Súlyemeléskor jelentkező herefájdalom

Főoldal / Egyéb / Súlyemeléskor jelentkező herefájdalom
A herék fájdalmát, amit a súlyemelés eredményeként tapasztal, valószínűleg lágyéksérv okozza. A nehéz súlyok emelése az hasfali izomzat és kötőszövet alsó területének gyengülését okozhatja, mely következtében a zsír vagy a belek egy része a lágyéki gyűrűből a herezacskóba ereszkedhet. Ezek nyomást gyakorolnak a herékre, herefájdalmat okozva.

Tünetek

A lágyéksérvhez kapcsolódó fájdalmat gyakran írják le, mint égető, fájó kellemetlenséget a sérv eredetén belül, ami ebben az esetben a heréket jelenti. A herefájdalom mellett nem ritka, hogy húzó, tompa fájdalom jelentkezik a lágyékban, emellett a herezacskó enyhe duzzanatát, megnövekedettségét tapasztalhatja.

hirdetések

Szövődmények

A lágyéksérv egyik súlyos szövődménye, különösen azoknál, amelyek leszállnak a herezacskóba, a kizáródás. Mikor a sérv beragad, rászorul a belekre, és kezdi elszorítani azt. Ez a szövetek vérellátási zavarát okozza, amit azonnal kezelni kell. Kizáródott sérv esetén súlyosbodhat a here fájdalma, láz és szapora szívverés jelentkezhet.

Kezelés

A lágyéksérv kezelése jellemzően annak súlyosságától függ. Előfordulhat, hogy orvosa először megpróbálja a sérvet a megfelelő pozícióba visszamasszírozni, amennyiben ez nem sikerül, előfordulhat, hogy műtétre lesz szüksége ahhoz, hogy helyrehozza az állapotát. A sebészei beavatkozás során a kiemelkedést az eredeti helyére teszik vissza, majd a területet hálóval megerősítik.

Megelőzés

Súlyemelés esetén a sérv megelőzésének leghatékonyabb módja, ha hozzászokik, hogy a megfelelő módon, és az aktuális erejének megfelelő mennyiségű súlyt emeljen. Amikor az alsó testére dolgozik, mindig a térdét hajlítsa, sose emeljen súlyt derékból, mert az megerőlteti és gyengíti a hasfalat. Győződjön meg róla, hogy a súlyt megfelelően oszlatja el a lábain, mielőtt nehezebbet emelne! Ha nagyobb súlyt akar emelni, mint amit az erőnléte megenged, az megerőlteti a törzs hasi részét és gyengíti a hasfalat.


(Cs.K., Forrás: livestrong, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)