Hidegben fájó, zsibbadó ujjak - A Raynaud-jelenség

Főoldal / Egyéb / Hidegben fájó, zsibbadó ujjak - A Raynaud-jelenség
A kéz- és lábujjakat tápláló vérerek hideg vagy érzelmi stressz hatására összehúzódnak. A Raynaud jelenség egy olyan állapot, amelyben – elsősorban a végtagokban – zavart a véráramlás.
A kezekből és lábakból átirányított véráramlás a test melegen tartására az extrém hidegre adott teljesen normális reakció. Ugyanakkor a Raynaud-jelenség esetében a szervezet már viszonylag kismértékű hideg (pl. egy pohár jeges ital tartása vagy légkondicionált szobában tartózkodás) hatására is csökkenti a kéz- és lábujjak véráramlását.
 
Leggyakrabban a kéz- és láb ujjai, a karok, a láb, az ajkak  érintettek a betegségben, mely hatására azok fájdalmasan hideggé válhatnak, bizseregnek, zsibbadnak, fehér vagy kékes árnyalatúvá válnak. Ugyanezt a hatást válthatja ki az érzelmi stressz vagy az izgalom is.

Elsődleges vagy másodlagos Raynaud-szindróma?

Az elsődleges Raynaud-szindróma bármely életkorban előfordulhat, de általában 30 éves kor előtt jelentkezik. Gyakoribb azoknál, akik hideg éghajlaton élnek, illetve nagyobb valószínűséggel jelentkezik nőknél.
 
A másodlagos Raynaud-jelenség kisebb gyakorisággal fodul elő, mint az elsődleges, ám általában bonyolultabb és súlyosabb. Olyan más betegségekkel fordul elő, mint a lupus vagy szkleroderma, de kapcsolódhat bizonyos gyógyszerekhez, például kemoterápiás szerekhez, illetve vibrációs ártalmat okozó szerszámok (pl. légkalapács) használatához.

A Raynaud-szindróma kialakulásának okai

Az elsődleges Raynaud-szindróma kialakulásának oka ismeretlen, a triggerek közé a hideg és az érzelmi stressz tartozik.
 
A másodlagos Raynaud-szindrómának számos oka lehet. Ezek közé tartozik a véredényekben, illetve a test véráramlásának szabályozásában beálló változások – ezek más betegséggel együtt jelentkeznek. Szkleroderma esetén például a bőr és ujjak véredényei beszűkülnek a véredény falának hegesedése miatt.

A Raynaud-szindróma tünetei

  • Hidegre való extrém érzékenység, illetve ha a test az érzelmi stresszre úgy reagál, mint a hidegre. 
  • A bőr színének megváltozása. Az ujjak, lábujjak és néha a fülek, ajkak és az orr fehérré válik a véráramlás hiánya miatt. A szövetekben maradt vér elveszti oxigéntartalmát és az érintett terület kékké változik. Mikor a friss, oxigéndús vér visszatér a területre, az élénkvörössé válik. 
  • Fázás, fájdalom, zsibbadás. Az oxigéndús vér hiánya miatt az ujjak zsibbadnak, érzéketlenné válnak, mely érzés leginkább úgy jellemezhető, mintha az ujjak aludnának. 
  • Melegség, bizsergés, lüktetés. A vér gyors visszaáramlása okozza ezeket az érzéseket. 
  • Fekélyek, üszkösödés. Azoknál, akiknél a betegség súlyos és diagnosztizálatlan, illetve az epizódok hosszabb ideig tartanak, fájdalmas, lassan gyógyuló sebek alakulhatnak ki az ujjvégeken. Ritka esetben a szövetek hosszú távú oxigénhiánya üszkösödéshez vezethet.

Hogyan diagnosztizálható a probléma?

Az orvos a kórtörténetből, a rohamok leírásából és fizikális vizsgálat segítségével állapítja meg a Raynaud-szindrómát.  A primer és szekunder Raynaud megkülönböztetésére speciális vizsgálat lehet szükséges.

A Raynaud-szindróma kezelése

A kezelés célja az epizódok elkerülése, illetve annak megakadályozása, hogy azok a beteget a mindennapi tevékenységek elvégzésében akadályozzák. A másodlagos Raynaud-szindróma esetén a cél a háttérben meghúzódó betegség kezelése, a fekélyek és szöveti károsodás kialakulásának megakadályozása.
 
A legtöbb beteg számára a gyógyszer nélküli konzervatív terápia elegendő a fájdalmas epizódok kontrollálására, súlyosabb esetben viszont a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen. Ilyenkor általában a magas vérnyomás és a koszorúér betegségek okozta mellkasi fájdalmak kezelésére szolgáló gyógyszereket használnak, melyek hatékonynak tűnnek a Raynaud kezelésére. A legnépszerűbbek a kalcium-csatorna blokkolók, melyek közül néhány a kéz- és lábujjak fekélyeinek gyógyítására is alkalmas. A vérereket tágító, úgynevezett alfa-receptor blokkolókat is gyakran használják a betegségre, akárcsak a nem-specifikus értágítókat a fekélyekre.
 
Súlyos esetben, amikor a szervezet nem reagál a gyógyszerekre, és szövetkárosodás veszélye áll fenn, az orvos műtétet javasolhat, mely során az erek szűkülését szabályozó idegeket műtik, vagy az ereket tágítják.

Sokat segíthetnek a házi praktikák

Bizonyos dolgok betartásával megelőzheti, illetve lerövidítheti a fájdalmas epizódokat. 
  • Tartsa szárazon! Az izzadság, mely a bőrt hűti, kiválthatja a fájdalmas epizódot. Viseljen zoknit, kesztyűt, hosszú fehérneműt és olyan sportruházatot, mely elvezeti a nedvességet a bőrről. Figyeljen oda arra, hogy a haja és bőre száraz legyen, mielőtt kilép az edzőteremből.
  • Figyeljen a hőmérsékletre! Kerülje a szélsőséges hőmérséklet különbségeket. Melegítse a kezeit vagy lábait meleg, de nem forró vízzel. Ha hideg időben a szabadban kell tartózkodnia, legyen Önnél zsebbe helyezhető, kézmelegítő párna. Tartsa a szobát melegen, illetve gyakran dörzsölje össze a kezeit, ha úgy érzi, azok vérkeringése nem megfelelő.
  • Csökkentse a stresszt! Egyes betegek számára az érzelmi stressz, hőmérséklet csökkenés nélkül is kiválthatja a fájdalmat. A meditálás, jóga vagy a mély légzés mind nagyon jó stressz-kezelő módszerek. 
  • Szokjon le a dohányzásról! A dohányzás tovább szűkíti a vérereket és súlyosbítja a Raynaud-szindrómát.
 
(Cs.K., Forrás: Arthritis Foundation, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)