Neuropátiás fájdalom

Főoldal / Egyéb / Neuropátiás fájdalom
Milyen okai lehetnek a neuropátiás fájdalomnak?

A neuropátiás fájdalomnak számos oka van. A legjobb, és leghatásosabb az ok kezelése, amennyiben ez nem lehetséges, akkor tüneti kezelést kell végezni. Igazából a fájdalomcsillapítók alig enyhítik az idegi eredetű fájdalmakat - ez kicsit furcsa -,  vannak kitűnő gyógyszerek, amik segíthetnek, de ezeket sokszor nem is írják fel a kollégák. A leggyakoribb hiba, hogy a neuropátiás fájdalmat helytelenül szteroid gyulladás gátlókkal kezelik, de (NSAID-ok) erre hatástalanok, és súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

 

Mit gondol a kapszaicines tapasz hatékonyságáról?

 

A kapszaicines tapasz - a diabéteszes neuropátiás fájdalom kezelésére szolgál elsősorban -elméletben jól működik, sajnos a gyakorlatban kevésbé. Kipróbáltuk, kaptunk ingyenes mintát. Forgalomban van, korlátozott számban elérhető, csakhogy egyetlen tapasz ára mintegy 70 ezer forint! Nem biztos, hogy elegendő egy tapasz, és mivel bizonytalan a hatása, vagyis egyénenként változó, és borsos az ára, nem lenne etikus csodaszerként beszélni róla, amit bárki képes lenne megvenni. Egyébként csak receptre felírva lehet hozzájutni, csakis erre kiképzett szakemberek helyezhetik fel a steril, száraz bőrfelületre.

hirdetések

A kapszaicin tapasz a paprikában lévő, annak erősségét adó kapszaicin tartalmú kenőcs már 30 évvel ezelőtt is szerepelt a hazai gyógyszer listán, de akkor a használatát nem ajánlották a szakorvosok a neuropátiás panaszokkal küzdő betegek számára.

 

A krónikus fájdalommal élők lelkét is alaposan megviseli az állapotuk. Célszerűnek tekinti pszichológus vagy pszichiáter bevonását a terápiába?

 

Nagyon gyakran igénybe kell venni pszichológus, pszichiáter segítségét is, ami teljesen természetes, és üdvözítő. A hipnózishoz értő kollégák segítségét is ajánlom, csakhogy a társadalombiztosító által finanszírozott  ellátások közt, az alternatív gyógymódokból szinte semmi nincs a „listán”. Pszichiáterhez, pszichológushoz a központi, ingyenes ellátó rendszeren keresztül is el lehet jutni. A magánorvosok vélhetően több időt tudnak a betegükre szánni, de ezzel a lehetőséggel csak azok tudnak élni, akiknek az anyagi helyzete ezt lehetővé teszi

 

Forrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértők: Dr. Oláh István neurológus, Dr. Embey-Isztin Dezső, aneszteziológus szakorvos