7 meglepő, pikkelysömört kiváltó tényező

Főoldal / Egyéb / 7 meglepő, pikkelysömört kiváltó tényező
Egy kisebb vágás, az időjárás változás vagy egy stresszes nap is okozhat tünetet a legtöbbünknél, de azok számára, akik pikkelysömörben (psoriasis) szenvednek, viszkető, égő bőrkiütés képében jelentkező fellángolást, rosszabbodást okozhat. A psoriasist kiváltó okok egyénenként változhatnak, ezért ha ismeri az alábbi, szokatlan kiváltó tényezőket, illetve, hogy hogyan kerülje el azokat, sokat segíthet az állapota kezelésében.

1. Stressz

stressz nem csak fejfájást okoz, de az egyik leggyakoribb oka a pikkelysömör fellángolásoknak is. Stresszes körülmények között a psoriasis betegek szervezetének kortizol szintje (stresszhormon) jelentősen megemelkedik és súlyosbítja a pikkelysömörös állapotot – ezt támasztja alá a British Journal of Dermatology-ban megjelent tanulmány is. Minél nagyobb stressznek van kitéve a beteg, annál valószínűbb és súlyosabb a pikkelysömör fellángolása.

2. Fertőzés

Psoriasisos betegek esetén sokszor leginkább a saját egészségi állapot okoz rosszabbodást. Ha a pikkelysömörrel küzdő szervezetnek – mely egyébként is egy gyulladásos állapot – még a megfázás, influenza vagy egyéb fertőzés leküzdésével is meg kell birkóznia, az nagy valószínűséggel vezet a psoriasis kiújulásához, fellángolásához.

hirdetések

3. Szélsőséges hőmérsékleti hatások

Sok psoriasisos beteg számára az időjárás a pikkelysömörös tünetek kiváltója vagy akár megakadályozója lehet. A hideg, téli időjárás gyakran okoz fellángolásokat, míg a napos, párás klíma segít a tünetek csillapodásában.


Nem csak az időjárás, hanem bármilyen szélsőséges hőmérséklet irritálhatja a bőrt, így akár egy forró zuhany is kiválthatja a tüneteket. Ezért a betegek számára tanácsos a szélsőséges hőmérsékleti körülmények kerülése, amennyire csak lehet.

4. Alkohol

Egyes betegeknél a sör, bor, vagy a tömény szeszes italok váltják ki a betegség tüneteinek fellángolását. Természetesen ennek súlyossága az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, és egyéni érzékenységtől is függ. A pikkelysömörben szenvedő nők számára a sörfogyasztás különösen növeli a kockázatot.

5. Étrend

Betegenként változik, hogy az étrend milyen hatással van a pikkelysömörre, ám úgy tűnik, hogy a cukor és a zsíros élelmiszerek fogyasztása növeli a kockázatot. Ha csak lehet, fogyasszon egészséges omega-3 zsírokat, illetve kerülje a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére!

6. Gyógyszerek

Az egyéb betegségek gyógyítását szolgáló gyógyszerek is válthatnak ki psoriasisos tüneteket. A pikkelysömört leginkább súlyosbító készítmények közé tartozik a lítium, melyet pszichiátriai betegségekre alkalmaznak, a malária ellni gyógyszerek (kvinakrin, klorokin és hidroxi-klorokin), valamint propranolol, melyet a magas vérnyomás kezelésére használnak, a szívbetegségekre alkalmazott kinidin és a gyulladáscsökkentő indometacin is.


Amennyiben aggódik amiatt, hogy a gyógyszere befolyásolja a pikkelysömörét, beszéljen orvosával!

7. Bőrsérülések

A bőr Koebner jelenség néven ismert sérülése vagy traumája – mint például vágás, égés, rovarcsípés vagy tetoválás – kiválthatja a psoriasis fellángolását.


(CS.K., Forrás: everydayhealth, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)