A térdfájdalom három tipikus esete

Főoldal / Izom, ízület / A térdfájdalom három tipikus esete
Fáj a térde lépcsőzés közben? Elesett? Esetleg tünetei a kor előrehaladtával jelentkeznek? Cikkünkből megtudhatja, mi állhat e három esetben a térdpanaszok hátterében.

Térdfájdalom lépcsőzés közben


Térdfájás gyakran jelentkezik lépcsőn vagy lejtőn való közlekedéskor. A térdfájdalom oka ilyen esetben lehet túlterhelés vagy a térdkalács alatt elhelyezkedő patella-ín elhasználódása (patellacsúcs szindróma). A térdkalácsot a sípcsonttal összekötő patella-ín túlterheléséből adódó fájdalom a térd elülső oldalán, a térdkalács alatt jelentkezhet. Többnyire az ugró sportokat űző atléták körében fordul elő ilyen sérülés, ezért ugrótérdnek is nevezik. Fizioterápiával és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel a tünetek megszüntethetők.

hirdetések

A lépcsőzéskor jelentkező térdfájásnak egyéb okai is lehetnek:

Térdfájdalom elesést követően


Ha a térdfájás elesést (pl. baleset következtében vagy sportolás közben) követően lép fel, minden esetben orvoshoz kell fordulni, hogy a súlyos sérülés kizárható legyen. Különösen, ha a térd ki is fordult, mivel ilyen esetben valószínűsíthető a meniscus-sérülés vagy keresztszalag-szakadás.


Keresztszalag-szakadás esetén a duzzanat és fájdalom mellett a térdízület instabilitása is jellemző. Amennyiben a meniszkusz(ok) sérült(ek) meg, a térdízület mozgathatósága korlátozódik vagy teljesen blokkolt, és erős fájdalom jellemző. Idős korban meniscus-sérülés olyan hétköznapi tevékenység közben is kialakulhat, amilyen például a guggolás, mivel a szövetek rugalmassága jelentősen csökken.


Sportsérülés vagy közlekedési baleset következtében az ízületi porc is károsodhat. Egy erős ütés hatására a porcból kis darabkák pattanhatnak le, sőt nagyobb darabok is leválhatnak. Kisebb porcsérülések tartós hibás terhelés miatt is kialakulhatnak. A hibás terhelés hosszú távon súlyos mértékű porckopáshoz vezethet.


A kor előrehaladtával jelentkező térdfájás


Az idősebb korban jelentkező térdfájást, éppúgy, ahogy fiataloknál is, sérülés vagy hibás terhelés is okozhatja. A panaszok hátterében azonban gyakran húzódnak meg kopásos elváltozások. Artrózis esetén a térdízületi porckopás miatt fájdalom a térd mozgatása és terhelése során jelentkezik. Az éjszakai térdfájás is a porckopás tipikus jele. A fájdalmat az okozza, hogy az ízületben találkozó csontok végét borító porc hiánya miatt a csontfelszínek közvetlenül egymáshoz dörzsölődnek.


Artrózishoz a kor előrehaladtával kialakuló ízületi kopás mellett tartós túlterhelés, korábbi sérülések és ízületi gyulladás (amilyen pl. a reuma) is vezethet.


(B. M., szakfordító; Forrás: Gesundheit.de)