Jeges borogatással a hátfájdalom enyhítésére

Főoldal / Fájdalomcsillapítás / Jeges borogatással a hátfájdalom enyhítésére
A hideg borogatás, vagy a jeges - egy adag jég műanyag zacskóba helyezése, majd törülközőbe tekerése - az egyik leghatékonyabb fájdalomcsillapító kezelés.

A jeges vagy hideg borogatást legfeljebb 20 percig lehet alkalmazni, de naponta többször, akár 8-10 alkalommal is megismételhető.

A jeges és hideg borogatás típusai

Számos típusa létezik a jeges borogatásnak, amivel a derékfájdalom enyhíthető. Mind egyformán hatékony, a beteg pedig kiválaszthatja, melyiket preferálja a személyes kényelme és költségvetése alapján.

 

Újrahasználható jeges borogatás – Ezek a géllel töltött tasakok a gyógyszertárakban és a nagyobb drogériákban is beszerezhetők, a fagyasztóban tárolva bármikor bevetésre készen állnak, használat után pedig újra fagyaszthatók.

 

Házi jeges borogatás – Egy adag jég zacskóba helyezésével akár házi jeges borogatás is készíthető. Javasolt egy kis vizet is tenni hozzá, így az egész puhább, kevésbé darabos lesz. A jéggel teli zacskót csavarja egy törölközőbe mielőtt a fájdalmas területen alkalmazná, hogy elkerülje a bőrsérülést!

 

Alternatív lehetőségek közé tartozik a:

  • fagyasztott törölköző: Ehhez egy összehajtogatott, nedves törölközőt tegyen egy műanyag zacskóba, majd tegye azt a fagyasztóba 10-20 percre. Ezután vegye ki a törölközőt a zacskóból, és helyezze az érintett területre.
  • szivacs: Tegyen egy nedves szivacsot a fagyasztóba! Miután megfagyott, tegye egy műanyag zacskóba, majd csavarja azt egy zokniba vagy törölközőbe mielőtt a fájó hátán alkalmazná!
  • rizs: Töltsön fel egy zoknit rizzsel és tegye azt a fagyasztóba! A rizs ugyanolyan hideg lesz, mint a jég, csak nem olvad meg!
  • házi gél: Töltsön meg egy zacskót valamilyen gél állagú szerrel (pl. mosogatószer), majd tegye a fagyasztóba!
  • fagyasztott borsó: Ha sürgősen jeges borogatásra van szüksége, vegyen ki a fagyasztóból egy adag fagyasztott borsót vagy más zöldséget, tekerje egy törölközőbe és helyezze a fájó területre!

Biztonsági óvintézkedések

  • Ahhoz, hogy elkerülje a jég által okozott „égési” sérülést, ne használja a jeges borogatást 20 percnél tovább, és ne aludjon el a jeges borogatáson feküdve!
  • Soha ne tegye a jeget közvetlenül a bőrre! Alkalmazzon a bőr és a jég között egy réteget, például egy törölközőt!
  • Kerülje a jeges borogatás alkalmazását bizonyos betegségek esetén! Ide tartozik a reumatoid arthritisz, a Raynaud-szidróma, a hideg allergiás állapotok, a bénulás vagy az érzékelési probléma.
  • A jeges masszázs vagy a jeges borogatás a hátsérülést vagy hátizmok húzódását követő 48 órában a leghasznosabb. Ezután a kezdeti szakasz után a hőterápia valószínűleg kedvezőbb gyógyulási folyamatokat indít el.
  • Egyes számára a hideg és meleg borogatás váltogatása nyújtja a legnagyobb enyhülést.

(Cs.K., ForráS. Spine-health)