Lágyéktáji fájdalom

Főoldal / Egyéb / Lágyéktáji fájdalom
A hirtelen fellépő (akut) vagy hosszabb ideje fennálló (krónikus) lágyéktáji (inguinális) fájdalom megterhelő és nem szabad jelentőségét alábecsülni. Sok különféle ok vezethet a lágyéktájon jelentkező szúró, éles vagy tompa fájdalomhoz, amely komoly betegségre, esetleg szövődményre is felhívhatja a figyelmet. Ezért is fontos a fájdalom okát kideríteni és a beteget a megfelelő kezelésben részesíteni. Cikkünkben a lágyéktáji fájdalom leggyakoribb okairól olvashat.

A lágyék az alhas és a comb közötti átmenetet jelentő terület, amely a combhajlatot is magába foglalja. A lágyéktájékon jelentkező fájdalom kellemetlen, hátterében számos ok állhat, melynek diagnosztizálása sokszor komoly kihívást jelent az orvosoknak. Lágyéktáji fájdalom esetén forduljon orvoshoz, hogy a kiváltó ok felismerhető és szűntethető legyen.

 

A fájdalom jellege fontos támpont a betegség diagnosztizálásához, jellege az okoktól függően különféle lehet.

 

Fontos információ, hogy:

  • Hol fáj, hogyan fáj?
  • A fájdalom hirtelen jelentkezett vagy régóta fennáll, fokozatosan erősödő-e?
  • Bizonyos helyzetekben (például köhögéskor, tüsszentéskor) fokozódik-e a fájdalom?
  • Sugárzik-e valahova, elsősorban a combok felé vagy a szeméremdomb irányába?
  • Jár-e duzzanattal, mely sérv lehetőségét veti fel.

hirdetések

Milyen okai lehetnek a lágyékfájdalomnak?

A lágyéktájék közepén jelentkező szúró, éles fájdalom, amely a combba is kisugárzik, csípőízületi problémára, porckorongsérvre utalhat. A lágyék belső részén fellépő fájdalom lágyéksérvet jelezhet.

 

A pontos diagnózishoz az orvosnak azt is tudnia kell, hogy a fájdalom mikor jelentkezett először. Izomrostszakadás, gerincsérülés vagy kizáródó lágyéksérv esetén perceken vagy néhány órán belül jelentkezik a fájdalom. A krónikus lágyéksérv vagy a csípőízületi artrózis (porckopás) heteken vagy hónapokon át egyre fokozódó fájdalommal jár.

 

Ha a lágyéktáji fájdalmat a köhögés, tüsszentés vagy erőlködés fokozza, lágyéksérvre utalhat. Ha a lágyéktájéki fájdalom éjszakánként is fennáll, az a szeméremcsonti ízület (szimfízis) gyulladásának, a szeméremcsont gyulladásának vagy a csípőízületi artrózisnak a jele lehet.

 

További lehetséges okok:

  • A medencefenék kötő- és izomszöveteinek meglazulása (terhes nőknél)
  • Ideggyulladások
  • A húgyúti szervek, húgyutak betegségei (pl. húgyúti kő)
  • A nemi szervek betegségei, rendellenességei (pl. férfiaknál herefájdalom, nőknél méhen kívüli terhesség)
  • Nyirokcsomó-duzzanat (okozhatja például fertőzés, ritkább esetekben daganat).

Lágyéktáji fájdalom a terhesség alatt

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások hatására a medencefenék kötő- és izomszövetei lazábbakká válnak, hogy a fejlődő magzat számára legyen elegendő hely és hogy a majdani szüléskor a szülőcsatornán a magzat könnyebben áthaladhasson. A medencefenék szalagjai a lágyékcsatornában megnyúlnak, ahogy a magzat fejlődésével az anyaméh térfogata növekszik. Az izomzat és kötőszövetek megnyúlása hát-, medence- és lágyéktáji panaszokat okozhat. Ez járás, lépcsőn való közlekedés és fekvő helyzetben bizonyos mozdulatok során vagy éjszaka jelentkezhet. Bármilyen enyhe is a panasz, feltétlenül tájékoztassa róla orvosát!

 

Van, akinél a panaszok terhesség során, másoknál a szülést követően lépnek fel. Ha az említett tüneteket tapasztalja, minden esetben kímélésre van szükség és orvoshoz kell fordulni, hogy a lágyéksérv időben felismerhető és kezelhető, illetve kialakulása megelőzhető legyen.

 

A terhesség során megnövekvő alhasi nyomás ugyanis növeli a sérv kialakulásának kockázatát. Lágyéksérv kialakulhat szülés közben is (ha pl. a nyomás nem a megfelelő időben történik, az növeli a kockázatot).

Forduljon orvoshoz!

Mind krónikus és mind akut lágyéktáji fájdalom esetén célszerű orvoshoz fordulni, mivel igen súlyos okai és szövődményei is lehetnek. Ha felmerül a lágyéksérv gyanúja (erős fájdalom vagy látható kitüremkedés a lágyéktájon), forduljon hamar orvoshoz, mert a kizáródott szervek (pl. bélszakaszok), vérellátása romlik vagy teljesen megszűnik, ennek következtében pedig elhalhatnak. A kizáródott bélszakasz elzáródhat (ileus), a bélfal átszakadhat és a hasüregbe jutó béltartalom életveszélyes hashártyagyulladást (peritonitis) okoz. A szakember ilyenkor megpróbálja visszahelyezni - reponálni - a sérvtömlőt, de ennek sikertelensége esetén műtétre is sor kerülhet.

 

Ha a lágyéktáji fájdalom mozgászavarral, hirtelen mozgáskorlátozottsággal jár, szintén érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

 

Ha a panaszok régóta fennállnak, ismert sérve van vagy kitüremkedést észlel, amit Ön is vissza tud helyezni, gerincpanaszok jelentkeznek járáskor vagy előrehajláskor, javasolt az elkövetkező hetekben, hónapokban sort keríteni orvosi vizsgálatra.

 

A fájdalmatlan nyirokcsomó-megnagyobbodás nem okoz csak diszkomfortot, ilyenkor infektológus vagy hematológus kollégához fogja háziorvosa irányítani.

 

Láz, fájdalmas nyirokcsomó-duzzanat jelentkezése a lágyéktájon elsősorban vírusfertőzésre utal, infektológus felkeresése javasolt.

 

(B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)