Fejbőr fájdalom - okok, kezelés

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / Fejbőr fájdalom - okok, kezelés
Fejbőr fájdalmat számos dolog okozhat a könnyen kezelhető korpásodástól egészen a fertőzésig.

A gyakori tünetek közé tartozik a szúró, égő vagy bizsergő érzés, valamint a hámló, viszkető bőr.

 

Cikkünkből megtudhatja, melyek a fejbőrfájdalom leggyakoribb lehetséges okai, illetve hogyan kezelhetőek azok.

 

A fejbőr fájdalmának gyakori okai a következők:

 

Bőrbetegségek – A dermatitis a bőr általános gyulladásával járó gyakori állapot. A tünetek közé tartozik a viszkető kiütés és a duzzadt bőr is, melyek mellé hólyagok, sebek (amik felül is fertőződhetnek), a bőr berepedezése, pikkelyesedése, illetve megvastagodása is társulhat. A tüneteket számos olyan mindennapi dologgal való érintkezés válthatja ki, mint például:

 

 • egyes fémek
 • egyes szappanok
 • egyes kozmetikumok
 • környezetszennyezés
 • szennyezett víz
 • egyes mosószerek
 • egyes hajápoló termékek

 

hirdetések

 

Fertőzések

 

A folliculitis, a furunculosis és a karbunculosis mind olyan hajhagyma fertőzések, melyek, a fejbőr érzékenységét okozhatják. Ezek a fertőzések fájdalmasak, érzékenyek, vagy érintésre melegek. Gyakran érintik a tarkót, a fejbőr hátsó felét és a hónaljat. Ezekből a bőrelváltozásokból genny ürülhet.

 

A fejbőr gombás fertőzései, mint például a tinea capitis és a tinea versicolor a gyerekeknél a leggyakoribbak, és hajhullást okozhatnak.

 

Parazitafertőzések

 

Ami korpának tűnik, az előfordulhat, hogy tetű. Ha viszketést vagy olyan vörös dudorokat tapasztal, melyek kérgesednek vagy szivárognak, azonnal forduljon orvoshoz. A tetvek nagyon fertőzőek és akár 30 napig is elélhetnek a fejbőrön vagy a testen. A tetvek tojásai még tovább élhetnek.

 

Fejfájás

 

A tenziós fejfájás is okozhat fejbőr fájdalmat. A stressz, depresszió és szorongás súlyosbíthatja a tüneteket, merevebbé téve az izmokat.

 

Arterirtis temporalis

 

A temporális artéria egy olyan artéria, ami a fej oldalán, a fül előtt fut. Az arteritis temporalis egy olyan állapot, melyben a temporális artéria gyulladt és érintésre nagyon érzékeny. A betegséghez kapcsolódó tünetek közé tartozik az állkapocs fájdalom, a fejfájás és a látászavar is.

 

A betegség leginkább a felnőtteket érinti, különösen azokat, akik a polimilgia rheumatica nevű állapottól szenvednek.

 

Egyéb okok

 

A fejbőr fájdalmát az alábbiak is okozhatják:

 

 • leégés
 • hideg
 • szél

 

Ezt a fájdalmat a hajhullás is ronthatja vagy kiválthatja. Nők esetében a menstruációs ciklushoz kapcsolódó hormonok szintén hozzájárulhatnak a fejbőr fájdalmához.

 

Kockázati tényezők

 

A veleszületetten zsíros vagy száraz fejbőrűek hajlamosabbak a fejbőr fájdalmára, és a test más területein is érzékeny lehet a bőrük. Ezek a tünetek nagyobb valószínűséggel jelentkeznek az alábbi körülmények között:

 

 • stressz
 • szorongás
 • depresszió
 • változó éghajlatú vagy hideg hőmérsékleten való élés
 • allergia
 • asztma

 

Hogyan kezelhető a fejbőr fájdalma?

 

A kezelés az okok és tünetek függvényében változnak. A speciális samponok segítenek a viszketés és a fejbőr hámlásának enyhítésében.

 

Cserélje le samponját, óvatosabban öblítse és kefélje a haját. Az ibuprofen és egyéb hasonló, vénymentesen kapható gyógyszerek segítenek az érzékenységet okozó gyulladás vagy fejfájás enyhítésében.

 

Bizonyos illóolajok, mint például a rozmaring vagy levendula segítenek a fejbőr fájdalmat okozó sebek gyógyításában, azonban a hígítatlan illóolaj alkalmazása csak tovább ronthat a tüneteken, ezért előbb hígítsa azt! Ehhez 4-6 csepp illóolajat keverjen össze valamilyen hordozóolajjal. Az mandulaolaj kiváló a hajra is.

 

A fejbőrön történő alkalmazás előtt ellenőrizze a keveréket egy kisebb bőrfelületen, például az alkarján. Várjon 24 órát, hogy kiderüljön, van-e valamilyen bőrreakció, s ha nem tapasztal ilyesmit, akkor nyugodtan használhatja a keveréket a fejbőrön is.

 

Óvatosan masszírozza a keveréket a fejbőrbe, hagyja 15-20 percig állni, majd kímélő samponnal mossa le.

 

Ha a tünetek súlyosak, orvoshoz kell fordulni, aki gyógyszert és/vagy speciális sampont ír fel. Ha ez sem segít, dermatológus szakorvoshoz irányítja.

 

Noha egyesek fejbőre eleve érzékenyebb, a háttérben meghúzódó egészségügyi állapot is okozhatja a tüneteket. Amennyiben a tünetei súlyosak, és hosszú ideig fennállnak, forduljon orvoshoz! A tünetektől függően az állapot néhány napon vagy héten belül megszüntethető.

 

Forrás:www.healthline.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus