Szeméremcsont fájdalom

Főoldal / Intim zóna / Szeméremcsont fájdalom
Mi okozhatja a szeméremcsont fájdalmát várandósság alatt.

A szeméremcsont, másnéven a symphisis pubis a csontos medence elülső és alsó részén található a has és a lábszár között. A fájdalma akkor következik be, amikor a szalagok amelyek a medence csontjait megtartják a terhesség okozta teher miatt megnyúlnak. Ez pedig a fájdalom mellett instabillá is teszi a medencét. A szeméremcsont fájdalom egyéb elnevezése a Symphysis Pubis Dysfunction (SPD).

 

Milyen gyakori az SPD a várandósság alatt?

 

A diagnosztizált SPD előfordulási gyakorisága 300 terhességben körülbelül 1, bár egyes szakértők szerint az összes terhes nők 25%-a tapasztalhat SPD-t (bár nem mindegyiknél diagnosztizálták).

 

Melyek az SPD tünetei?

 

A leggyakoribb tünetek a nehézkes gyaloglás, olyan érzés mintha a medencéje szétszakadna.  A fájdalom a szeméremcsontra összpontosul, de sok nőnél a combok és a gát felé is kisugárzik.
A fájdalom súlyosbodhat, ha sétál, és súlyt hordozó tevékenységet végez, különösen azokat, amelyek magukban foglalják az egyik láb emelését, mint a lépcsőzés, öltözködés, be- és kijutás az autóban, vagy akár az ágyban történő megfordulás.

 

hirdetések

 

Mi okozza a szeméremcsont fájdalmát?

 

A relaxin hozzájárulhat a kismedence statikai változásaihoz a terhesség 40 hete alatt és szerepe a zavartalan szülés előkészítésében elvitathatatlan. Normál esetben a relaxin fokozott termelődése szülés előtt indul meg, néha azonban hamarabb, ami hamarabb lazítja el a szalagokat, mint ahogy kellene és fájdalmat is okoz.

 

Mit lehet tenni a szeméremcsont fájdalma ellen?

 

Van néhány dolog, amellyel megkönnyítheti a kényelmetlenséget, ha e terhességi tünetben szenved.

 

  • Viseljen medencés támasztékszíjat. Ez a termék könnyen elérhető az internet segítségével és nagyban segítik a medence csontjainak egyben tartását.
  • Tanulja meg és alkalmazza a Kegel gyakorlatsort. A rendszeres gyakorlat a medence izmainak erősítését segíti elő.
  • Kerülje a fájdalmat okozó testhelyzeteket. Ülve öltözködjön, kerülje a nehéz emelő és toló mozgásokat.
  • Kérjen fájdalomcsillapítást. Ha a fájdalom súlyos, kérdezze meg orvosát a fájdalomcsillapítókról.

 

Forrás: www.whattoexpect.com
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász