Házi praktikák az orrban lévő sebek gyógyítására

Főoldal / Egyéb / Házi praktikák az orrban lévő sebek gyógyítására
Azokat, akik megfázástól szenvednek, gyakran kínozzák a gyakori orrfújás eredményeként az orrban jelentkező sebek is. Ezek egyfajta gyulladások, melyeket bakteriális fertőzés vagy az orrjárat vékony nyálkahártyájának irritációja okoz. A fájdalom azonban bizonyos házi praktikákkal enyhíthető.

Az orrsebek okai

 • megfázástól vagy influenzától szenved
 • a szeles idő súlyosbítja a megfázást és orrsebet okozhat
 • a száraz téli hónapok hatására gyakrabban jelentkezhetnek
 • a meggyengült immunrendszerrel rendelkezők nagyobb valószínűséggel szenvednek tőle

hirdetések

Mikor jelentkeznek a tünetek?

 • megfázás, orrdugulás esetén
 • gyakori orrfújáskor, mely következtében az orrnyálkahártya irritált vagy gyulladt lesz
 • ha herpesz vírussal fertőzött személlyel kerül kapcsolatba
 • amikor kiszárad a belső orrnyálkahártya, különösen a téli hónapokban

Házi praktikák a kezelésre

Szedjen C-vitamint!

A C-vitaminról közismert, hogy segít a megfázás megelőzésében, illetve gyógyításában. Noha nem tudja megakadályozni a kialakulóban lévő megfázást, de bevitele erősíti az immunrendszert. Különböző formában juthat hozzá: tabletta, olaj, friss gyümölcslé vagy C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztásával.

 

A-és D-vitamin tartalmú kenőcs

Az A- és D-vitaminról ismert, hogy segítenek különböző bőrbetegségeken, így az orrsebre is hasznos. Az ilyen jellegű krémek segítenek elpusztítani a káros baktériumokat és csökkenteni a bőrbetegségeket. Biztonságos és hatékony gyógymódok, melyeket otthon is nyugodtan használhat, mivel semmilyen mellékhatásuk nincs.

 

Orrcsepp, spray

Az orrjáratok öblítése hatékony megoldás lehet. Léteznek külön erre a célra kapható gyógyszeres orrcseppek, spray-k. Ezek alkalmazása az arcüreggyulladásban szenvedők számára is hasznos lehet, emellett csökkentik az orrjáratok gyulladását, hidratálják a szöveteket és gyógyítják a vérző sebeket.

 

Sós orröblítés

Bár ez jól ismert házi praktika azok számára, akik orrdugulástól szenvednek, ugyanilyen hatékony lehet a sebek enyhítésére is. Ehhez meleg, sós vizet kell kis mennyiségben az egyik orrnyílásba juttatni, majd ha azon áthaladt, a másikon is. Az eljárás nem csak tisztítja az orrjáratot, de enyhe fertőtlenítőként is hat.

 

Fogyasszon sok folyadékot

Igyon sok vizet napközben! A gyömbér és kardamom tea, melyekről ismert, hogy gyógyítják a megfázást, szintén jó szolgálatot tehetnek. Fogyasszon húslevest, mely megfelelő mennyiségű tápanyaggal és proteinnel látja el a szervezetet, és segít felvenni a harcot a megfázással.

 

Meleg zuhany

A fürdési idő is segíthet az orrjáratok tisztításában. Az illóolajos meleg vizes fürdő elősegíti az orrjáratok tisztítását, ezért is ajánlott azoknak, akik szinuszitiszben vagy orrdugulásban szenvednek. Fürdés előtt masszírozza be magát olívaolajjal, ez fokozza a véráramlást, segíti oldani a mellkasban és az orrjáratban a lerakódott nyálkát.

 

Fertőtlenítő gél, vazelin

Az ilyen jellegű anyagok seben történő használata megakadályozhatja, hogy a seb kiszáradjon és fájdalmassá váljon. Javasolt, hogy használatuk meleg, párás fürdő után történjen. Ilyenkor az orr szövetei nedvesek és tiszták, így a gél használata megvédi azt a kiszáradástól és fájdalmassá válásról.

 

Lizinben gazdag élelmiszerek

Fogyasszon lizinben gazdag élelmiszereket, mint például halat, babot, sajtot, zöldségeket –, melyek segítenek a fertőzések leküzdésében.

 

Probiotikus élelmiszerek

Fogyasszon olyan ételeket, mint a joghurt, sajt, túró. Ezek segítik az egészséges bélbaktériumok növekedését és a hideg, valamint a bakteriális fertőzések leküzdését.

 

Kerülendő élelmiszerek

Kerülje a zab, mogyorófélék, csokoládé, fehér lisztben gazdag élelmiszerek fogyasztását! Ezek arginint tartalmaznak, melyek súlyosbíthatják a megfázás vagy influenza-szerű tüneteket.

 

Kerülje az érintkezést herpeszvírusos egyénekkel!

Mivel az orrsebek lehetnek vírusos vagy bakteriális eredetűek, fontos megállapítani a fertőzés eredetét. Amennyiben a fertőzést herpesz vírus okozta, fontos, hogy a fertőzött személytől távol maradjon. Az ilyen vírusok nagyon fertőzőek. Ha csak lehet, használjon kézfertőtlenítő gélt, ha nem tud távol maradni a fertőző személytől!

 

Erősítse az immunrendszerét!

Az immunrendszert belülről kell erősíteni, hogy megakadályozza a megfázást és az influenza-szerű fertőzéseket! Az immunrendszert többek között erősítik az egészséges étkezési szokások, a stressz csökkentése és a rendszeres testmozgás is.

 

Az egészséges étkezési szokások nem csak az egészséges ételről szólnak, hanem annak adagjáról, a fogyasztás idejéről is. Fontos, hogy figyeljen a megfelelő reggelire, amit könnyű tízórai követ, az ebéd utáni könnyű snack-re és a kora este elfogyasztott kímélő vacsorára. Nem csak az élelmiszerek tápanyagtartalmára kell odafigyelnie, hanem arra is, hogy megfelelő időközönként fogyassza azokat.

 

Rendszeres testmozgás

Lehet, hogy csodálkozik, hogyan van összefüggésben a testmozgás az orrsebekkel, de a sportnak számos előnye van:

 • fokozza a vérkeringést
 • tisztítja az orrjáratokat
 • erősíti az immunrendszert

Stressz csökkentése

Stressz hatására az immunrendszert gyengítő hormonok termelődnek. Figyeljen arra, hogy legalább 7 órát aludjon, legyen ideje a kikapcsolódásra! Ha sikerül a stresszt, kimerültséget csökkentenie, csökken a megfázás és fertőzések veszélye is.

 

(Cs.K. - myhealthtips.in)