak. Ma még nem világos, hogy mi okozza ezt a ritka betegséget, de a kutatók szerint a krónikus székrekedéshez kapcsolódik. A rektális fájdalom mellett az alábbi panaszokat okozhatja:
- székrekedés
- székletürítéskor vérzés
- vérzés vagy egyéb váladék
- telítettség- vagy nyomásérzés a medencében
- a bélmozgás szabályozásának képtelensége
- a végbélben lévő összes széklet kiürítésére való képtelenség érzése

 

9. Trombotizált aranyér – Az aranyér nagyon gyakori jelenség, amelyben időnként vérrög alakulhat ki – ez a trombózis. Ezt a külső vérrögöt tapintásra érzékeny, kemény csomónak érezheti, ami bár nem veszélyes, de nagyon fájdalmas lehet. A trombotizált aranyér az alábbi panaszokat is okozhatja:
- viszketés és irritáció a végbélnyílás körül
-  duzzanat vagy csomó a végbélnyílás körül
- vérzés székletürítéskor

 

10. Tenesmus – A Tenesmus görcsök által okozott rektális fájdalom, ami gyakran jár olyan gyulladásos bélbetegségekkel (IBD), mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Ugyanakkor azoknál is előfordulhat, akiknél nem diagnosztizáltak IBD-t. Ilyenkor általában a gasztrointesztinális traktus specifikus mozgása vagy motilitási zavara lehet a kiváltó ok. A leggyakoribb motilitási zavarok a székrekedés és a hasmenés. A rektális fájdalom mellett a tenesmus az alábbi panaszokat okozhatja:
- görcs a végbélben vagy annak közelében
- erős székelési inger, akár közvetlenül székletürítés után is
- erősebb feszítő érzés mellett kisebb mennyiségű széklet

 

11. Gyulladásos bélbetegség (IBD) – IBD alatt olyan bélrendszeri betegségeket értünk, melyek fájdalmat és vérzést okozhatnak az emésztőrendszereben, beleértve a végbélt is. A két leggyakoribb IBD a Crohn-betegség és a fekélyes colitis (UC). Az IBD tünetei nagymértékben függenek annak típusától, illetve a betegség állapotának javulásával vagy romlásával változhatnak is. Az IBD által okozott leggyakoribb panaszok a rektális fájdalom mellett az alábbiak:
- hasi fájdalom és görcsök
- véres széklet
- székrekedés
- hasmenés
- láz
- csökkent étvágy
- akaratlan fogyás

 

12. Proctitis – A proctitis gyulladást okoz a végbél nyálkahártyájában, s bár leginkább az IBD-ben szenvedő betegeket érinti, bárkinél előfordulhat. A szexuális úton terjedő betegségek és a sugárterápia is okozhat proctitist, ami a rektális fájdalom mellett az alábbi panaszokat is okozhatja:
- hasmenés
- teljesség vagy nyomásérzés a végbélben
- székelési inger, akár közvetlenül székletürítés után is
- vérzés vagy egyéb váladék

 

13. Perianális vagy perirektális tályog – A végbelet és a végbélnyílást mirigyek veszik körül, amelyekbe ha baktérium, széklet vagy egyéb idegen anyag kerül, elfertőződhetnek és gennyel telítődhetnek. Amennyiben a fertőzés rosszabbodik, a mirigy és a szomszédos szövet között egy kis alagút alakulhat ki és fisztula képződik. Az állapotok a rektális fájdalom mellett az alábbi panaszokat okozhatják:
- az anus körüli bőr pírja
- láz
- vérzés
- a végbélnyílás és a végbél duzzanata
- fájdalmas vizelés
- a vizelés indításának nehézsége

 

14. Széklet impaktáció – A széklet impaktáció gyakori probléma, mely rektális fájdalmat okozhat. A krónikus székrekedés gyakran vezet széklet impaktációhoz, ami a végbélben felhalmozódó, megkeményedett széklet. Noha az állapot sokkal gyakoribb az időseknél, bármely korosztályban előfordulhat. A rektális fájdalom mellett a következő panaszokat okozhatja:
- hasi fájdalom
- a has és végbél puffadása
- hányinger
- hányás

 

15. Rektális prolapszus – Az állapot akkor következik be, mikor a végbél záróképleteinek elgyengülése vagy más eltérés miatt megnő a hasűri nyomás és a végbél egy része kitüremkedik a végbélnyílásból. Az állapot ritka, és a 60 év körüli nőknél hatszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. A rektális prolapszus a fájdalom mellett az alábbi panaszokat okozhatja:
- végbélnyíláson kitüremkedő szövetek tömege
- széklet vagy egyéb váladék szabad ürülése a végbélnyílásból
- széklet inkontinencia
- székrekedés
- vérzés

 

16. Levator szindróma – Olyan állapot, mely a kismedencei izomzat izomgörcsei által fájdalmat okoz a végbélnyílásban és környékén. Bár a nőket nagyobb valószínűséggel érinti, férfiaknál is kialakulhat. A rektális fájdalom mellett az alábbi panaszokat okozhatja:
- fájdalom a has baloldalán
- hüvelyi fájdalom
- puffadás
- hólyagfájdalom
- vizelési fájdalom
- vizelet inkontinencia
- fájdalmas szex

 

Rákról van szó?

 

Ritkán. Az anális, vastagbél- és végbélrák szinte mindig fájdalommentes és szinte tünetmentes. A fájdalom vagy kellemetlen érzés első jeleit a beteg akkor tapasztalja, ha a daganat elég nagy ahhoz, hogy a szöveteket vagy egy szervet nyomjon.

 

A rektális rák leggyakoribb tünetei közé a végbélvérzés, viszketés és a végbélnyíláson érezhető dudor tartozik, ám ezek a tünetek olyan más állapotoknál is gyakoriak, mint az aranyér vagy a tályog.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

 

Az időszakos rektális fájdalom nem ad okot aggodalomra, ám ha az rendszeresen jelentkezik, keresse fel orvosát! Ugyancsak mielőbb forduljon orvoshoz, ha a rektális fájdalom nem múlik, erősödik, vagy kiterjed az egész alsó testre, illetve ha láz, hidegrázás, váladékozás vagy vérzés kíséri.
 

Forrás: www.healthline.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus